Köyhät lapset olivat rikkaita ikätovereitaan ylipainoisempia jo 1980-luvulla. Viimeisen kymmenen vuoden aikana tilanne on kärjistynyt. The Economistin siteeraamien brittilähteiden mukaan rikkaat lapset ovat entistäkin hoikempia ja köyhät aiempaakin ylipainoisempia.
Ilmiötä selitetään monin tavoin. Ensinnäkin ylipainon riskeistä alettiin puhua laajemmin 1990-luvulla. Vauraiden, koulutettujen vanhempien mahdollisuudet ehkäistä lihavuuden lapselle tuottamia riskejä ovat tutkijoiden mukaan monella tavalla paremmat kuin köyhien. Sekä terveellisen ruuan syöminen kotona että liikuntaharrastukset ovat rikkaiden perheiden lasten ulottuvilla useammin kuin köyhempien.
Pikaruokapaikat sijoittuvat useammin köyhien kuin rikkaiden asuttamille alueille. Vastaavasti niiden mainokset vetoavat enemmän vähävaraisten perheiden lapsiin.
Perheen taloudellinen epävarmuus tai suoranainen köyhyys vaikuttavat monin tavoin sekä vanhempien ostoskäyttäytymiseen että heidän jaksamiseensa.
Myös ihmisten resurssit paneutua ravintokysymyksiin ovat erilaisia. Jos vanhemmat joutuvat miettimään vuokrasta ja sähkölaskusta selviämistä, heidän voimavaransa eivät välttämättä riitä ruuan terveellisyyden pohtimiseen. Stressi saa joidenkin tutkimusten mukaan ihmisen valitsemaan sokeripitoista ruokaa.
Terveellisen ruuan hinta vaikuttaa myös valintoihin. Pizzat ja valmisruuat ylipäätään ovat edullisia ja esimerkiksi pitkän työpäivän jälkeen nopeammin saatavilla kuin itse valmistetut vihannekset ja liha.
Ero rikkaiden ja köyhien lasten painonhallinnassa pyritään usein selittämään vanhempien piittaamattomuudella ja osaamattomuudella. Perheen taloudellinen epävarmuus tai suoranainen köyhyys vaikuttavat monin tavoin sekä vanhempien ostoskäyttäytymiseen että heidän jaksamiseensa Briteissä lihavuutta vastaan kampanjoidaan esimerkiksi lopettamalla pikaruokamainosten esittäminen ennen iltayhdeksää ja kieltämällä piirroshahmojen käyttö niissä.
Yksittäiset kiellot ja kampanjat eivät kuitenkaan riitä sanoo kansanterveystieteen professori Michael Marmot: ”Jos ylipaino-ongelma halutaan ratkaista, on ratkaistava epätasa-arvoisuusongelma ensin”.