PAMin kyselyssä lähes joka toinen palvelualalla työskentelevä nainen kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää asiakkaan taholta. Palvelualalla työskentelevistä miehistä näin on kokenut noin joka kuudes (16 %).
Naiset ovat miehiä todennäköisemmin häirinnän kohteena, vaikka ammatti olisi sama.
– On huolestuttavaa, että vastaajista yli 65 prosenttia oli työpaikassa, jossa ei ole ohjeistettu, miten seksuaaliseen häirintään tulee puuttua, sanoo PAMin työympäristöasiantuntija Seija Virta.
Humalaiset miesasiakkaat kommentoivat silloin tällöin takapuoltani. Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa tai 'yötä kanssasi'.
– Silloin ei myöskään ole yhteisesti todettu sitä, että työpaikalla tulee olla nollatoleranssi muun muassa kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän suhteen.
Baarityöntekijät suurimmassa riskissä
Palvelualan ammateissa, joissa kohtaa päihtyneitä ihmisiä, on suurempi alttius kohdata seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta. Myös parturi-kampaamoalalla asiakkaiden harjoittama seksuaalinen häirintä on yleistä.
”..leikkauksen aikana yritti koko ajan painaa päätään taaksepäin minua vasten..”, kuvailee kyselyyn vastannut parturi-kampaaja-nainen.
Ammattiryhmittäin seksuaalisen häirinnän kohteeksi on joutunut joka toinen tai useampi baarityöntekijä, kerrossiivooja tai siivooja, tarjoilija, vastaanottovirkailija ja myyjä tai myymäläkassa.
Baarityöntekijöistä jopa 82 prosenttia kertoo joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Parturi-kampaamoalan työntekijöistä yli puolet on itse kohdannut seksuaalista häirintää asiakkaiden taholta ja 67 prosenttia tietää työkavereidensa kohdanneen vastaavaa.
”Voinko maksaa luonnossa?”
Asiakkaiden taholta tuleva seksuaalinen häirintä ilmenee useimmiten suullisina kommentteina, mutta myös erilaiset eleet ja ilmeet ovat hyvin tavallisia.
Näin kuvailee yksi kyselyyn vastaajista, naismyyjä:
”’Voinko maksaa luonnossa? ’ja sitten liikutteli lanteitaan minua kohti. Onneksi oli kassapöytä välissä.”
Kaikista vastaajista 88 prosenttia kertoi häirinnän ilmenevän suullisina kommentteina, 70 prosenttia ilmeinä ja eleinä ja 39 prosenttia kosketuksina.
”Asiakkaiden vitsit ja vihjailut ja kliseiden viljely siitä, että kaikki miespuoliset kampaajat olisivat homoja.” Mies, parturi-kampaaja.
Tarjoilijat kohtaavat esimerkiksi myyjiä useammin kosketuksina ilmenevää häirintää.
”Paljon kysellään olenko naimisissa, mitä teen työvuoron jälkeen, hipelöintiä pöydässä kun hoidan tilausta tai muuten vain kommentteja ulkonäöstä.” Nainen, tarjoilija.
Myyjätkään eivät silti saa olla rauhassa.
”Hyllytin tuotteita alahyllylle kumartuneena. Ohikulkeva asiakas tarrasi takamukseeni kiinni…” Naismyyjä.
Osa-aikaiset kokevat enemmän häirintää
Osa-aikaiset sekä nollatunti- tai ”tarvittaessa työhön kutsuttava” -sopimuksella olevat ovat kohdanneet useammin seksuaalista häirintää kuin Kokoaikatyöntekijöitä.
– Huomattavaa on, että he ovat riskiryhmä sekä asiakkaiden että työkaverien suunnalta tulevan seksuaalisen häirinnän suhteen, sanoo PAMin yhteiskuntapoliittisen yksikön päällikkö Antti Veirto.
– Se johtuu ennen muuta siitä, että epävarmoja työsuhteita on tarjolla niissä yksityisten palvelualojen ammateissa ja tehtävissä, joissa joutuu kohtaamaan seksuaalista häirintää.
Virtaa ihmetyttää, että yli puolet (53 %) vastaajista ei koe seksuaalista häirintää loukkaavana. Hänen mielestään Suomessa sietokynnys tuntuu seksuaalisen häirinnän kohdalla olevan korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.
– Johtuuko tämä mentaliteetista, että häirintä mitätöidään ilmiönä ja valittajat leimataan tiukkapipoiksi? Millään alalla tai tehtävässä ei tarvitse sietää epäasiallista käytöstä tai seksuaalista häirintää, ei myöskään palveluammateissa, Virta painottaa.
PAM ei ole aiemmin toteuttanut kyselyä seksuaalisesta häirinnästä. Jäsenkyselyjen mukaan asiakkaiden suunnalta tuleva sanallinen uhkailu ja sanallinen väkivalta ovat lisääntyneet PAMin edustamilla aloilla viime vuosina.
Kyselyyn vastasi 580 PAMin jäsentä.