Samapalkkaisuusohjelman mukaan naisten ja miesten palkkaerot piti kuroa 15 prosenttiyksikköön viimeisen kymmenen vuoden aikana. Edelleenkin naisen euro oli viime vuoden lopussa vain 83,1 prosenttia miesten eurosta.
Naisten ja miesten palkkaeurojen kaventaminen jäi kauaksi tavoitteesta. Yksityisiä tasa-arvoisemmin palkat jakautuivat valtiolla ja kunnilla. Samapalkkaisuus on kuitenkin edennyt, vaikka ei tavoitellussa tahdissa. Vaikuttavimmat toimet liittyvät segregaation purkuun, palkkaan ja palkanmuodostukseen ja palkkakartoituksiin sekä perhe- ja työelämän yhteensovittamiseen.
Samapalkkaisuusohjelman kokonaisarviointi vuosille 2010-2014 julkaistiin tänään. Arvioinnin teki oikeustieteen kandidaatti Esa Lonka. Samapalkkaisuusohjelmassa mukana olleet osapuolet eli hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat edelleen sitoutuneita toimimaan naisten ja miesten samapalkkaisuuden edistämiseksi.
Mitä tasapuolisemmin miehet ja naiset osallistuvat perheen pyörittämiseen, sitä paremmat mahdollisuudet on edetä kohti samapalkkaisuutta.
Naisten ja miesten töistä eri palkka
Syitä paikallaan polkeviin palkkaeroihin löytyy useita. Työmarkkinat ovat jakautuneet miesten ja naisten töihin. Monista ponnisteluista huolimatta nuoret valitsevat ammattinsa hyvin perinteisesti. Nais- ja miesvaltaisten ammattialojen välillä on suuret palkkaerot.
Työmarkkinoiden sopimukset vaikuttavat toimialakohtaisesti. Oikein toteutettuna voidaan samapalkkaisuutta edistää merkittävästi kullakin toimialalla. Palkankorotuksiin on suhtauduttu kuitenkin nihkeästi taloustilanteen heikentyessä, mikä jarruttaa palkkaerojen kaventamista. Selvityksen mukaan heikot talousnäkymät voivat vaikuttaa yllättävän paljon.
Naisten palkkoja heikentävät myös epätasaisesti jakautuneet perhevelvoitteet. Mitä tasapuolisemmin miehet ja naiset osallistuvat perheen pyörittämiseen, sitä paremmat mahdollisuudet on edetä kohti samapalkkaisuutta.
Naisjohtajat vähenevät
Määräaikaiset työsuhteet ovat sukupuolittuneita. Nämä työsuhteet ovat yleisiä 25 – 34-vuotiailla naisilla, ja ne hidastavat palkkojen nousua ja vaikeuttavat työuralla etenemistä.
Naisten osuus johtotehtävissä on vähentynyt jonkin verran viime vuosina. Tavoitteena on ollut lisätä naisten osuutta puolueen johtotehtävissä vuoteen 2020 mennessä. Tämä on osoittautunut epärealistiseksi.
Myöskään naisten ja miesten välisten ammattien tasapainottaminen ei etene tavoitellusti. Tasa-ammateissa työskentelee vain 13 prosenttia, kun tavoite oli 17 prosenttia. Muutos on ollut olematon. Tasa-ammateiksi lasketaan ammatit, joissa naisia ja miehiä on 40 – 59 prosenttia.