KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Somalimaa pyrkii omin neuvoin demokratiaan

Somalimaan väestö on nuorta.

Somalimaan väestö on nuorta. Kuva: Siru Aura

Somalimaalaiset ovat ylpeitä maastaan. Takana on verinen sisällissota, naapurina räjähdysherkkä Somalia, ympärillä taistelua muslimien sieluista ja osana maapallolla siivu kuivaa aavikkoa. Silti rutiköyhässä maassa vallitsee rauha ja kehitys etenee.

Katri Simonen
17.1.2016 17.00

Somalimaa

Väkiluku: 4 miljoonaa

Pinta-ala: 137 600 km²

Terveydenhoidossa ja koulutuksessa on ammottavia aukkoja.

Pääkaupunki: Hargeisa

Itsenäistyi 18.5.1991, ei ole kansainvälisesti tunnustettu

Vuohet, lampaat, lehmät ja kamelit ovat Somalimaan talouden perusta. Syksyllä Adeninlahden yli laivattiin lähes 3,5 miljoonaa nelijalkaista Saudi-Arabiaan, Mekkaan tulleita pyhiinvaeltajia varten. Karjalla hankitaan yli 90 prosenttia maan vientituloista.

– Karjamme on hyvin rokotettua ja hoidettua, sen laatu on erinomainen, sanoo Somalimaan Maatalouden kehitysjärjestö ADO:n johtaja Hussein Ismail Jama.

Somalimaa on valtaosin kuivaa aavikkoa. Maatalous on mahdollista alle kymmenesosalla pinta-alasta, ja se on täysin riippuvaista sateista. Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta; kuivuuskaudet pitenevät ja uhkaavat koko ajan suistaa ihmisiä aliravitsemuksesta nälänhätään. Yli 70 prosenttia ruuasta tuodaan ulkomailta: arabimaista, Intiasta, Brasiliasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Suurin haasteemme on vesijärjestelmien rakentaminen. Tarvitsemme pumppuja, traktoreita, prosessointilaitteita. Nyt viljelijät joutuvat lainamaan harvoja koneita 50–70 kilometrinkin etäisyydeltä, Hussein kertoo.

Kosteuden sitomiseksi maaperään on ruvettu tekemään komposteja. Kestävien tulosten saamiseksi tarvittaisiin kuitenkin hyviä, kuivuutta kestäviä siemenlajeja. Hussein toivoo, että Suomi voisi tukea siemenpankin luomista Somalimaahan.

Myös uusia elinkeinoja – kanojen kasvatusta, mehiläistarhausta, sisalin jalostamista – kehitellään maaseudulle, jossa enemmistö ihmisistä elää. Selvää silti on, että kuivuus ajaa kansaa kaupunkeihin, ja suuri työttömyys.

Ulkomaiden ja kotimaan somalit

Pääkaupungissa Hargeisassa suihkii – etenkin kesäaikaan – kaikkialta maailmasta tulleita diasporasomaleita, bisnesmiehiä ja heidän perheitään, uusine ajatuksineen ja ei-perinteisine tapoineen. Yli sataa kieltä puhutaan. Tämä on hämmentävää sotien läpi maassa eläneiden ja sodan varjossa syntyneiden köyhien somalimaalaisten kannalta.

Toisaalta melkein kaikki perheet saavat rahalähetyksiä ulkomailla asuvilta sukulaisiltaan. Tämä mahdollistaa koulunkäyntiä, lääkkeiden ostamista ja oman liikeyrityksen aloittamista. Rahalähetykset ulkomailta ovat oljenkorsi, joka nostaa somalimaalaisia nälkärajalta toivon ja toiminnan syrjään kiinni. Kaikki ei riipu vain karjaonnesta.

– Somalimaassa alkaa olla myös maan omissa yliopistoissa koulutettuja nuoria ja omaa vilkasta yritystoimintaa, tohtori Ahmed Omar Askar huomauttaa.

Askar on Suomen kansalainen. Hän johtaa Hargeisan sairaalan kehittämistä Suomen ulkoministeriön rahoittamassa, vuonna 2008 alkaneessa Mida Finnsom Health -hankkeessa. Hankkeen takana on Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, joka palkkaa muualla asuvia somaleita asiantuntijoiksi terveydenhuoltoon. Suomesta mukana on 12 somalimaalaista ammattilaista.

Terveydenhoidossa ja koulutuksessa on Somalimaassa ammottavia aukkoja.

Ulkomailta Hargeisaan lennähtelevien pukumiesten joukossa on myös öljy-yhtiöiden edustajia. Somalimaan maaperässä, kuljetusten kannalta kätevästi Adeninlahden rannikon ja erinomaisen Berberan syväsataman tuntumassa, piillee suuret öljyvarat. Hallitus on tehnyt öljynetsintäsopimukset norjalaisen, englantilaisen, turkkilaisen ja Arabiemiraattien öljy-yhtiön kanssa.

Jo 1900-luvulla britit etsivät Somalimaasta öljyä, mutta sisällissota katkaisi poraukset.

Yksi vai kaksi somalialaista valtiota?

Paitsi öljyä ja mineraaleja, Somalimaan maaperä kätkee sisäänsä satoja joukkohautoja 1980-luvulta. Tragedian taustalla ovat Somalimaan eli pohjoisen Somalian ja eteläisen Somalian väliset eroavuudet, muun muassa erilainen siirtomaamenneisyys.

Somalimaa oli brittien suojelualue. Somalia kuului Italialle. Molemmat itsenäistyivät vuonna 1960. Muutama päivä itsenäistymisensä jälkeen Somalimaa solmi valtioliiton Somalian kanssa. Sopimusta vallanjaosta ei tullut tehtyä.

Kävi niin, että valta, vauraus ja kehitysprojektit keskittyivät kaikki etelään, Mogadishuun. Pohjoinen eli Somalimaan alue jäi takapajulaksi. Sitten vallan vielä kaappasi sotilashallitsija Siad Barre, joka järjestelmällisesti sorti pohjoista. Pohjoisen klaanit nousivat kapinaan, syttyi sisällissota. Barre pommitutti Hargeisan raunioiksi vuonna 1988. Yli puoli miljoonaa ihmistä pakeni yksistään Somalimaasta.

Koko Somalian alueelta paenneista ihmisistä noin 3 500 päätyi 1990-luvun alkupuolella Suomeen saakka.

Pohjoisen kapina levisi pian koko Somaliaan. Vuonna 1991 Siad Barre kukistettiin ja samana vuonna Somalimaa julistautui itsenäiseksi. Mikään maa ei kuitenkaan tunnustanut – eikä ole vieläkään tunnustanut – sen itsenäisyyttä.

Omin neuvoin demokratiaan

1990-luvulla Somalimaa uhkasi itse jakaantua, mutta klaanien vanhimmat neuvottelivat viisi kuukautta yhteen menoon ja pääsivät sovintoon.

Maailman köyhimpiin valtioihin lukeutuvaan Somalimaahan on 24 vuoden aikana onnistuttu rakentamaan läntistä ja perinteistä järjestelmää yhdistävä demokraattinen hallintomalli. Vaalit ja vallanvaihdot ovat sujuneet hyvin. Esivalta hyväksytään.

– Eikä terroristijärjestöillä ole mitään mahdollisuuksia rekrytoida väkeä Somalimaasta, turvallisuusjoukkomme toimivat tehokkaasti ja valppaasti, Hussein ja Askar sanovat.

He uskovat Somalimaan omaehtoisen kehityksen jatkuvan.

– Olemme jo tehneet paljon, meillä on rauha ja demokratia. Jonain päivänä myös itsenäisyytemme tunnustetaan, Hussein Jama sanoo.

Solidaarisuus-perhe Somalimaassa

Viime syksynä 45 vuotta täyttänyt Solidaarisuus-järjestö on toiminut Somalimaassa 15 vuotta. Sen koordinaattori Airi Kähärä on harvoja maassa asuvia länsimaalaisia.

– Somalikumppanijärjestöjemme kanssa suunnittelemme hankkeet yhdessä ja he toteuttavat ne. Vuosien mittaan kumppanimme ovat myös alkaneet opettaa toisiaan; muodostamme täällä ”Solidaarisuus-perheen, Kähärä kuvailee.

Yksi Solidaarisuuden menestystarinoita on ammattikoulu, johon vanhemmat – luottamuksen rakennuttua – antoivat tyttäriensäkin tulla. Sodasta toipuvaan maahan on koulutettu putkimiehiä ja toimistotyöntekijöitä. Koulun yhteyteen rakennettu alumiinipaja on takonut koululle omarahoitusta ja taannut opetuksen jatkumisen hankkeen päätyttyäkin.

– Ympärileikkauskäytännöt ovat valistuksen myötä muuttuneet, on siirrytty vähemmän haitallisiin muotoihin. Naisten poliittiseen osallistumiseen on panostettu ja heille on luotu uusia elinkeinoja. Nuorisojärjestöjen kanssa opetellaan oman yrityksen perustamista.

– Maanviljelijöitä koulutetaan kahden satokauden viljelyyn. Osuuskuntia perustetaan. Asiat täytyy saada toimimaan tämän valtavan kuivuuden ja köyhyyden kanssa.

– Kumppanimme ovat hyvin sitoutuneita tekemään muutosta, Airi Kähärä kertoo tiiviissä puhelussa Somalimaan Hargeisasta.

Somalimaa

Väkiluku: 4 miljoonaa

Pinta-ala: 137 600 km²

Terveydenhoidossa ja koulutuksessa on ammottavia aukkoja.

Pääkaupunki: Hargeisa

Itsenäistyi 18.5.1991, ei ole kansainvälisesti tunnustettu

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Uusimmat

Kristiinankaupungin mysteerit jäävät taka-alalle, kun Kaisu Tuokko keskittyy täysillä Eevin ja Matsin hankalaan suhteeseen.

Kaisu Tuokon Valhe ei ole dekkari, vaan suhdepuuroa

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 
05

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

13.07.2025

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään