Vuonna 2014 Suomesta haki turvapaikkaa 198 turvapaikanhakijaa Venäjän federaatiosta. Tämän vuoden tammi-toukokuussa hakijoita oli 87.
Valtaosa hakijoista Venäjältä on Tšetšeniasta tai Ingušiasta. Tämä selviää vuoden 2014 turvapaikkapuhuttelupöytäkirjoista, joita Maahanmuuttoviraston maatietopalvelu on tutkinut.
Suuntaus-hankkeen tuoreen julkisiin lähteisiin perustuvan julkisen raportin mukaan alueella toimivien kapinallisten yhteenliittymä, Kaukasian Emiraatti, on murrostilassa, kun sen kaksi edellistä johtajaa on surmattu. Monet sen komentajat ja taistelijat ovat siirtyneet taistelemaan kansainvälisen islamistijärjestön IS:n (Isis) riveissä.
– Kapinallistoiminta ja pommi-iskut alueella ovat tuoreiden tilastojen ja analyysien mukaan vähentyneet, kertoo projektipäällikkö Arno Tanner.
Muutos voi osin olla väliaikaista. Esimerkiksi Sotšin olympialaisten alla oli isoja turvallisuusoperaatioita.
Ihmisoikeusongelmat jatkuvat
– Vaikka kapinallistoiminta alueella ja etenkin Ingušiassa on rauhoittunut, alueella on edelleen viranomaisten aiheuttamia ihmisoikeusongelmia, sanoo Tanner.
Tšetšeniassa ja Ingušiassa kapinallistoiminnasta tai kapinallisten avustamisesta epäiltyjä sekä näiden perheenjäseniä voidaan pidättää laittomasti, kiduttaa ja asettaa heille tekaistuja rikossyytteitä.
Myös aiemmin pidätetyt ja kuulustellut tai kadonneet ja taas vapautetut henkilöt, sekä islamin uskoa muulla kuin viranomaisten hyväksymällä tavalla harjoittavat ovat ihmisoikeusloukkausten riskiryhmässä.
Poliisin ja tiedustelupalvelun erikoisjoukot voivat toimia pitkälti rankaisematta, ja väärinkäytösten uhrien on hyvin vaikea saada oikeutta tuomioistuimissakaan. Ihmisoikeusjärjestöjen toiminta alueella on vaikeaa.