KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

EU:n koronaelvytyksessä on kyse muustakin kuin elpymispaketista – ilmassa on huoli toimien riittävyydestä

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan koronakriisistä pitäisi oppia, että toimien olisi oltava nopeampia ja voimakkaampia.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan koronakriisistä pitäisi oppia, että toimien olisi oltava nopeampia ja voimakkaampia. Kuva: Lehtikuva/Thomas Coex

Pandemian vaikutukset talouteen eivät häviä yhdessä yössä, joten asiantuntijan mukaan tukitoimia tarvitaan, vaikka tautitilanne paranisi.

STT–Heta Hassinen
6.4.2021 12.30
ILMOITUS
ILMOITUS

Euroopassa koronaelvytyksen riittävyydestä on noussut kysymyksiä, vaikka 750 miljardin euron elpymispaketin rahat eivät ole vielä edes liikkeellä.

Esimerkiksi Ranskan presidentti Emmanuel Macron pohti julkisesti maaliskuun EU-huippukokouksen jälkeen, miten Euroopan vastausta koronaviruspandemian aiheuttamaan talouskriisiin voisi parantaa.

Macronin mukaan kriisin opeista yhden tulisi olla, että toimien olisi oltava nopeampia ja voimakkaampia.

Mitä Euroopan unionissa on sitten tehty talouden tukemiseksi? Ennen paljon puhuttua 750 miljardin euron elpymispakettia EU-maat sopivat viime keväänä 500 miljardin euron kriisipaketista, johon sisältyi Euroopan kriisirahaston EVM:n käyttö, Euroopan investointipankin (EIP) takausvaltuuksien nosto sekä 100 miljardin euron työllisyysrahasto.

Lisäksi koronakriisin alkaessa EU-komissio höllensi budjettisääntöjä ja löysäsi valtiontukihanoja, jotta jäsenmailla olisi enemmän liikkumavaraa tukea taloutta ja auttaa ahdinkoon joutuneita yrityksiään.

Höllennykset ovat edelleen käytössä, ja väliaikaisia valtiontukisääntöjä on pidennetty tämän vuoden loppuun.

Samaan aikaan Euroopan keskuspankki on jatkanut mittavaa lainaosto-ohjelmaansa, jota kasvatettiin joulukuussa 1 850 miljardiin euroon.

Katse nyt kansallisissa toimissa

Kansainväliseen talouteen erikoistuneen Bruegel-ajatushautomon johtaja Guntram Wolff arvioi, että EU:ssa on tehty oikeita asioita talouden tukemiseksi.

Hän pitää tärkeänä, että yrityksiä on tuettu kriisin aikana ja työpaikkoja on pyritty suojaamaan niin, ettei niitä menetetä pysyvästi tautitilanteen vuoksi tehtyjen sulkujen takia.

Wolff uskoo, että elvytyksen vahvistamisessa ei tulla keskustelemaan 750 miljardin elpymispaketin mahdollisesta avaamisesta tai laajentamisesta, vaan huomio on kansallisissa keinoissa.

STT kysyi komissiolta, kuinka paljon valtiontukea jäsenmaat ovat tähän mennessä antaneet yrityksilleen löysempien kilpailusääntöjen ansiosta.

Komissio kertoo hyväksyneensä koronakriisiin liittyviä valtiontukipäätöksiä maaliskuun loppupuolelle mennessä yhteensä noin 3 000 miljardin euron edestä.

Suureen summaan sisältyy monenlaisia tukimuotoja: muun muassa suoraa valtiontukea yrityksille, lainoja ja valtiontakauksia lainoja varten.

On tärkeä huomata, että kaikkea komission hyväksymää valtiontukea ei ole käytetty.

Suuret jäsenmaat avasivat rahahanat

Komissio on pyytänyt jäsenmailta tietoja valtiontuen käytöstä. Alustavien tulosten perusteella valtiontukea käytettiin viime vuonna maaliskuun puolivälin ja joulukuun lopun välisenä aikana noin 544 miljardia euroa.

Alustavien tietojen mukaan suurimman summan toteutunutta valtiontukea on tähän mennessä antanut Ranska, joka on tukenut yrityksiään yli 155 miljardilla eurolla, toisena on Italia noin 108 miljardilla eurolla ja kolmantena Saksa noin 104 miljardilla eurolla.

Bruttokansantuotteeseen verrattuna suhteellisesti eniten toteutunutta valtiontukea on antanut Espanja, jonka antama valtiontuki vastaa 7,3 prosenttia sen omasta bkt:sta. Toisena on Ranska 6,4 prosentilla ja kolmantena Italia 6 prosentilla.

Komissiosta korostetaan, että luvut eivät ole lopullisia, ja niihin saattaa tulla vielä muutoksia.

Ongelmitta yritysten tukeminen ei ole sujunut. Esimerkiksi Financial Times on raportoinut, että eri puolilla Eurooppaa yrityksillä on kokemuksia, että valtiolta saatu tuki ei ole ollut riittävää tai tuet ovat viivästyneet.

Edessä siirtymäkausi

Pulmat eivät pääty tautitilanteen hellittämiseen. Kun pandemia aikanaan päättyy, asiat eivät palaa ennalleen yhdessä yössä. Wolff arvioi, että edessä on ajanjakso, jolloin rokotukset ovat levinneet jo laajalle, mutta maat pitävät edelleen voimassa osaa koronatoimista, kuten matkustusrajoituksia.

– Kutsun sitä siirtymäongelmaksi: Millaisia tukitoimia halutaan tarjota siirtymän aikana? Voi hyvin olla, että tulevaisuuden taloutemme näyttää melko erilaiselta, Wolff sanoo.

Hän arvioi, että siirtymäkauden aikana talouden tukitoimista tulee yleisluontoisempia täsmätoimien sijaan.

Keskeinen kysymys onkin, mitkä korona-ajan muutoksista jäävät pysyviksi.

Hallitusten on pohdittava, miten jatkossa tukitoimia perustellaan, kun pandemian jälkeinen aika poikkeaa siitä normaalista, joka vallitsi ennen pandemiaa.

Wolff ottaa esimerkiksi lentoyhtiöiden tukemisen: jos työmatkojen määrä jää huomattavasti alhaisemmalle tasolle pandemian jälkeen, lentomatkustajien määrä putoaa merkittävästi ja lentoyhtiöiden tukea joudutaan tarkastelemaan uudelleen, koska vertailukohtana ei voi enää pitää pandemiaa edeltänyttä tasoa.

Huolena takamatka

Julkisuudessa EU:n elvytystä on vertailtu Yhdysvaltoihin ja esiin on noussut huoli, kuinka pahasti EU-maat ovat jäämässä takamatkalle.

Maaliskuussa Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden vahvisti 1 900 miljardin dollarin (noin 1 600 miljardin euron) elvytyspakettinsa, ja siihen sisältyi muun muassa 1 400 dollarin (noin 1 190 euron) tuki useimmille yhdysvaltalaisille.

Wolff arvioi, että vastaavanlainen tuki kotitalouksille ei olisi hyödyllinen EU-maissa juuri nyt, koska kotitalouksien säästämisaste on edelleen merkittävästi korkeampi kuin ennen pandemiaa, eikä rajoituksille näy vielä loppua.

– Sitten kun rajoituksia puretaan yhä enemmän, on varmistettava, että luottamus talouteen nousee ja kuluttamista tuetaan esimerkiksi keventämällä pienituloisten kotitalouksien verotusta.

Wolff myös muistuttaa, että Euroopan talouden elpymiseen vaikuttaa ennen kaikkea se, kuinka nopeasti virusepidemia onnistutaan taltuttamaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Pommiryhmän miehet tauolla. Yhdysvaltojen rahoituksen keskeytyminen vaikeuttaa pomminraivausta Laosissa.

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Uusimmat

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Chileläinen vuohien kasvattaja Yasna Molina esittelee vuohenjuustolla voittamiaan palkintoja, joukossa Copa América -palkinto, jonka hän sai Anqas-sinihomejuustolla.

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

30 vuotta, 30 kirjaa. Seppo Jokinen saattelee komisario Sakari Koskisen eläkkeelle Viimeisessä väännössä.

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään