Akateemisesti koulutettujen työllistymistä helpottaisi, jos työvoimapalvelut tarjoaisivat enemmän koulutusmahdollisuuksia, toteaa Suomen Ekonomit.
Järjestön mukaan työllistymistä nopeuttaisi, että korkeakoulutettujen työnhakuun erikoistunut TE-toimisto perustetaan uudelleen. Sellainen toimi Helsingin Kluuvissa vuoden 2013 alkuun.
– Korkeakoulutetut jäävät usein sähköisten palvelujen varaan, koska työvoimatoimiston pelätään tarjoavan muuta kuin oman alan työtä, esimerkiksi aulaemäntänä, järjestön kehitysjohtaja Anja Uljas kertoo.
Tiedossa on, että teologin koulutuksen saaneelle yliopiston lehtorille tarjottiin ydinfysiikan lehtorin paikkaa. Tehtävänimi on sama, mutta asiantuntemus täysin eri.
Toiminnanjohtaja Hanna-Leena Hemming muistuttaa, että TE-toimistoissa työskennellään kovassa paineessa. Väkeä on suhteessa työttömiin vähemmän kuin Ruotsissa ja ammattien kirjo on suuri. Lisäksi asiantuntemusta korkeakoulutettujen työmahdollisuuksista on vaikea hankkia.
Uljaan mukaan työttömyysehtojen seuraamisen sijaan TE-keskusten pitäisi panostaa työllistymiseen.
– Työttömät jäsenemme kokevat, että TE-keskukset palvelevat enemmän yrityksiä kuin työntekijöitä.
Yksi parannus olisi, jos palvelut ja viranomaistoiminta voitaisiin eriyttää toisistaan.
Pitkäaikaistyöttömyys liki tuplaantunut
Työuran aikainen koulutus jouduttaa työttömäksi jääneen ekonomin työnsaantia. Tutkija Tuomas Viskari on selvittänyt, kuinka vuonna 2011 ja sen jälkeen työttömiksi jääneet kauppatieteilijät ovat sijoittuneet.
Viskarin mukaan työttömyys polarisoituu. Enemmistö työllistyy viimeistään 3 – 6 kuukauden aikana, mutta vajaalla puolella työttömyys pitkittyy vuoteen, kahteen ja vielä pidemmäksi. Vajaalla kolmasosalla työttömyys on jatkunut yli kaksi vuotta.
Pitkäaikaistyöttömien osuus on kasvanut huolestuttavan nopeasti. 12 – 19 kuukautta työttöminä olleiden määrä kaksinkertaistui vuosina 2012 – 2014. Heitä oli liki 400.
– Työnsaantia näyttävät helpottavat kouluttautuminen ja aika usein tyytyminen pienempiin palkkoihin. Tosin tehtävät ovat useimmiten vaativampia kuin aiemmin, Viskari toteaa.
Naiset työllistyvät miehiä nopeammin. Viskari mukaan tärkein syy on työuran ja työttömyyden aikainen kouluttautuminen.
Liitot mukaan työvoimakoulutukseen
Työllistymisen vauhdittamiseksi Ekonomit esittää työttömyyskassojen tehtävän muuttamista. Ne voisivat ohjata työtöntä koulutukseen ja rekrytointipalveluihin.
Ammattiliittojen asiantuntemus tulisi Ekonomien mukaan saada muutenkin osaksi työvoimapalveluja. Liiton omat kurssit ja rekrytointipalvelut ovat selvityksen mukaan auttaneet työllistymisessä enemmän kuin TE-keskusten vastaavat palvelut.
Maakuntien toivotaan hankkivan TE-palveluja myös liitoilta, kun työvoimapalvelut siirtyvät niiden harteille.