KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Suomalainen Patria huoltaa F-35:n moottoreita – mukana Norjan ilmavoimien helikoptereiden ja lentokoneiden huollossa ja päivityksistä

Valtion aseyhtiö Patria hankki vuonna 2018 omistukseensa merkittävää F-35:n huolto-osaamista. Arkistokuvassa  Hollannin taivaalla lentävän muodostelman ensimmäinen kone vasemmalta on F-35 -hävittäjä.

Valtion aseyhtiö Patria hankki vuonna 2018 omistukseensa merkittävää F-35:n huolto-osaamista. Arkistokuvassa Hollannin taivaalla lentävän muodostelman ensimmäinen kone vasemmalta on F-35 -hävittäjä. Kuva: All Over Press/Imago Stock

Suomen hävittäjähankintojen taustalla on monia intressitahoja, joilla on erilaisia intohimoja hankintaan. Lue Kansan Uutisista ja digilehdestä laaja taustajuttu hävittäjähankinnoista.

Antero Eerola
23.9.2020 7.15

Skandaali oli valmis keväällä, kun puolustusvoimien reserviin siirtynyt komentaja Jarmo Lindberg perusti konsulttiyhtiön. Hän ilmoitti ryhtyvänsä neuvonantajaksi amerikkalaiselle aseyhtiö Lockheed Martinille sen pyrinnöissä myydä Suomelle F-35-hävittäjä.

Taustalla oli mielenkiintoinen aikajana.

Heinäkuussa 2019 Lindberg palkittiin Washingtonissa Yhdysvaltojen korkeimmalla, ulkomaalaisille annettavalla sotilasansiomitalilla ainutlaatuisista palveluksista Yhdysvaltojen asevoimille.

Suomalais-amerikkalaiselle sotilasyhteistyölle F-35:n hankinta avaisi uuden, entistäkin leveämmän kaistan.

Mitalin luovuttaja, Yhdysvaltojen asevoimien tuolloinen komentaja Joseph Dunford kehui suomalaiskollegaa siitä, kuinka maiden väliset sotaharjoitukset kolminkertaistuivat Lindbergin komentajakaudella.

Tammikuussa 2020 Dunford valittiin Lockheed Martinin hallituksen jäseneksi. Huhtikuussa Lindberg puolestaan ryhtyi Dunfordin edustaman asejätin konsultiksi.

Lindbergin siirtyminen ostajan puolelta myyjäksi oli ongelmallista, sillä entisenä armeijan ykkösmiehenä hänellä oli pääsy kaikkien muidenkin konevalmistajien lähettämiin materiaaleihin. Hän tietänee myös, millainen pisteytysjärjestelmällä koneita arvioidaan.

Syntyneen sählingin seurauksena presidentti Sauli Niinistö ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) karkottivat konsultit HX-hankkeen neuvottelupöydistä ja Lockheed Martin irtisanoi Lindbergin sopimuksen.

”Tulevaisuuden kone”

Skandaalin ydin ei kuitenkaan ollut kenraalin jääviydessä ja karenssisääntöjen rikkomisessa. Mediassa nostettiin esiin myös kysymys siitä, missä määrin Lindberg oli jo komentajana suosinut amerikkalaista F-35:ta.

Suomen Kuvalehti uutisoi toukokuussa, että amerikkalaiskone oli ollut Lindbergin agendalla pitkään. Hän olisi jopa ohjeistanut alaisiaan toimimaan konetyypin hyväksi. Tässä tarkoituksessa erilaisissa asiakirjoissa olisi vähätelty tai jätetty kertomatta F-35:n ongelmista.

Lindberg ja HX-hankkeen keskeiset sotilasvirkamiehet kiistivät julkisuudessa jyrkästi yhden konetyypin suosimisen.

Jotain vihiä suosikkiasetelmasta kuitenkin on. Suomen asiantuntevimpiin ilmailualan toimittajiin kuuluvat toimittaja Pentti Perttula julkaisi 2018 kirjan Paras hävittäjä Suomelle, johon oli haastatellut nimettömänä kahta ilmavoimien entistä komentajaa.

– F-35 on minun ehdokkaani, koska se on tulevaisuuden kone. Se on pitkäaikainen ja sillä on todella suuri käyttäjäkunta, jonka resursseja voidaan käyttää koneen kehittämiseen. Sillä on myös parhaat mahdollisuudet saada laaja ja tehokas asevarustus ilman, että joutuisimme integroimaan sitä itse, anonyymi kenraali kommentoi.

Topakka, mutta lentokerhotasoa?

Muut ehdokkaat saivat ilmavoimien komentajilta tyrmäyksen.

Hänen mukaansa ”Gripen E on topakka kone Ruotsin tarpeisiin, mutta sen ongelma on jäädä lentokerhon jäseneksi, koska ylläpito niillä hartioilla on todella rankka homma”.

Yhdysvaltojen laivaston tarpeisiin tehty Super Hornet puolestaan ”olisi askel eteenpäin, mutta ei askel tulevaisuuteen”. Rafale ja Typhoon taas vanhentuvat pian ilmavoimien entisten komentajien mukaan, sillä niillä ei ole ”sitä tulevaisuuden ominaisuutta, jolla muutetaan ilmataistelutilanne aivan toisenlaiseksi”.

Myös Yhdysvaltain Helsingin-suurlähettiläs Robert Pence on taustakeskusteluissa suomalaistoimittajien kanssa tuonut esiin, että hänellä on oma suosikkinsa Suomen seuraavaksi koneeksi.

F-35 on myös strateginen pommittaja, joka kykenee ydinaseiden kuljettamiseen ja käyttöön. Vastaavia ominaisuuksia on muillakin konetyypeillä, mutta juuri F-35:ta on suunniteltu osaksi Yhdysvaltain ydinasepelotetta.

Patrian vaietut bisnekset

Myös Suomen aseteollisuudessa on otettu mielenkiintoisia askeleita.

Harva tietää, että valtion aseyhtiö Patria hankki vuonna 2018 omistukseensa merkittävää F-35:n huolto-osaamista. Yhtiö hankki tuolloin yhdessä norjalaisen Kongsberg Defence & Aerospacen kanssa AIM Norway -yhtiön, joka vastaa Norjan ilmavoimien helikoptereiden ja lentokoneiden muun muassa F-35-hävittäjien moottoreiden huollosta, kunnossapidosta ja päivityksistä

Vuonna 2019 Patria osti belgialaisen BEC:n (Belgian Engine Center), joka pyrkii pääsemään sopimukseen Belgian tulevien F-35-hävittäjien moottorin huollosta. Belgian hallitus teki päätöksen 34 F-35:n hankkimisesta syksyllä 2018.

Patriasta yhteys hävittäjähankintoihin kiistetään.

– Patrialla on neutraali asema liittyen hävittäjähankkeeseen, eikä sen kansainvälistymisstrategialla ole yhteyttä HX-hankkeeseen. Patria on luonnollisesti halukas huoltamaan ja ylläpitämään kaikkien HX-kandidaattien koneita niiden käyttäjämaissa, yhtiön tiedotuksesta kommentoidaan.

Itse F-35-projektikin aiheuttaa päänsärkyä

Muuten koko F-35-projekti on lentänyt onnettomien pilvien alla.

Huhtikuussa yksi Floridassa sijaitsevasta lentotukikohdasta operoiva kone putosi taivaalta. Amerikkalaisviranomaisten toistuvien raporttien mukaan myös koneen hinta ja käyttökustannukset ovat karanneet käsistä, mikä on johtanut jatkuviin budjetin ylityksiin. Lisäksi koneessa on paljon päänsärkyä aiheuttaneita teknisiä ongelmia, jotka haittaavat vakavasti sen suorituskykyä.

Suomalais-amerikkalaiselle sotilasyhteistyölle F-35:n hankinta avaisi kuitenkin varmasti uuden, entistäkin leveämmän kaistan.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Yhdysvaltojen sotilasyhteistyöstä vastaavan viraston Suomen-toimistossa ilmavoimayhteistyötä koordinoi sotilastiedustelun johtajan Pekka Toverin vaimo, amerikkalainen Siobhán Toveri.

Yhteystoimisto sijaitsee Suomen puolustusministeriön rakennuksessa Helsingin Kasarmitorin laidalla.

Lue Kansan Uutisista ja digilehdestä laaja taustajuttu hävittäjähankinnoista.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään