Palomiesliitto vaatii pelastuslaitoksia luopumaan varallaolon väärinkäytöstä.
– Varallaolo ei ole pelastustoimen työaikamuoto, liiton puheenjohtaja Kim Nikula korostaa. Hän toteaa, että työsuojelupiireihin on tehty useita kanteluita, joissa edellytetään asian korjaamiseksi.
– Varallaolon väärinkäytöstä on siirryttävä pelastustoimessa vakiintuneesti käytössä oleviin työaikajärjestelmiin, Nikula sanoo.
Työaikalaki mahdollistaa työntekijän ja työnantajan välisen sopimuksen siitä, että työntekijä on työpaikan ulkopuolella tavoitettavissa niin, että hänet voidaan tarvittaessa kutsua töihin. Sopimuksen on oltava molemminpuolinen eikä työnantaja ei voi määrätä varallaolokäytäntöön. Lain mukaan varallaoloa ei lueta työaikaan, mutta varallaolo ei saa kohtuuttomasti haitata työntekijän vapaa-aikaa.
Viranhaltijan voi kuitenkin määrätä varallaoloon, jos se työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi on välttämätöntä.
– Kysymys on siis poikkeuksellisesta tilanteesta. Syyt on harkittava tapauskohtaisesti, niihin ei ole mitään valmista mallia työsuojelupiireissä eikä työneuvostossa. Varallaolojärjestelmää ei voi perustella taloudellisilla syillä eli miehistön vähimmäisvahvuuden saatavuuden turvaamisella, Nikula sanoo.
Hän huomauttaa, että laki ei tunne jatkuvaa varallaoloa.
– Kuitenkin pelastuslaitoksissa vuosityölistoja tehtäessä niihin sisällytetään myös varallaololistat. Silloin poikkeuksesta on tullut vakiintunut käytäntö.
Pelastustoimessa on syksyn aikana keskusteltu työssä jaksamisesta. Nikulan mielestä varallaolossa on kysymys henkilöstön ylimääräisestä kuormituksesta, joka vaikuttaa työhyvinvointiin. (KU)