SAK:n päälakimies Timo Koskinen näkee paikallisen sopimisen ongelmia sekä työntekijä- että työnantajapuolella. Työelämän osapuolet huutavat toistensa ohi.
– Työnantajien mielestä paikallisesti pitää sopia palkanalennuksista tai pekkaspäivistä ja palkankorotuksista luopumisesta, tällaisista asioista.
Työnantajien halut sopia paikallisesti liittyvät Koskisen mukaan usein asioihin, joista sovitaan liittotasolla työehtosopimusneuvotteluissa. Niistä ei paikallisesti ole tapana sopia.
Työntekijät puolestaan haluavat usein sopia työajoista, työn organisoinnista ja vaikkapa työsuojelusta. Niistä puolestaan työnantaja ei ole halukas sopimaan.
– Työnantajat ja työntekijät puhuvat eri asioista.
Jos joskus kuitenkin sovitaan, niin sekin tapahtuu Koskisen mukaan usein hätäisesti ja epämääräisesti, puutteellisin tiedoin. Jälkikäteen syntyy helposti riitaa, mitä on tullut sovittua.
Työnantajalla on työpaikalla direktio-oikeus ja sopimusten tulkintaetuoikeus. Työnantaja voi käyttää epämääräisesti sovittua hyväkseen ja Koskisen mukaan käyttääkin.
Työantajan käsitykseen perustuva sopimuksen tulkinta saattaa tulla yllätyksenä työntekijöille ja riita on valmis.
Koskisen mukaan paikallisen sopimisen ja luottamussuhteen edellytys on tiedonsaanti.
– Ehkä suurin paikallisen sopimisen este on siinä, ettei työntekijäpuolella tiedetä riittävästi miten yrityksellä menee ja mitkä ovat yritysjohdon suunnitelmat. Ei voi sopia täysipainoisesti, jos ei tiedä.
– Jos tietäisi, niin olisi vankempi pohja ja matalampi kynnys sopia asioista.