KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Trump taistelee nyt oman puolueensa valtaeliittiä vastaan – ex-presidentin paukut alkavat olla vähissä

Ex-presidentti Donald Trump tarvitsee puolueen eliitin tuekseen etenkin, jos hän aikoo toteuttaa vihjauksensa ja pyrkiä presidentiksi neljän vuoden kuluttua.

Ex-presidentti Donald Trump tarvitsee puolueen eliitin tuekseen etenkin, jos hän aikoo toteuttaa vihjauksensa ja pyrkiä presidentiksi neljän vuoden kuluttua. Kuva: Lehtikuva/Joe Raedle

Ex-presidentti Trumpin asema jakautuneessa republikaanipuolueessa on edelleen vahva, toisaalta hän jakaa puoluetta.

STT–Anssi Rulamo
1.3.2021 16.01

Yhdysvalloissa entisen presidentin Donald Trumpin paluu julkisuuden valokeilaan korosti republikaanipuolueen sisäisiä ristiriitoja. Trump keskittyi ensimmäisessä puheessaan ex-presidenttinä kritisoimaan demokraattien ja presidentti Joe Bidenin ohella myös republikaanivastustajiaan.

Väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta näkee, että Trump heitti konservatiivien CPAC-kokouksessa pitämässään puheessa haasteen republikaanien puolue-eliitille, joka toivoisi entisen presidentin jo katoavan vähin äänin päivänpolitiikasta.

– Hän nosti muun muassa esiin oman ehdokkaansa Jim Jordanin republikaanien vahvaksi johtajaksi tulevaisuudessa, mikä kielii siitä, että hän aikoo jonkinlaista puhdistusta tai vallanvaihtoa ihan siellä ylimmässä puoluejohdossa, Kokko sanoo.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kokon mielestä Trumpin sunnuntaina konservatiivien CPAC-kokouksessa pitämän puolitoistatuntisen puheen ehkäpä rajuin hetki oli, kun ex-presidentti luetteli nimeltä kaikki republikaanien kongressiedustajat ja senaattorit, jotka äänestivät häntä vastaan virkasyyteprosessissa. Trump käytti näistä republikaaneista pilkkanimitystä RINO (Republican in Name Only, republikaaneja vain nimellisesti).

– Ensisijaisesti hän varmasti haluaa vaihtaa senaattorit ja kongressiedustajat, jotka julkisesti äänestivät häntä vastaan tässä oikeusprosessissa, ja saada heidän tilalleen mieleisiään ehdokkaita, Kokko arvioi.

Kamppailu puolueen suunnasta käynnissä

Trumpin puheen voi nähdä tietynlaisena lähtölaukauksena hänen ja puolue-eliitin väliselle valtataistelulle, jonka tulosta päästään mittaamaan ainakin ensi vuoden välivaaleissa. Ex-presidentillä näyttäisi olevan halua vaikuttaa puolueen esivaaleihin eri osavaltioissa ja saada sitä kautta kongressiin lisää mieleisiään ehdokkaita.

Republikaanipuolue oli vahvasti Trumpin hallussa lähes koko hänen presidenttikautensa ajan, mutta moni johtava republikaani on ottanut Trumpiin etäisyyttä tammikuisen kongressitalon valtauksen jälkeen. Puolue-eliitissä moni haluaisi pitääkin ex-presidentin marginaalissa.

– Siellä tuntuu olevan pohdinta käynnissä, että miten tästä nyt mennään eteenpäin, ja miten saataisiin seuraaviin välivaaleihin mennessä tilanne vakiinnutettua niin, että Trump ei pääsisi sotkeutumaan vaikkapa ehdokasasetteluun, Kokko näkee.

Trump tarvitsee puolueen eliitin tuekseen etenkin, jos hän aikoo toteuttaa vihjauksensa ja pyrkiä presidentiksi vuonna 2024. Trump viittasi tähän pariinkin otteeseen epäsuorasti sunnuntain puheessaan.

– Hän ei ilmoittanut suoraan, että lähtee ehdolle, mutta kyllähän viesti rivien välistä oli varsin selvä.

Tässä vaiheessa on liian aikaista sanoa, kumpi selviää Trumpin ja puoluejohdon välisestä taistelusta voittajana. Trumpin suosio republikaaniäänestäjien keskuudessa on kyselyiden perusteella edelleen erittäin vahva, mutta toisaalta siihen voi vaikuttaa myös hänen presidenttikautensa läheisyys.

Vasta kesän jälkeen aletaan saada parempaa osviittaa siitä, kuinka kestävää Trumpin kannatus on.

Perinteiset konservatiivit poissa

Republikaanien sisäiset erimielisyydet näkyivät myös CPAC-kokouksen osallistujalistassa. Yleensä konservatiivien vuotuinen kokous kerää yhteen republikaanien kovimmat nimet, mutta nyt paikalla oli enimmäkseen Trumpin lojalisteja, jotka osoittivat ex-presidentille vankkumatonta suosiotaan.

Perinteisemmät konservatiivit, kuten senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell, ex-varapresidentti Mike Pence ja senaattori Mitt Romney, loistivat poissaolollaan.

– Se kyllä osoittaa, että Trump ei ole vieläkään saanut puoluetta takaisin. Ja osa tuon puheen sisällöstä oli sellaista, että on vaikea nähdä, miten nämä perinteiset konservatiivit nyt tulisivat takaisin hänen suojiinsa.

Monia perinteisiä konservatiiveja saattaa ärsyttää esimerkiksi se, että Trump kritisoi puheessaan korkeinta oikeutta, vaikka oikeudessa on tällä hetkellä konservatiivienemmistö, ja Trump itsekin pääsi nimittämään sinne kolme tuomaria.

Trump tosin sanoi myös, ettei ole perustamassa uutta puoluetta. Hän korosti republikaanien yhtenäisyyttä ja sitä, että puolueen pitäisi yhdistyä.

– Se on aika ristiriitaista, koska hän itse on ollut yksi keskeisimmistä hajottavista tekijöistä puolueessa omalla esiintymisellään ja omilla linjauksillaan, Kokko huomauttaa.

Trumpin huomioarvo on vähentynyt

Trumpin yksi merkittävä heikkous puolueen sisäisessä kamppailussa on se, ettei hänellä ole enää käytössä sosiaalisen median alustojaan, joilta hänet heitettiin pois tammikuussa kongressitalon tapahtumien jälkeen.

Trumpin sunnuntaisen puheen saama huomio mediassa on uudessa vaalien jälkeisessä todellisuudessa enemmän poikkeus kuin sääntö.

Julkinen keskustelu on Yhdysvalloissa jo usean vuoden ajan pyörinyt hyvin vahvasti Trumpin ympärillä, mutta muutaman viime viikon ajan ex-presidentti on ollut pitkästä aikaa syrjässä valokeilasta. Sunnuntaisen puheen saama huomio on tässä uudessa todellisuudessa enemmän poikkeus kuin sääntö.

– Hän tarvitsisi enemmän näkyvyyttä. Hänhän tuki silloin Twitterissä hyvin paljon spontaanisti eri ehdokkaita, joista sitten tuli heti valtakunnallisesti tunnettuja. Nyt kun näkyvyyttä ei tule sosiaalisen median kautta, on huomattavasti hankalampaa ottaa osaa ehdokasasetteluun.

Uudesta normaalista kertoo Kokon mielestä sekin, että puhe on otettu vastaan Yhdysvalloissa varsin hillitysti, eikä se ole saanut samanlaista huomiota kuin hänen vastaavat puheensa istuvana presidenttinä.

Ikuinen kampanjointi jatkuu

Mitään kovin yllättävää Trumpin puheessa ei sisällöllisesti ollut. Uudella presidenttiehdokkuudella flirttailun ja puolueen yhtenäisyyden korostamisen ohella hän kävi läpi tuttuja teemojaan ja kritisoi Bidenin hallintoa lähes kaikesta mahdollisesta.

Puhe muistutti Kokon mielestä Trumpin vuoden 2016 presidentinvaalien kampanjapuheita. Yhtäläistä oli etenkin tiukan rajavalvonnan, maahanmuuttopolitiikan ja taloudellisen protektionismin korostaminen.

– Ainahan hän on ollut enemmän kampanjoitsija kuin hallinnoija. Sen näki jo kun hänestä tuli presidentti. Näytti siltä, että hän ei ikään kuin ymmärtäisi, että vaalit on jo käyty ja hän on voittanut, ja nyt pitäisi sitten hallita. Hänellä oli jatkuva vaalikampanjointi käynnissä.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Uusimmat

Magdalene Ngimoe ja Char Tito, Kakuman aavikkolukion oppilaat, valmistavat tuoleja mathenge-puusta.

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
04

1800-luvun taudit palanneet Britanniaan – yhtenä syynä sosiaaliturvan ja julkisen terveydenhuollon leikkaukset

 
05

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään