Kansainvälisen Työläisurheiluliiton (CSIT) mestaruuksia ratkotaan Maailmankisoissa neljättä kertaa 7.–14.6. Lignadossa Italiassa. Kisojen osanottajamäärä kasvaa 5 000:een. TUL ei ole jäsenmäärältään CSIT:n 50 jäsenjärjestöjen suurimpia, mutta mitalien ja pisteiden saalistajana se on ollut niiden parhaimmistoa.
TUL:n urheilijat osallistuvat Italiassa useampiin lajeihin kuin aikaisemmissa kisoissa. Yhdestätoista lajiryhmästä suurin on yleisurheilijoiden joukkue. Heitä kuuluu joukkueeseen 20.
Jalkapallo, futsal ja lentopallo ovat joukkuelajit, joissa TUL:n kokoonpano on kamppailemassa paremmuudesta. TUL:n väreissä kilpaillaan myös tenniksessä ja pöytätenniksessä. Judoonkin osallistuu muun muassa nuorten SM-tason urheilija.
Maailmankisoista voi puhua olympialaisina pienoiskoossa.
Shakki, paini ja petankki puolestaan ovat lajeja, joissa TUL:n urheilijoiden menestymistä Maailmankisoissa voi jo pitää perinteenä. Painijoita lähtee Italiaan 13, shakin pelaajia kahdeksan ja petankin kymmenen. Painijoita osallistuu leipälajinsa lisäksi köydenvetoon ja rantapainiin.
Urheilun ja liikunnallisen ohjelman lisäksi Maailmankisoissa panostetaan myös kulttuuritarjontaan sekä iltaohjelmaan.
Kun lasketaan mukaan valmentajat, huoltajat ja toimitsijat, jää TUL:n joukkueen koko vain vähän tavoitteena olleesta 200:sta, mutta tällaisenakin TUL:n joukkue on Maailmankisahistorian suurin.
TUL:lla on tällä kertaa edustus myös kisojen ohjelmassa tärkeän sijan saavassa ikäurheilijoiden ohjelmassa. Joukkueen matkassa on myös ryhmä liiton Nuoret päättäjät -koulutukseen osallistuvia. Heidän koulutukseensa kuuluu muun muassa workshop-työskentelyyn osallistumista.
Kasvava CSIT
CSIT:n tavoitteena on Kansainvälisen olympiakomitean alaisuudessa edistää työtätekevien ja heidän perheittensä sekä työttömien liikunnan ja vapaa-ajan harrastuksia ja niiden yhteiskunnallisia edellytyksiä. Toiminta työyhteisöliikunnan edistämiseksi kuuluu myös järjestön työsarkaan.
Amatöörikilpaurheilua ja Liikuntaa kaikille (Sport for All) -toimintaa ajavana organisaationa CSIT kasvattaa maailmanlaajuista verkostoaan. Italian kisojen osanottajamäärä kertoo jäsenjärjestökentällään jo kaikkiin maanosiin verkostoituneen CSIT:n kasvusta. Sillä on tällä hetkellä jo 50 jäsenjärjestöä 30 maassa. Järjestöihin kuuluu yli 20 000 seuraa, joissa on noin 15 miljoonaa jäsentä.
– Laajenemiskehitys, miljoonissa kasvava henkilöjäsenmäärä jäsenjärjestöissä osoittaa omalta osaltaan, että CSIT:lla on paikkansa ja tehtävänsä kansainvälisessä urheilu- ja liikuntaliikkeessä, katsoo TUL:n joukkueen yleisjohtajana toimiva TUL:n 1. varapuheenjohtaja Jukka Ukkola.
Tarve löytää areenoita vaihtoehtoiseen urheiluun ja liikuntakulttuuriin globalisoituneen huippu-urheilun vastapainona valtaa alaa ja luo edellytyksiä CSIT:n laajenemiselle edelleen.
Olympialaiset pienoiskoossa
TUL:lle on tärkeätä olla aktiivi toimija CSIT:n arvoperustalla ja periaatteilla toimivassa järjestössä. Vaikka liitto on luopunut huippu-urheilusta, niin liikuntajärjestönä sillä on Ukkolan mukaan luonnollista olla mukana amatööripohjalta toteutettavassa kilpaurheilussa.
Ukkola korostaa järjestön toiminnan merkitystä myös, kun se tarjoaa monelle kansallisen tason kärjen takana urheilevalle nuorelle tilaisuuden päästä osallistumaan kansainväliseen, lajikirjoltaan monipuoliseen tapahtumaan.
Niin Suomessa kuin muissakin maissa valtaosa urheilijoista ei koskaan yllä maaottelu- ja kansainväliselle arvokilpailutasolle. Moni Lignanossa ensi viikolla kisaan starttaavakin osallistuu ensimmäistä kertaa ulkomailla kansainväliseen kilpailuun. Maailmankisat tarjoaa mahdollisuuden tähän. Tapahtuma voi olla nuorelle ponnahduslauta uransa eteenpäin viemisessä.
– Maailmankisoista voi puhua olympialaisina pienoiskoossa, kun kymmenien lajien urheilijat ympäri maailmaa kokoontuvat, summaa Jukka Ukkola ja korostaa CSIT:n merkitystä työläis- ja amatööriurheilun puolustajana
Neljännet kisat
Vuonna 2008 Italian Riminillä ensimmäisissä Maailmankisoissa TUL sijoittui seitsemänneksi 22 mitalilla. Mukana oli 94 urheilijaa kuudessa lajissa. Vuonna 2010 Tallinnassa viides sija tuli 56 mitalilla. Mukana oli 169 urheilijaa yhdeksässä lajissa.
Kaksi vuotta sitten Bulgarian Varnassa TUL pääsi joka lajissaan mitalikantaan. Kaikkiaan mitaleita tuli vajaan 90 urheilijan toimesta 48, joista 17 kultaa, 16 hopeaa ja 15 pronssia.