Sote-uudistuksen alkuaskeleilla oli tärkeintä ihminen ja hänen saamansa palvelun laadun parantaminen. Nyt kun aika on vierähtänyt eteenpäin, on tärkeimmäksi asiaksi muodostunut vähitellen vain sote-palveluiden kilpailuttaminen ja yritysten aseman vahvistaminen sote-palveluissa. Nykyinen julkinen sosiaali-ja terveyspalveluiden tuottaminen koetaan kielletyksi kirosanaksi, jota ei mielellään saa mainita tulevan uudistuksen yhteydessä.
Sote-uudistuksessa kaikki on kaupan, jos vain hinnoista sovitaan. Millään muulla kuin kovalla bisneksellä ei ole tulevaisuudessa jalansijaa suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. Vain raha viime kädessä sanelee kansalaisten tasapuolisen kohtelun.
Koska tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalvelut ovat pelkkää bisnestä, niin nykyinen palvelutoiminta pitää yhtiöittää. Yhtiöittämisen jälkeen astuvat voimaan yhtiömaailman tavoitteet eli ”tulos tai ulos” -periaate. Tässä periaatteessa on tärkeintä taloudellisen voiton tavoittelu, ei suinkaan lähimmäisen hoivaaminen ja huolehtiminen.
Nyt ollaan avaamassa suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelutoiminta ulkomaisille suurille pörssiyhtiöille. Tässä kilpailussa eivät suomalaiset pienet yritykset pärjää.
Miten käy kuntien entisille työntekijöille, joiden työpaikat pakkoyhtiöitetään? Se kaipaisi perinpohjaista tarkastelua, mutta siihen eivät maamme päättäjät halua paneutua riittävällä vakavuudella. Onkin pelättävissä, että sote-uudistuksen jälkeen työntekijät ovat pelkkiä ”käyttönappuloita”, joita voidaan siirrellä yrityksestä toiseen mielivaltaisesti.
Henkilöstön pitkäjänteinen työn kehittäminen loppuu kokonaan, sillä tuleva sote-järjestelmä on pelkkää kilpailuttamista vuodesta toiseen. Sote-palveluiden tuottamisesta katoaa pysyvyys ja samalla laatu heikkenee. Kärsijöinä ovat tietysti tavalliset suomalaiset sote-palveluiden käyttäjät.
Sote-uudistuksen myötä päättäjät lupaavat kansalisille yhtäläisiä ja parempia palveluita sekä lisää valinnanvapautta. Mutta samaan aikaan he haluavat saada 3 miljardin euron säästöt. Tämä yhtälö ei toimi ilman, että asiakasmaksuja nostetaan kovalla kädellä. Ja jos asiakasmaksuja nostetaan voimakkaasti, miten käy vähävaraisen suomalaisen valinnanvapauden ja palveluiden saamisen?
Sote-uudistus on maanjäristys suomalaisessa yhteiskunnassa. Se siirtää paikallista lähidemokratiaa kunnilta kauemmaksi itse kuntalaisesta.
Kuntien tulevaisuus onkin tällä hetkellä usvan peitossa. Valtio alkaa johtaa yhä enemmän keskitetysti maamme demokraatista järjestelmää. Sote-uudistus onkin pohjimmiltaan vallan ja palveluiden yksityistämis- ja keskittämisuudistus.