Vasemmistoliiton kansanedustajan Silvia Modigin mielestä on selvää, että Kreikkaa johtavan vasemmistopuolueen Syrizan toivotaan epäonnistuvan. Eurooppaa johtava oikeisto käy kampanjaa Syrizaa vastaan, kun euromaat päättävät Kreikan kohtalosta.
– Nimenomaan siitä on kyse, että halutaan nähdä, ettei vasemmistolainen talouspolitiikka ole mahdollista, Modig sanoo.
– Ei tässä ole kyse maitten välisestä kiistasta vaan ideologisesta kiistasta.
Eivät he ole äänestäneet Syrizaa syyttä valtaan eivätkä osoita syyttä mieltään joka päivä parlamenttitalolla. Tilanne on siellä kaamea.
Modig pitää hulluna tilannetta, jossa talouden tarpeet määrittävät toiminnan.
– On tultu tilanteeseen, jossa meidän pitää toimia talouden ehdoilla sen sijaan, että talous olisi meidän työkalu, hän ihmettelee.
Modig on eduskunnan suuren valiokunnan jäsen.Suuri valiokunta ohjaa Suomen Eurooppa-politiikkaa.
Syrizaa pelätään
Myös vasemmistoliiton poliittinen sihteeri Jussi Saramo uskoo, että Euroopan johtavien oikeistopuolueiden kannalta kyse on sekä arvovallasta että politiikan suunnasta. Hän toteaa Kreikassa harrastetun vuosia kokoomuslaista politiikkaa ennen maan ajautumista taloudelliseen kriisiin.
– Erityisen paljon Syrizaa pelkäävät Irlannin ja Espanjan johtajat. Näiden maiden kokoomuslaiset ajoivat maansa pankkikriisiin, joka sittemmin maksatettiin tavallisilla ihmisillä, Saramo kirjoitti Uuden Suomen blogissaan viime viikolla.
Saramo toteaa Syrizan pyrkineen tekemään sen, minkä se vaalikampanjassaan lupasi.
– Vaikka puolue on ollut vallassa vasta vähän aikaa, on jo nyt saatu perittyä valtiolle esimerkiksi verorästejä puoli miljardia, hän muistuttaa.
– Kun Saksan media Suomen median peesaamana kertoo meille, ettei Kreikan hallitus ole valmis ”tarvittaviin toimiin”, niin kyse on nimenomaan siitä, että Kreikan hallitus haluaa tehdä niitä toimia, joita se on luvannutkin. Euroopan kokoomuslaiset sen sijaan haluaisivat heidän jatkavan samaa linjaa, jota he ovat vieneet muihinkin maihin, Suomeenkin. Siinä alijäämät katetaan leikkaamalla tavallisten ihmisten eläkkeistä, työttömyysturvasta, palveluista ja palkoista.
Saramo toteaa, että kuvaava esimerkki informaatiosodasta on Syrizan esittäminen naurettavana, kun se palkkasi aiemmin irtisanotut 600 siivoojaa takaisin valtiovarainministeriön palkkalistoille.
– Annettiin ymmärtää, että siellä suojatyöpaikoissa ministeriön käytävillä lorvitaan niin, ettei kävelemään mahdu. Tosi asiassa nämä siivoojat korvasivat kokoomuslaisten kavereiden firmoillensa yksityistämät työt hallintorakennuksissa ympäri maata. Siivoojien alle tonnin kuukausipalkka ei ole sellainen asia, jotka kannattaisi laajasti kadehtia.
Kaikki häviävät
Kreikan tulevaisuus euroalueessa ja sen velkojen kohtalo ratkeaa lähipäivinä. Kreikka antoi maanantaina uuden esityksen siitä, miten se aikoo täyttää velkojiensa vaatimukset. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on sanonut, että ehdotus on hyvä pohja jatkokeskusteluille.
Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) antoi maanantaina suurelle valiokunnalle selvityksen tilanteesta ennen illalla Brysselissä pidettyä huippukokousta.
Modigin mukaan Suomen kanta on sama kuin viime viikolla.
– Siinä on vähän vastaantuloa Kreikan suuntaan, hän sanoo, mutta toteaa ongelman olevan se, ettei tiedetä, millaisella ehdotuksella Kreikka neuvottelee.
Hän pitää tilannetta huolestuttavana.
– Kaikki häviävät, jos ei saada ratkaisua aikaiseksi, hän sanoo.
– Ymmärrän kuitenkin kreikkalaisten näkökulman. Kreikassa ihmisillä on hätä eivätkä instituutioiden vaatimat leikkaukset eläkkeisiin ole mahdollisia, koska iso osa eläkeläisistä elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella.
Hän toteaa, että Kreikan joutuminen ulos eurosta aiheuttaisi kaaoksen.
– Joku sopu on pakko löytää. Jos Kreikka joutuu ulos eurosta, seuraa kaaos, joka kurjistaa ihmisten elämää entisestään. Eivät he ole äänestäneet Syrizaa syyttä valtaan eivätkä osoita syyttä mieltään joka päivä parlamenttitalolla. Tilanne on siellä kaamea.