KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Henkensä kaupalla amerikkalaisen unelman perässä

Meksikon ja Guatemalan rajoilta lähtevien junien katoille vaaralliselle matkalle kohti Yhdysvaltoja hyppää vuosittain keskimäärin puoli miljoonaa siirtolaista.

Meksikon ja Guatemalan rajoilta lähtevien junien katoille vaaralliselle matkalle kohti Yhdysvaltoja hyppää vuosittain keskimäärin puoli miljoonaa siirtolaista. Kuva: All Over Press/Chico Sanchez

Älä nuku, älä luota kehenkään ja rukoile.

Sirpa Puhakka
25.12.2015 12.00

Näin kuvailee hondurasilainen Jorge matkustamistaan paholaisen junassa – tren de la bestia – toimittaja Maija Salmelle Meksikon halki siirtolaisjunassa kohti amerikkalaista unelmaa.

Guatemalasta, El Salvadorista ja Hondurasista lähtevillä siirtolaisilla on valittavanaan pitkä Sonoran autiomaan halki kulkeva Tyynenmeren reitti, Durangon ja Chihuahuan läpi Ciudad Juáreziin menevä reitti tai lyhin, mutta vaarallisin Meksikonlahden puolelta Nuevo Larendoon ja Reynosaan päättyvä El Golfon rannikkoreitti.

Meksikon ja Guatemalan rajoilta lähtevien junien katoille vaaralliselle matkalle kohti Yhdysvaltoja hyppää vuosittain keskimäärin puoli miljoonaa siirtolaista. Junan reitin vartta kuvataan nimettömien hautausmaaksi. Kymmeniä tuhansia ruumiita on kaivettu joukkohaudoista.

ILMOITUS
ILMOITUS

Seitsemän kymmenestä naisesta raiskataan

Toivo paremmasta elämästä maksaa monelle hengen, rampauttaa ja kolhii henkisesti. Moni siirtolaisnainen valmistautuu jo ennakkoon raiskaamiseen.

Junan katolla vaarallisen matkan pitäisi olla ilmainen. Siirtolaiset joutuvat maksamaan rikollisjärjestöille pienen omaisuuden noin 1 000 dollaria junassa matkustamisesta säästyäkseen pahoinpitelyltä, kiduttamiselta ja kidnappaukselta. Rajan ylitys kojooteille, salakuljettajille, saattaa maksaa 4 000 – 5 000 dollaria.

Maksukaan ei takaa turvallista matkaa. Sieppauksen riski kasvaa, jos siirtolaisella on sukulaisia Yhdysvalloissa. Yhtä heikoilla ovat Hondurasista, El Salvadorista ja Guatemalasta pakenevat seksuaaliset vähemmistöt. Näissä maissa heitä murhataan.

Siirtolaisuudesta on tullut bisnestä. Guatemalan ja Meksikon rajalla molemmin puolin tehdään rahaa laittomilla ylityksillä. Siirtolaiset tekevät työtä riistopalkalla tienatakseen matkarahaa. Nuoria naisia joutuu kauppatavaraksi tyttöbaareihin sekä Meksikossa että Yhdysvalloissa ”kuittaamaan velkaansa”.

Paperittomien siirtolaisten joukot kasvavat

Yhtä pelättäviä kuin rikollisjengit ovat siirtolaisviranomaiset. Ratsiat ovat lisääntyneet Meksikon presidentin Enrique Peña Nieton julkistettua heinäkuussa 2014 siirtolaispolitiikkaa tiukentaneen Programa Frontera Sur -etelärajaohjelman.

Ohjelma syntyi Yhdysvaltojen vaatimuksesta, ja se on myös suurin rahoittaja. Etelärajaohjelman seuraukset näkyvät erityisesti Tenosiquessa. Hondurasin ja Guatemalan raja on militarisoitu Yhdysvaltain armeijan tuella.

Ylevien suojelutavoitteiden sijaan siirtolaisista tuli entistä näkymättömämpiä. Meksikon siirtolaisinstituutin mukaan maasta karkotetaan keskimäärin 424 siirtolaista päivässä. Lokakuun 2014 ja huhtikuun 2015 välisenä aikana Meksiko karkotti yli 92 000 paperitonta siirtolaista, ja Yhdysvallat 20 000 vähemmän.

Moni siirtolainen pakenee kotimaansa jengiväkivaltaa. Honduras ja El Salvador ovat maailman väkivaltaisimpia maita, joissa ei käydä sotaa. Hondurasissa murhattiin 66 ihmistä 100 000 kohden viime vuonna. El Salvadorissa väkivalta on räjähtänyt käsiin tänä vuonna ja se ohittaa Hondurasin. Tänä vuonna siellä tapetaan noin 91 ihmistä 100 000 kohden. Suomessa vastaava luku on kahden luokkaa.

Meksikolainen ihmisoikeusjärjestö Fray Matias on vaatinut Meksikon hallitusta myöntämään kaikille pakeneville kansainvälistä suojelua. Siirtolaistilannetta kuvataan kaoottiseksi.

Jokaisella siirtolaisella
oma tarinansa

Maija Salmen Paholaisen juna -teos on ajankohtainen puheenvuoro eurooppalaiseen ja suomalaiseen pakolaiskeskusteluun. Salmi on puhuttanut noin 200 siirtolaista, elänyt turvakodeissa ja tavannut myös rikollisjengiläisiä.

Jokaisella siirtolaisella on oma tarinansa, ja heille Salmi antaa äänen. Hän kuvaa Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista matkaavien siirtolaisten arkea turvakodeissa. Hän on seurannut siirtolaisten reittejä Guatemalasta Meksikon halki Yhdysvaltojen rajalle laittomalle rajan ylityspaikoille.

Arki radan varren turvakodeissa on pitkästyttävää sopivan junan odottelua, hetken hengähdys ennen vaarallista matkaa ja pelkoa kotimaahan jääneiden perheenjäsenten kohtalosta.

Suurimmalle osalle Meksiko on pakollinen pysähdyspaikka ennen Yhdysvaltoja, mutta nyt halutaan Meksikoonkin. Harva unelmoi rikkauksista. Toimeentulo riittää.

Vuodesta 1987 saakka perustamaansa Centro Scalabrini -siirtolaiskotia johtanut isä Pat Murphyn mukaan on turha toivo, että siirtolaisten määrä laskisi. ”Siirtolaisongelma ratkeaa ainoastaan, jos köyhyys saadaan kuriin. Rajat tai rajoitukset eivät estä ihmisiä lähtemästä etsimään ihmisarvoista elämää”, hän sanoo.

Maija Salmi: Paholaisen juna. Matkalla kohti amerikkalaista unelmaa. Atena 2015. 222 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään