Eduskunta käsitteli tiistaina useita koulutukseen liittyviä hallituksen esityksiä. Yksi niistä on lukukausimaksujen periminen EU/ETA-alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta.
Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson tyrmää ehdotetut lukukausimaksut blogissaan. Hän listaa kolme argumenttia lukukausimaksuja vastaan ja väittää monien maksuja puolustavien argumenttien olevan myyttejä.
Muiden Pohjoismaiden kokemukset lukukausimaksuista osoittavat Anderssonin mukaan, etteivät ne kehitä koulutuksen laatua, tuo lisärahoitusta korkeakouluille tai valtiolle eivätkä lisää suomalaisen korkeakoulutuksen houkuttelevuutta ulkomaalaisille opiskelijoille.
On todennäköistä, että jatkossa kansainvälisyys keskittyy pääkaupunkiseudun korkeakouluihin.
Lukukausimaksuilla on todennäköisesti myös alueellisia vaikutuksia.
– Kun kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden määrä lukukausimaksujen myötä vähenee, on todennäköistä, että jatkossa kansainvälisyys keskittyy pääkaupunkiseudun korkeakouluihin, etenkin yliopistoihin, Andersson sanoo.
Hänen mukaansa lukukausimaksuilla edistetään ainoastaan koulutuksen kaupallistumista.
– Jos sen sijaan haluamme kehittää korkeakoulujemme ja koulutuksemme kansainvälistymistä, meidän tulisi panostaa tilauskoulutuksen laajentamiseen sekä maksuttoman tutkintokoulutuksen opiskelijamäärän kasvattamiseen. Ne olisivat parempia keinoja kasvattaa suomalaisen koulutuksen mainetta sekä saada vero- ja vientituloja.