Matkailuelinkeinon piirissä toimivat Pohjoismaiden ammattiliitot vaativat keskustelua työpaikkojen seksuaalisesta häirinnästä. Työnantajilta tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä ja selvät ohjeet häirinnän ennaltaehkäisyyn sekä ongelman käsittelemiseen työpaikoilla.
Seksismin ja seksuaalisen häirinnän ongelmat ovat yleisiä matkailu- ja ravintola-alalla kaikissa Pohjoismaissa. Ongelma on tullut esille monissa Pohjoismaiden ammattiliittojen jäsenkyselyissä, kertoo Pohjoismaisen hotelli-, ravintola, catering- ja turismialan työntekijöiden unioni NU HRCT.
Häirintä kytkeytyy epävarmoihin työsuhteisiin. Taustalla on myös kulttuuri, jonka mukaan ”asiakas on aina oikeassa”. Työntekijöiden annetaan ymmärtää, että työtehtäviin kuuluu sietää kaikenlaisia asiattomuuksia asiakkailta ja työtovereilta ja esimiehiltä.
Taustalla on myös kulttuuri, jonka mukaan ”asiakas on aina oikeassa”.
Liian moni matkailu- ja ravintola-alan työntekijä joutuu asiakkaiden kähminnän kohteeksi, sietämään seksuaalista vihjailua ja kuuntelemaan seksististä kielenkäyttöä. Työntekijät saavat harvoin ohjeistusta tai tukea seksuaalisen häirinnän käsittelemiseen tai ennaltaehkäisyyn.
Seksuaalinen häirintä on tabu
Monet vaikenevat, kärsivät ja teeskentelevät, ettei mitään ole tapahtunut. Vain harvat kääntyvät ammattiliiton puoleen pyytääkseen apua. Seksuaalinen häirintä on kuitenkin vakava työympäristöongelma.
Viime kädessä vastuu on työnantajalla.Työnantajan on huolehdittava siitä, että työntekijällä on hyvä psykososiaalinen ympäristö. Ammattiliiton ehdoton kanta on, ettei kenenkään tarvitse hyväksyä seksismiä työpaikallaan. Työpaikalla pitää olla nollatoleranssi.
Suomessa seksuaalista häirintää on selvittänyt Palvelualojen ammattiliitto (PAM).Lähes joka toinen palvelualalla työskentelevä nainen, eli 45 prosenttia, kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää asiakkaan taholta. Palvelualalla työskentelevistä miehistä näin on kokenut noin joka kuudes eli 16 prosenttia. Naiset ovat miehiä todennäköisemmin häirinnän kohteena, vaikka ammatti olisi sama.