KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

TTIP-sopimus voi olla lähellä kaatumista

Hollannin sosialistipuoluetta edustava Anne-Marie Mineur on vasemmiston GUE/NGL-ryhmässä kauppasopimusten asiantuntija.

Hollannin sosialistipuoluetta edustava Anne-Marie Mineur on vasemmiston GUE/NGL-ryhmässä kauppasopimusten asiantuntija. Kuva: Outi Popp

EU:n ja Yhdysvaltain välistä kauppa- ja investointisopimusta punnerretaan nyt vimmalla, jotta se saataisiin pakettiin Obaman kaudella. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Kanadan ja EU:n välinen CETA-sopimus, joka on valmis ja allekirjoituksia vailla.

Outi Popp
22.7.2016 9.04

EU:n komissio toivoi voivansa hyväksyä CETA:n pelkästään EU-tason päätöksellä, mutta komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker joutui taipumaan siihen, että sopimuksessa on jäsenmaiden toimivaltaan kuuluvia asioita. Siksi se lähtee kansallisten parlamenttien hyväksyttäväksi. CETA on nyt koepallo, jota seurataan.

Europarlamentin vasemmiston kauppasopimusekspertti Anne-Marie Mineur on sekä tyytyväinen että tyytymätön.

– On välttämätöntä, että sopimuksesta käydään perusteellinen keskustelu jäsenmaissa, hän sanoo. Huono uutinen on se, että komissio ei aio jäädä odottelemaan keskustelua ja ratifiointeja, vaan CETA allekirjoitetaan lokakuussa ja sopimusta aletaan soveltaa väliaikaisesti.

ILMOITUS
ILMOITUS
Talouslehdissä on jo julistettu TTIP:n kuolemaa.

Mineur pelkää, että sopimusta on vaikea purkaa jälkikäteen, jos jäsenmaat eivät ratifioikaan sitä.

Ulkoministeriön kauppapoliittisen osaston päällikön Jukka Pesolan mukaan väliaikainen soveltaminen kuuluu normaaliin proseduuriin.

– Nyt Brysselissä katsotaan, mikä kuuluu kansallisille parlamenteille ratifioitavaksi ja mikä kuuluu EU-valtaan.

Jos yksikin jäsenmaa hylkää sopimuksen, se kaatuu, mutta silloinkin sopimus voisi ilmeisesti jäädä voimaan EU:n toimivaltaan kuuluvin osin.

Sitten on vielä EU-tuomioistuin, jolta odotetaan vuodenvaihteessa päätöstä, kuuluuko Singaporen kauppasopimus unionin päätösvaltaan vai sen ja jäsenmaiden yhteiseen päätösvaltaan.

– Päätös heijastuu myös CETA:an ja TTIP:hen, Mineur uskoo.

Kallis ja yksipuolinen
investointituomioistuin

CETA:ssa on investointituomioistuinjärjestelmä ICS, jossa 15 hengen tuomaristo ratkoo investointiriitoja. Vasemmistoliiton meppi Merja Kyllönen näkee siinä samoja ongelmia kuin investointisuojamenettely ISDS:ssä.

– En hyväksy edelleenkään, että kävellään oikeusvaltioperiaatteen yli ja rakennetaan uusi byrokratia, kun meillä on toimiva oikeusjärjestelmä, Kyllönen sanoo. Mineur pelkää, että amerikkalaisyritykset luikahtavat tytäryhtiöiden kautta CETA-portista sisään.

Professori Martti Koskenniemi arvioi toukokuussa perustuslakivaliokunnalle EU:n lanseeraamaa investointituomioistuinmekanismia näin: ”Amerikkalainen sijoittaja voi edelleen vaatia, että ellei valtion tai kunnan viranomainen ota huomioon amerikkalaisen sijoittajan näkökohtia valmistellessaan uutta lakia tai viranomaistointa (esimerkiksi terveydenhuollon, teollisuuspolitiikan, työlainsäädännön tai ympäristönsuojelun alalla), tämä tulee haastamaan viranomaisen investointituomioistuimeen. Menettely on edelleen yksipuolinen ja kallis.”

Koskenniemi pitää huonona, että tuomioistuimeen voi valittaa vain amerikkalainen sijoittaja. Ei suomalainen sijoittaja, ei Suomi eikä EU. ”Amerikkalainen toimija asetetaan olennaisesti EU:n toimijaa parempaan asemaan”, Martti Koskenniemi kirjoittaa.

Nolla prosenttia
tuntee TTIP:n hyvin

TTIP:n kannatus on pudonnut kahdessa vuodessa Saksassa yli 50 prosentista 17 prosenttiin ja Yhdysvalloissa 18 prosenttiin (YouGov). Komission kiire kasvaa.

– Komission tahtotila on vankka ja neuvottelukierroksia on lisätty, TTIP-verkoston Marissa Varmavuori sanoo.

Amerikkalaisen Politico-lehden mukaan viime viikolla päättyneellä neuvottelukierroksella ei juurikaan edistytty. Myös eduskunnan lakiosasto arvioi, että Yhdysvallat pitää tiukasti kiinni välimiesmenettelystä.

– Suomalaiset suhtautuvat TTIP-sopimukseen myönteisesti, uskoo kokoomusmeppi Henna Virkkunen. Merja Kyllösen Taloustutkimuksella teettämässä TTIP-kyselyssä kuitenkin selvisi, että 79 prosenttia suomalaisista tuntee aiheen melko huonosti tai ei lainkaan. Nolla prosenttia tuntee TTIP:n erittäin hyvin.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lernerkin myöntää avoimesti, ettei ole ehtinyt tutustua sopimukseen.

Virkkusen mukaan SAK, EK ja MTK haluavat TTIP:n. Varmavuori taas näkee, että SAK:ssa ja MTK:ssakin on hajontaa. Maanviljelijät Hollannissa pelkäävät Mineurin mukaan häviävänsä hintakilpailun amerikkalaisille suurtiloille.

– Jos TTIP-sopimus halutaan, sen täytyy olla kansalaisten ja yleisen hyväksynnän mukainen, kokoomusmeppi Sirpa Pietikäinen sanoo. Mutta nollalle prosentille pitäisi tehdä sitä ennen jotain.

Miten vaikuttaa
Britannian EU-ero?

Presidentti Barack Obama uhkasi, että Britannia jää jonon hännille kauppaneuvotteluissa Yhdysvaltain kanssa, jos se jää pois EU:sta, mutta Yhdysvaltain kauppasopimusneuvottelija Mike Froman neuvotteli jo viime viikolla Britannian kanssa omasta räätälöidystä kauppasopimuksesta.

Froman vihjaisi, että EU voi joutua tinkimään omista vaatimuksistaan nyt, kun Britannian osuus (25 prosenttia) EU-kaupasta jää pois sopimuksesta.

Vaikka TTIP saataisiinkin kursittua kasaan, sopimuksen hyväksyttäminen jäsenmaiden parlamenteissa on pitkä prosessi. Anne-Marie Mineur arvioi, että ainakin Hollanti, Irlanti ja Ranska voivat järjestää kansanäänestyksen TTIP:stä.

– Jos neuvottelutulosta ei ole syyskuussa, sopimusta ei tule, sanoo Merja Kyllönen.

Politico julisti tällä viikolla, että TTIP on kuollut, ja talouslehti Financial Times, että ”aikaikkuna kaikkien aikojen suurimmalle kauppasopimukselle on sulkeutunut”. Lohdutukseksi lehti laskeskelee, että seuraava mahdollisuus aukeaa erinäisten vaalien jälkeen vuonna 2021.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään