Väestöliiton Perheystävällisesti töissä -kampanjan hankepäällikön Lassi Köpän mukaan suomalainen työelämä on edelleen liiaksi on-off-tyyppistä.
– Meillä ollaan joko täysillä mukana tai sitten jollakin muotoa työelämän ulkopuolella. Esimerkiksi osa-aikatyötä tehdään Suomessa hirveän vähän muihin Pohjoismaihin verrattuna, Köppä kertoo UP-uutispalvelun haastattelussa.
Joustot palkkaa tärkeämpiä
Väestöliiton kampanjan tavoitteena on muokata asenneilmastoa. Vanhemmat pakotetaan miettimään kampanjan teemaa, joka on Maailman paras syy.
Se on jo iso teko, kun työpaikan ensimmäinen isä rohkenee käyttää vanhempainvapaansa.
– Monella se maailman paras syy on kotona, koulussa tai päivähoidossa: ne lapset, Köppä muistuttaa.
– On tärkeää, että töistä lähdetään ajoissa ja vastataan puhelimeen vaikka kesken palaverin. Pitää olla tavoitettavissa, jos lapsella on hätä tai muu tarve olla yhteydessä.
Väestöliiton perhebarometrin mukaan suomalaiset vanhemmat ovat jo vuosikymmenen ajan toivoneet mieluummin joustavampia työaikoja kuin enemmän palkkaa. Lapset toivovat enemmän perheen yhteistä aikaa.
Tarjolla olevista mahdollisuuksista huolimatta isät eivät meillä useinkaan jää perhevapaille.
– Joillakin työpaikoilla osataan käyttää vanhempainvapaita hienosti. Silti vain joka viides isistä meillä käyttää näitä vapaita. Muissa Pohjoismaissa osuus lähentelee puolta.
Isän vapaa on iso teko
Köppä pohtii, onko ongelmana työelämän kovuus vai muutoksen tekemisen vaikeus omalla työpaikalla.
– Se on jo iso teko, kun työpaikan ensimmäinen isä rohkenee käyttää vanhempainvapaansa, sanoo Köppä.
Organisaatiokulttuurilla on Köpän mukaan merkittävä rooli siinä, voiko perheasiat ottaa puheeksi työpaikalla, onko perheystävällisten käytäntöjen valikoima työntekijöiden tiedossa, voiko esimiehen kanssa sopia yksilöllisistä työaikojen ja -tapojen, lomien tai vanhempainvapaiden järjestelyistä.
Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiva työyhteisö ottaa huomioon jokaisen työntekijän yksilöllisen elämäntilanteen ja ymmärtää, ettei äitiyttä ja isyyttä tarvitse piilotella ollakseen hyvä työntekijä.
Yrityksissä, joissa perheet otetaan huomioon, on vähemmän sairauslomia ja työhyvinvointikin on muita paremmalla tolalla.
– Nyt on edelläkävijäyritysten hetki houkutella ja sitouttaa parhaat ja samalla kaikkein tuottavimmat työntekijät omaan organisaatioonsa, Köppä sanoo.