KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Yläasteen kouluvalinnat tuottavat eriarvoisuutta

Kilpailu joidenkin painotusten oppilaspaikoista on kovaa. Tiedottaminen sisäänpääsykriteereistä ei riitä siihen, että nuoret kaikenlaisista taustoista voisivat aidon kilpailukykyisellä tavalla tulla valituiksi valikoiviin ryhmiin, osoittaa Sonja Kosusen tutkimus.

Kilpailu joidenkin painotusten oppilaspaikoista on kovaa. Tiedottaminen sisäänpääsykriteereistä ei riitä siihen, että nuoret kaikenlaisista taustoista voisivat aidon kilpailukykyisellä tavalla tulla valituiksi valikoiviin ryhmiin, osoittaa Sonja Kosusen tutkimus. Kuva: Jussi Joentausta

”Jos peruskoulukin menee osiin yhteiskuntaluokkien mukaan, mikä enää sitten on se paikka, jossa erityisesti tytöt kohtaavat erilaisista yhteiskuntaluokkataustoista tulevia lapsia?”

Kansan Uutiset
7.1.2016 12.55

Miten kouluille muodostuu keskinäinen mainehierarkia ja miten perheiden yhteiskunnallinen asema vaikuttaa kouluvalintoihin? Sonja Kosunen osoittaa 15. tammikuuta Helsingin yliopistossa tarkastettavassa väitöskirjassaan, että parhaiten kilpailussa suosituista oppilaspaikoista pärjäävät ylempien yhteiskuntaluokkien lapset.

Keskeisenä eriarvoisuutta tuottavana mekanismina toimi koulujen suorittama oppilasvalikointi ja sen käytännöt, eli ne soveltuvuustestauksen kriteerit, joiden kautta lapset valittiin painotetun opetuksen ryhmiin.

Kosusen tutkimuksessa on käsitelty perheiden yläkouluvalintoja ja koulujen maineita Espoossa. Tutkimukseen on haastateltu 96 espoolaista kuudesluokkalaisen oppilaan vanhempaa. Tutkimuksessa selvisi, että koulujen maineet vaihtelevat, mutta erot näkyvät erityisesti painotetun opetuksen ja yleisopetuksen ryhmien välillä.

– On ilmiselvää, että keskustelu hyvistä ja huonoista kouluista on pinnallista, sillä todelliset erot valikoitumisessa syntyvät koululuokkien tasolla jopa saman koulun sisällä, Kosunen sanoo.

Tavallisen hyvä koulu haluttu

Tutkimuksen vanhemmat olivat tietoisia koululuokkien erilaisista maineista ja suuntasivat myös kouluvalintaansa osin maineiden mukaisesti. Kosunen kuitenkin osoitti, ettei kaikkein toivotuin kohde ollut aina kaikkien valikoivin, vaativin tai varsinkaan eliittimaineessa oleva oppilasryhmä. Tavallisen hyvä koulu oli monen perheen toive ja lapsen kouluviihtyvyyttä ja -hyvinvointia korostettiin valinnassa. Keskeisiä valikoitumisen keinoja olivat varhaiset kielivalinnat ja painotettu opetus.

– Osa vanhemmista teki tarkoituksella varhaisen A-kielen valinnan jo lapsen alakouluaikana, minkä avulla jotkut yläkoulut rajautuivat pois mahdollisten koulujen listalta. Samanaikaisesti monien perheiden valintastrategiana toimi painotettuun opetukseen hakeutuminen. Usein puhuttiin tietyn koulun yleisopetusryhmien välttämisestä, Kosunen kuvaa.

Ei lahjakkuus, vaan perheen resurssit

Painotettuun opetukseen hakeutuminen todettiin tutkimuksessa liittyvän vahvasti perheen käytössä oleviin resursseihin, vaikka julkisessa keskustelussa painotetun opetuksen yhteydessä on tavattu puhua lasten lahjakkuudesta tai motivaatiosta. Perheet itsekin huomauttivat, että hakuprosessi on monimutkainen ja valituksi näyttävät tulevan pääasiassa korkeammista sosiaalisista taustoista tulevat lapset.

– Vanhemmat kertoivat hämmentyneen huvittuneina, miten joissain valikoiduissa ryhmissä kaikkien lasten isät työskentelivät it-alalla samankaltaisissa tehtävissä. Nämä vanhemmat kyseenalaistivat nimenomaan hakeutumisen taustalla olevia syitä ja toisaalta hakuprosessin reiluutta, sanoo Kosunen.

Maksullinen harrastus antaa etumatkaa

Osalle perheistä esimerkiksi koulumatkakustannusten kattaminen tai hakuprosessiin osallistuminen ylipäänsä olisi ollut vaikeaa.

– Osa kouluista testaa painotetun opetuksen soveltuvuuskokeissa taitoja, joita osa lapsista on harjoitellut maksullisissa harrastuksissa jopa vuosikymmenen ajan yläkouluikään tultaessa. Musiikissa ja urheilussa erot niihin lapsiin, joilla ei tällaista harjoitusta ole, ovat siinä vaiheessa aika suuret, Kosunen huomauttaa.

Teknisesti hakeutumismahdollisuus painotetun opetuksen ryhmiin on kaikille olemassa, mutta kysymys kuuluu, toteutuuko todellinen yhdenvertaisuuden ajatus oppilasvalikoinnin käytännöissä.

– Vastaus tuntuisi olevan ei. Kilpailu erityisesti joidenkin painotusten oppilaspaikoista oli kovaa ja monilla perheillä oli käytössä useita strategioita sen varmistamiseksi, että lapsi saadaan jonkin koulun oppilaaksi. Julkisessa keskustelussa on esitetty, että oppilasvalikointi perusopetuksessa testaamisen avulla olisi hyväksyttävää ja tasa-arvo toteutuisi sillä edellytyksellä, että sisäänpääsykriteerit ovat selkeät ja niistä tiedotetaan kaikille. Tämä tutkimus osoittaa, että tiedottaminen ei riitä siihen, että nuoret kaikenlaisista taustoista voisivat aidon kilpailukykyisellä tavalla tulla valituiksi valikoiviin ryhmiin ja että menettely olisi aidosti tasavertainen sosiaalisesta taustasta riippumatta, Kosunen summaa.

Missä yhteiskuntaluokat enää kohtaavat?

Tutkimuksesta ilmenee, että harrastusten ja maun eriytyminen sosiaalisen taustan mukaan on isossa osassa kouluja kiinteä osa oppilasvalikoinnin käytäntöjä.

– Tarkoituksena ei ole sanoa, että harrastaminen olisi jotenkin huono tai epäreilu asia itsessään. Kysymys kuitenkin kuuluu, onko peruskoulun tehtävä valikoida oppilaita tämän harrastuneisuuden perusteella. Muutamat isät pohtivat haastatteluissa omaa armeija-aikaansa ja miettivät, että jos peruskoulukin menee osiin yhteiskuntaluokkien mukaan, mikä enää sitten on se paikka, jossa erityisesti tytöt kohtaavat erilaisista yhteiskuntaluokkataustoista tulevia lapsia. Tämän kokemuksen menettämistä he pitivät huonona kehityksenä.

Kasvatustieteen maisteri, valtiotieteiden kandidaatti Sonja Kosunen väittelee 15.1. kello 12 käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa kasvatussosiologian alaan kuuluvasta aiheesta Families and the Social Space of School Choice in Urban Finland. Väitöstilaisuus järjestetään Metsätalon salissa 1, Unioninkatu 40.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään