Kelan tutkimusosasto on selvittänyt hallitusohjelman vaikutuksia eläkeläisten toimeentuloon. Hallitusohjelmaan kirjattujen indeksileikkausten myötä kansaneläkkeiden reaalinen taso alenee vuodesta 2015 vuoteen 2019 noin viisi prosenttia.
Sama vähennys koskee myös muita kansaneläkeindeksiin sidottuja etuuksia, kuten eläkkeensaajan hoitotukea tai Kelan maksamaa perhe-eläkettä. Indeksileikkaus koskee myös takuueläkettä, mutta sen osalta tilannetta parantaa takuueläkkeeseen luvattu tasokorotus. Toimeentulotukea vähennys ei koske, sillä se jää jäädytystoimien ulkopuolelle.
Viime perjantaina julkistetussa valtionvarainministeriön budjettiehdotuksessa eläkeläisiä koskevat etenkin kansaneläkeindeksin jäädyttäminen ensi vuonna, vuosien 2017–2019 indeksikorotusten tekeminen ”äärimaltillisen palkkaratkaisun mukaisesti”, eläkkeensaajien asumistuen lakkauttaminen ja eläkeläisten siirtäminen yleisen asumistuen piiriin sekä takuueläkkeen tasokorotus, johon käytetään 30 miljoonaa euroa.
Kelan mukaan eläkkeensaajan asumistuen lakkauttaminen ja eläkeläisten siirtyminen yleisen asumistuen piiriin pienentää asumistukea noin kahdella kolmasosalla tuen saajista ja tuki puolestaan kasvaa noin joka kolmannella. Puolison kanssa asuvat ovat melkein aina menettäjiä, yksin asuvista hyötyjiä löytyy enemmän.
Eläkeläisten toimeentuloon vaikuttavat hallitusohjelman toimenpiteistä myös esimerkiksi lääke- ja matkakorvausten leikkaukset sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korotukset. Näiden vaikutusta Kela ei ole vielä arvioinut, sillä niiden toteutustapaa ei ole päätetty.