KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Filosofit journalismin kimpussa, osa 4 – Sopisiko veijarijournalismi talous- ja seurapiirijournalismin velipuoleksi?

Kruununprinsessa Victoria ilahdutti kajaanilaisia työmiehiä Tukholmassa.

Kruununprinsessa Victoria ilahdutti kajaanilaisia työmiehiä Tukholmassa. Kuva: Juha Drufva

Koskaan ei taloudella mene riittävän hyvin, vaikka sillä menisikin riittävän hyvin. Talousjournalismin tehtävänä on toistella markkinakapitalismin uskontunnustusta: Raha meidän, joka olet taivaasta, pyhitä meidän nettovoittomme.

Juha Drufva
10.4.2019 15.00

Iltalehden etusivun pääuutinen 27. maaliskuuta kertoi kruununprinsessa Victorian edellisen perjantain vierailusta kajaanilaisten työmiesten luona Tukholmassa Henriksdalin jätevedenpuhdistamo-työmaalla. Stockholm Vatten järjesti prinsessan työmaavierailun maailman vesipäivän kunniaksi.

YIT:n työmaalla aliurakoitsijana kallionrakennustöitä tekevän kajaanilaisen Power Mining Oy:n työntekijät Toni Tikkanen ja Max Åklundh pääsivät poseeraamaan työmaakypäräpäisen prinsessan kanssa. Tapauksen kunniaksi työmiehet nimesivät uuden porausjumbon Victoriaksi, kysyttyään ensin kasteluvan prinsessalta itseltään.

Prinsessa oli maininnut Tikkaselle, että hänen oma poikansa Oscar olisi varmasti kiinnostunut porauskoneista. Prinsessa oli kysellyt myös miesten työstä ja koneella työskentelystä. Tikkanen kuvaili prinsessaa todella mukavan oloiseksi ihmiseksi.

Jäämme jännityksellä odottamaan, milloin kruununprinsessa Victoria kutsuu kajaanilaiset Toni Tikkasen ja Max Åklundhin vastavierailulle omalle työmaalleen kuninkaanlinnaan.

Silloin työmiehille paljastuisi, onko Victoria H.C. Andersenin sadun todellinen prinsessa.

Tarinahan menee niin, että prinssi halusi löytää itselleen puolison. Eräänä myrskyisenä yönä nuori nainen ilmestyi prinssin linnan ovelle pyytäen suojaa myrskyltä. Hän väitti olevansa prinsessa. Kuningatar, prinssin äiti halusi testata, puhuiko nainen totta. Kuningatar piilotti herneen naisen vuoteeseen neljänkymmenen päällekkäin ladotun patjan alle. Patjojen väliin hän laittoi vielä pehmikkeiksi untuvahöyheniä.

Aamulla nainen valitti, ettei nukkunut yhtään yön aikana, koska jokin kova pisteli hänen ihoaan. Lisäksi hän oli yltä päältä mustelmilla. Tämä todisti hänet todelliseksi prinsessaksi.

Takaisin monarkiaan

Oliko tämä Iltalehden prinsessasatu-uutinen eduskuntavaalien kynnyksellä kuninkaantekopuolue kokoomuksen ja Uuden Suomen jatkajan Iltalehden kannanotto tasavaltalaiseen hallitusmuotoomme?

Herättävätkö kuninkaalliset uutiset kokoomuslaisissa edelleen kaipuun kolmisäätyopin herruusyhteiskuntaan, jossa vallankäytön oikeus tulee suoraan itse Jumalalta. Lestadiolaisethan pitävät edelleen kolmisäätyoppia ainoana oikeana jumalaisena vallanjakomuotona.

Lestadiolaisille kolmisäätyopin määrittelemä esivalta on poliittisen muodon maanpäällinen järjestys, jonka oikeusperusta on Jumalan tahdossa. Jumalan siunaamaa esivaltaa edustavat yhteiskunnan hierarkiat perheestä koulumaailmaan ja työelämään, sosiaaliviranomaisiin, poliisiin, armeijaan ja valtiojohtoon.

Demokratia ja politiikka ovat lestadiolaisille tärkeitä keinoja ainoastaan esivallan tukemiseksi. Tässä katsannossa ammattiyhdistysliike on pahan ilmentymä, koska ay-liike on perustettu vain yrittäjien kiusaksi. Ateistinen vasemmistolaisuus on merkki lopun ajoista.

Kokoomuslaiset kuninkaantekijät

Iltalehden prinsessa Victorian työmaavierailu-uutinen viestii, ettei sadan vuoden takainen monarkiapolte ole vieläkään kokoomuslaisilta hellittänyt. Valitsihan Suomen eduskunta 9. lokakuuta 1918 äänin 64–41 Suomen kuninkaaksi Hessenin prinssi Friedrich Karlin (1868–1940).

Tuolloin 50-vuotias tuleva kuningas ”Väinö I” ehti jo pohtia linnansa sisustusta ja opetteli Suomea lähettiläs Harri Holman ohjauksella. Tosin suomen kielen opettelusta ei prinssi jaksanut oikein innostua.

Berliinin lähetystösihteeri Hjalmar Procope (1889–1954) sekä tuleva kokoomuksen puheenjohtaja sekä tuleva Helsingin kaupunginjohtaja Antti Tulenheimo (1879–1952) perehdyttivät tulevaa kuningasta suomalaiseen yhteiskuntaan, politiikkaan ja lainsäädäntöön.

Suomalaisia lähetystöjä tavatessaan prinssi Karl kutsui suomalaisia nimityksillä ”das Volk der ernsten Augen” (vakavien silmien kansa) sekä ”das Volk des ernsten Blick” (vakavan katseen kansa).

Kirjailija-opettaja-kääntäjä Jalmari Hahl (1869–1929) laati Friedrich Karlista naiiviin ja paatokselliseen sävyyn esittelyvihkosen Tuleva kuninkaamme.

Seurapiirijournalismin kannalta tämä supisuomalainen monarkiailottelu jäi valitettavan lyhytaikaiseksi. Joutuihan saksalaisten oma keisari Vilhelm II lähtemään maanpakoon Hollantiin jo 9. marraskuuta 1918.

Mutta suomalaiset monarkistit eivät hellittäneet. Joulukuun 9. päivänä nuorsuomalaisten ja suomettarelaisten saksalaista kuningasta kannattaneet monarkistit perustivat ”Kansallisen Kokoomuksen.”

Heidän vakaana aikomuksenaan oli tehdä Suomesta Ruotsin kaltainen monarkia. Tunnetuimpia tuon ajan kuningasvallan kannattajia olivat muun muassa P.E. Svinhufvud, J.K. Paasikivi, Eero Järnefelt ja Jean Sibelius.

Viisi päivää kokoomuksen perustamisen jälkeen 14. joulukuuta päivätyssä kirjeessään Friedrich Karl erosi kuninkuudestaan. Ja vuoden 1918 loppuun mennessä kävi myös selväksi, etteivät länsivallat olisi tunnustaneet Suomen itsenäisyyttä, jos maata olisi hallinnut saksalainen ruhtinas.

P.E. Svinhufvud tapasi Friedrich Karlin Tallinnassa 25. syyskuuta 1918. Sitä lähempänä Suomea kuninkaamme ”Väinö I ” ei koskaan käynytkään. Hän jäi etäkuninkaaksi.

Seurapiirijournalismi kapitalismin ompeluseurana

Huijari, saituri ja viekas palvelija ovat olleet komedian perustyyppejä 1600-luvulta lähtien. Venäläinen kirjallisuustutkija Mihail Bahtin (1895–1975) huomauttaa, että myös lääkärit, lakimiehet ja aatelisherrat ilmaantuivat englantilaiseen romaaniin alun perin koomisina tyyppeinä. Vähitellen ne siirtyivät ulkokohtaisina henkilöhahmoina romaanin toisarvoisiksi koomisiksi taustatekijöiksi. Vasta 1900-luvulla heistä tuli romaanin pääsankareita.

Sankarin siirtäminen koomiselta tasolta ihailun ylimmälle tasolle vaatii sankarin kuvaamista onnettomuuksissa ja kärsimyksissä. Miten on mahdollista, että perinteisistä komedioiden saiturihahmoista, kitupiikistä ja hempukkamaisesta palvelijatar-tyypistä on tullut aikamme mediasankareita, joita esitellään vakavissaan vailla koomisuuden häivääkään?

Entä millaisissa kärsimyksissä suomalainen yläluokka on joutunut karaistumaan, jotta se on voinut kansan silmissä karistaa yltään koomisuuden merkit ja kohonnut saiturista traagiseksi finanssinerohahmoksi, jonka ainoa tehtävä on valittaa talouskäyrien alaspäin suuntautuneisuutta.

Seurapiirijournalismi markkinakapitalismin ompeluseurana ei pysty vastaamaan edellä esitettyyn kysymykseen. Asian oikean laidan selvillesaamiseksi tarvittaisiin puhdasveristä veijarijournalismia, jotta naamioiden takainen totuus paljastuisi todelle.

Koskaan ei taloudella mene riittävän hyvin vaikka sillä menisikin riittävän hyvin. Talousjournalismin tehtävänä on toistella markkinakapitalismin uskontunnustusta: Raha meidän, joka olet taivaasta, pyhitä meidän nettovoittomme.

Talousjournalismin erityissuojelua nauttivat finanssikeinottelijat ovat todellisuuskarkureita, jotka naamioituvat muuntamalla kaiken fiktioksi ja poseeraukseksi. He eivät halua ottaa aiheuttamiaan onnettomuuksia mukaan pakomatkalleen, varsinkaan, kun talousjournalismi tekee heistä sankareita.

Missä kohden talousjournalismi eroaa mainonnasta? Miksi talousjournalismi ei pyri vilpittömästi sellaiseen kaupankäyntiin, jossa sekä ostaja että myyjä kokevat voittavansa? Miksi toisen häviämä raha voittajan kädessä on talousjournalismille niin rakas?

Juonia, huijauksia, kepposia

Voisiko ajatella, että veijarijournalismi kehittyisi tasaveroiseksi seurapiiri-, uutis-, talous-, urheilu ja kulttuurijournalismin rinnalle?

Seurapiirijournalismi näyttää ulkoisesti huolettoman kepeältä, vaikka todellisuudessa sitä raskauttavat tittelit, arvohierarkiat, asemat, kunniamerkit, kunnianosoitukset, saavutukset, omaisuus, hienostelu ja teeskentely. Toisin sanoen kaikki mahdolliset ja mahdottomat ihmisten väliset yhteiskunnalliset naamiot.

Veijari on tyyppi, jota ei voi määritellä hänen persoonallisuutensa, tekojensa tai tapahtumien mukaan. On vaikea sanoa, onko veijari rikollinen vai rehellinen ihminen, ilkeä vai hyväsydäminen, pelkuri vai rohkea.

Hänen olemukseensa ei kuulu rikokset enempää kuin uroteotkaan. Voimakeinojen sijaan veijari turvautuu maailman pahuutta vastaan juonien, huijausten ja kepposten avulla, sekä hyödyntämällä vallanpitäjien ja mahtimiesten heikkouksia.

Veijari ei tavoittele titteleitä, palkankorotusta eikä pyri parantamaan maailmaa. Veijarin maailmankatsomuksessa ne edustavat nousukkaiden naurettavuuksia.

Veijari on puolustuksen, syytösten, ylistyksen tai paljastusten ulkopuolella. Hän ei tunne katumusta eikä itsepuolustusta. Häntä ei voi suhteuttaa mihinkään normiin, vaatimukseen tai ihanteeseen, eikä hän ole persoonallisuutena johdonmukainen. Veijari on vapautettu kahlitsevista normeista, joiden perusteella ihmiset jaotellaan jyviin ja akanoihin.

Peräti 318 meneillään olevien eduskuntavaalien ehdokkaista on saanut rikossyytteen vuosina 2004–2019. Syytteitä on tullut heille kaikkiaan 587. Ehdokkaat ovat saaneet tuomioita puukotuksesta, huumerikoksista sekä yrityksestä peruuttaa poliisien päälle kuorma-autolla:

”Paavo Väyrysen entisestä Terve Helsinki -liikkeestä Suomen kansa ensin -puolueeseen vaihtanut Sami Salonen on saanut käräjäoikeudessa tapon yrityksestä ja laittomasta uhkauksesta kolme ja puoli vuotta vankeutta, minkä hovioikeus vahvisti 2013. Oikeuden mukaan Salonen yritti tappaa tuttavansa viidellä kääntöveitsen iskulla. Puukotuksen jälkeen Salonen uhkasi toista tuttavaansa tappamisella, mistä tuli tuomio laittomasta uhkauksesta.” (HS 7.4.19).

Median sepitteellinen maailma elävää elämää vastassa

Ovatko nämä 318 rikossyytteen saanutta eduskuntavaaliehdokasta pohjimmiltaan veijarihahmoja vai pelkkiä yhteiskuntailveilijöitä?

Mihail Bahtinin mukaan veijari on puolustuksen ja syytöksen ulkopuolella, eikä hän tunne katumusta eikä itsepuolustusta. Hän pilkkaa normeja ja asenteita. Veijarin ympärillä tittelit ja arvomerkit muuttuvat naamiaispuvuiksi ja näyttämötarvikkeiksi, virka- ja arvoasemat irtoavat jalustaltaan.

Kuitenkin on hyvä muistaa, että se, mikä tapahtuu veijariromaaneissa, ei tapahdu sellaisenaan todellisuudessa.

Mikäli aikakautemme on ajanut sosiaalisten suhteittensa ohi, voisiko veijarijournalismi riisua ne naamiot, joita journalismi itse jatkuvasti luo, ajautuessaan todellisuuden kuvaamisesta todellisuuden keksimiseen.

Veijarijournalismi voisi riisua todellisuuden naamiot, kun itse elämä ei testaa journalismin todenperäisyyttä vaan journalismi yrittää sanella elämisen ehdot. Media elää yhä vähemmän ihmisten todellisen elämän mukaan. Ihmiset yrittävät elää median tarjoamien mallien mukaisesti.

Veijarijournalismi ei vaadi muuta kuin vilkasta mielikuvitusta, älyä ja tietoa paremmasta todellisuudesta. Seurapiirijournalismi ei harrasta edes ironiaa, koska ironia paljastaa mitättömyyden, typeryyden tai naurettavuuden sanomalla muuta kuin oikeastaan tarkoittaa.

Veijarijournalismilla saattaisi olla paljonkin sanottavaa seurapiiri- ja talousjournalismille, jotka uskottelevat, että median sepitteellinen maailma on elävää elämää.

Askeettinen vankileiri-ilo

Filosofi Max Scheler (1874–1928) teki huomioita, jotka ovat päteviä edelleen myös journalismissa. Scheler erotti kolme tiedon päämuotoa. Porvariston suosimia luonnontieteitä hän kutsui herruus- ja suoritustiedoksi. Olemustieto teoreettisena asennoitumisena koskee olioiden olemusta. Vapautustietoa hallitsee rakkaus olevaa kohtaan. Mediaa hallitseva purkitetun naurun leikkisyys on osoittautunut Schelerin kuvaamaksi herruus- ja suoritustiedon vankina olevaksi porvarillisen naurun ilvehtimiseksi.

Scheler katsoi porvarillisen yhteiskunnan huumorin perustuvan askeettiseen vankileiri-iloon. Sen lähteenä on toisen onnettomuus ja oma selviäminen, jolloin vahingonilo ja pahansuopaisuus ovat keskeisiä tekijöitä, samoin kateus ja inho.

Scheler väitti, että katkeruus on porvarilliselle yhteiskunnalle ominainen piirre. Katkeruus on seurausta yksilöiden tai ryhmien muodollisen tasa-arvoisuuden ja tosiasiallisen vaikutusvallan välillä vallitsevasta epäsuhdasta. Rikkauden edessä tavallisin tunne ei ole kunnioitus vaan kateus.

Ratkaisevaa ei ole se, mitä ihmisellä tai ryhmällä konkreettisesti on tai mitä sillä ei ole, vaan se, mitä se olettaa ansaitsevansa. Ihminen tai ryhmä katkeroituu, jos se kokee, että se ansaitsisi jotain muuta, kuten yhteiskunnallista arvostusta, valtaa tai rahaa, mitä se ei kuitenkaan konkreettisesti saa.

Porvarillinen yhteiskunta antaa juhlapuheissa ymmärtää, että jokainen yhteiskunnan jäsen on samanarvoinen, mutta toisaalta sama yhteiskunta ei tee paljoakaan edistääkseen tasa-arvon toteutumista käytännössä.

Kateus johtaa kadehtijan itsepetokseen, jossa hän alkaa ”halveksia” havaitsemaansa, mutta saavuttamattomissa olevaa kadehtimaansa arvoa. Ajoittain arvoihin liittyvät harhakäsitykset lyövät leimansa kokonaisille aikakausille ja yhteisöjen elämäntavoille, kuten natsi-Saksassa tapahtui muutama vuosi Schelerin kuoleman jälkeen.

Veijarijournalismilla voisi olla näihin ja moniin muihin ratkaisemattomilta tuntuviin nykyajan riesoihin monenlaista sanottavaa ja tarjottavanaan värikkäämpiä näkökulmia kuin mitä nykyisenkaltaiset talous- ja seurapiirijournalismi meille totuuksinaan tarjoilevat.

Lähteitä:

Mihail Bahtin: Kirjallisuuden ja estetiikan ongelmia, suom. Kerttu Kyhälä-Juntunen ja Veikko Airola, Progress 1979.

Mihail Bahtin: Francois Rabelais – keskiajan ja renessanssin nauru, suom. Tapani Laine ja Paula Nieminen, Taifuuni 1995.

ILMOITUS
ILMOITUS

Svante Nordin: Filosofian historia – Länsimaisen järjen seikkailut Thaleesta postmodernismiin, suom. Jukka Heiskanen, Pohjoinen 1999.

Tapio Nykänen: Kahden valtakunnan kansalaiset – Vanhoillislestadiolaisuuden poliittinen teologia, Lapin yliopistokustannus 2012.

Aini Linjakumpu: Vanhoillislestadiolaisuuden taloudelliset verkostot, Vastapaino 2018.

Tapio Nykänen & Mika Luoma-aho: Poliittinen lestadiolaisuus. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2013.

Tässä juttusarjassa tarkastellaan filosofien, yhteiskuntatieteilijöiden ja kirjailijoiden näkemyksiä journalismista ja tiedonvälityksestä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään