KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Uudet Vanhan valtaajat elvyttävät opiskelijaradikalismia

Vanha ylioppilastalo vallattiin uudelleen viime maanantaina, edellisen valtauksen 40-vuotispäivän aattona.

Vanha ylioppilastalo vallattiin uudelleen viime maanantaina, edellisen valtauksen 40-vuotispäivän aattona. Kuva: Jarmo Lintunen

1960-luvun vasemmistohenkiset nuoret halusivat kyseenalaistaa kaiken ja uudistaa koko yhteiskuntaa. Niissä merkeissä he myös valtasivat Vanhan ylioppilastalon 40 vuotta sitten. Kyseenalaistamisen ja uudistamisen henki leijui Vanhalla jälleen viime maanantaina, kun rakennus vallattiin toistamiseen.

ELIAS KROHN
28.11.2008 9.00

Historian toistamisen perusteena ajankohtaiset huolet

Suomenkin ylioppilasmaailmassa kuohui 40 vuotta sitten, kun yhteiskunnallisen murroksen radikalisoimat nuoret haastoivat vanhoja rakenteita ja arvoja. Ylioppilasteatteri kohahdutti Lapualaisoopperallaan, yhden asian liikkeet kukoistivat, kansainvälinen solidaarisuustoiminta oli vilkasta, sotilaspasseja poltettiin ja jopa teologit radikalisoituivat.

Opiskelijaradikalismin legendaarinen huipentuma oli Helsingin Vanhan ylioppilastalon valtaus 25.11.1968, päivää ennen kuin siellä oli määrä pitää Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) 100-vuotisjuhlat.

Valtaajat vaativat yliopistolle demokraattisia uudistuksia, joista osa onkin myöhemmin toteutunut, ja protestoivat pienen HYY-eliitin vallankäyttöä vastaan. Samalla valtaus oli osa laajaa vasemmistohenkistä liikehdintää koko yhteiskunnan uudistamiseksi.

ILMOITUS
ILMOITUS

40 vuoden takaisia tapahtumia muistettiin vuosipäivänä viime tiistaina Vanhalla HYY:n järjestämissä keskustelutilaisuuksissa ja työpajoissa. Vuosipäivään valmistautuminen sai kuitenkin yllättävän käänteen edellisenä iltana, kun joukko opiskelijoita valtasi rakennuksen.

Parisataa ihmistä koonneen valtauksen takana oli itsenäisesti organisoituneita opiskelijoita, jotka haluavat viritellä uudenlaista opiskelijatoimintaa. He julkaisivat manifestin, jonka konkreettiset vaatimukset liittyvät asuntotilanteen ja opiskelijoiden toimeentulon parantamiseen sekä meneillään olevan yliopistolain uudistuksen vastustamiseen.

Rauhallisesti sujuneessa tapahtumassa pidettiin palopuheita ja käsiteltiin työryhmissä valtauksen teemoja sekä mietittiin jatkotoimia. Lopuksi valtaajat juhlivat aamuun saakka HYY-yhtymän kutsumien järjestyksenvalvojien tarkkaillessa tapahtumia.

Tällä kertaa oikeistolaiset eivät heitelleet Vanhalle palopommeja, kuten 40 vuotta sitten, mutta jälkeenpäin osa porvarillisista opiskelijapoliitikoista on paheksunut valtausta sekä sen suvainnutta HYY:n johtoa muun muassa järjestyksenvalvonnan kustannuksiin vedoten.

Vanha muistuttaa
kapinahengestä

Uuden valtauksen järjestäjät olivat tavallisia sitoutumattomia opiskelijoita, mutta siihen osallistui monia vasemmiston ja vihreiden nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen aktiiveja. Vasemmistonuorista mukana olivat muiden muassa Riia Colliander ja Sampo Villanen. He luonnehtivat valtaajien manifestin teemoja erittäin tärkeiksi.

– Tässä ollaan perusasioiden kanssa tekemisissä: mikä on olemisen, elämisen ja sivistyksen hinta, Colliander pohti.

Villanen sanoi ihmetelleensä, miksei näihin asioihin ole jo aikaisemmin reagoitu voimallisesti.

– Valtaajien lehdessä eritellään ansiokkaasti eri Euroopan maiden ylioppilasliikehdintää, johon kuuluvat erilaiset lakot ja valtaukset. Suomessa tätä tapahtuu 40 vuoden välein ja silloinkin se kohdistuu omiin rakennuksiin. Olemme vielä aika kaukana normaalista sivistyneestä meiningistä, Villanen harmitteli.

Vanha on Villasen ja Collianderin mielestä hyvä valtauksen kohde, koska se tuo ihmisten mieliin, että 40 vuotta sitten Suomessakin oli merkittävää kansalais- ja opiskelijaliikehdintää.

– Se saa miettimään, mitä sillä silloin ajettiin takaa ja onko mikään pysyvästi muuttunut ainakaan parempaan päin, Colliander sanoi.

Villasen mukaan vuoden 1968 kapinahengestä ei ole Suomessa paljoa jäljellä.

– Keskustelutilaisuudet sen ajan tapahtumista vaikuttavat enemmän muistotilaisuuksilta kuin jatkuvalta liikkeeltä, joka olisi edelleen käynnissä.

”Markkinalogiikka
ulos yliopistolta”

Myös valtauksen aluksi puheen pitänyt opiskelija Jonna Köpilä sanoi, että opiskelijaliike on kuihtunut pahasti vuodesta 1968. Valtarakenteiden sisällä vaikuttaminen ei hänen mukaansa riitä.

– Tämä ja edellinen hallitus ovat ruvenneet uudistamaan yliopistoa siten, että opiskelijoiden asema heikkenee koko ajan. Opiskelijaliikkeen rippeet ovat jumittuneet johonkin vanhaan. Ne pyrkivät pitämään omat asemansa eivätkä pysty vaikuttamaan mihinkään. Opiskelijoiden läsnäoloa hallinnossa käytetään hyväksi, kun perustellaan opiskelijoiden heikkenevää asemaa.

Köpilä totesi myös, että asuminen, toimeentulo ja yliopiston tulevaisuus eivät ole pelkästään opiskelijoiden päänvaivoja.

– Haluamme lakata puhumasta opiskelijatoiminnasta ja opiskelijaliikkeestä, koska asiat, jotka ovat meidän ongelmiamme, ovat myös kaikkien muiden ongelmia.

Toisen ”palopuheen” pitänyt Solja Kovero täydensi, että opiskelijat eivät ole tänä päivänä hyvinvoivaa sivistyneistöä tai eliittiä vaan tietotyöläisiä.

– Meitä koskettavat samat tehostamisen, kilpailuttamisen ja epävarmistamisen mekanismit kuin muuta työvoimaa. Tällä hetkellä näitä mekanismeja ollaan tuomassa keskuuteemme yliopistouudistuksen muodossa.

Luonnosvaiheessa olevan uuden yliopistolain pelätään muun muassa lisäävän tiedon ja tutkimuksen kaupallisuutta sekä vahvistavan hierarkioita.

– Markkinalogiikka on saatava ulos yliopistolta, Kovero vaati.

Ei pelkkää
perinteen vaalimista

Seuraavana päivänä HYYn järjestämässä paneelikeskustelussa oli aiheena ”Vastarinta 1968 ja 2008”.

– Vanhan valtaus oli aikamoinen vakiintuneiden käytäntöjen rikkoja, 60-luvun erilaisten tapahtumien kliimaksi, joka mursi vanhan agraarisen ja luokkayhteiskunnan, määritteli ensimmäisen valtauksen keskeinen organisaattori, toimittaja Liisa Liimatainen.

40 vuoden takaisessa liikehdinnässä oli Liimataisen mukaan keskeistä kaiken kyseenalaistaminen ja problematisoiminen. Sitä asennetta hän ei ole jättänyt.

– Yritän jatkuvasti tarkastella asioita kriittisesti ja itsenäisesti ja epäillä auktoriteetteja.

60-luvun kaltaista vastarintaa Liimatainen näkisi mieluusti enemmän myös meidän aikanamme.

– Tämä on aivan liian kilttien ihmisten maa. Olisi totisesti jo aika uskaltaa.

Uuteen Vanhan valtaukseen osallistuneelta Otto Bruunilta kysyttiin, oliko se pelkkää perinneyhdistystoimintaa.

– Olennaista on se, että opiskelijoiden elämään liittyviä epäkohtia on hyvin paljon. Kokemus on yhteinen, ja haluamme tehdä jotain. Se on olennaisempaa kuin se, miten valtausta kuvaillaan. Oli aika voimaannuttavaa, että vetämässäni työryhmässä sadan hengen kesken jaettiin ajatus siitä, että massatentit eivät ole meidän tapamme opiskella, Bruun vastasi.

Semiootikko Vaula Norrena muistutti, että yhteiskunnallinen valta on siirtynyt entistä enemmän yrityksille.

– Odotan uudelta sukupolvelta, milloin he valtaavat ostoskeskukset tai edes niiden parkkipaikat.

Norrena heitti myös ehdotuksen, että nuorten älyköiden joukko valtaisi Big Brother -talon ja rupeaisi puhumaan siellä taloudesta ja politiikasta.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään