Sanoma News on päättänyt heikentää olennaisesti freelancereiden tekstien ja kuvien hankintaehtoja. Suomen suurimman mediatalon, Sanoma-konserni ei ole tähän mennessä suostunut neuvottelemaan asiasta. Yhtiö sanelee ehdot.
Luovan työn tekijät kokoontuivat eilen ilmaisemaan mieltään kohtuuttomina pitämiään sopimuksia vastaan, puolustaen luovan työn tekijöiden oikeuksia.
Sanoma News vaatii laajempia oikeuksia freelancerin työhön korvauksetta. Sopimuksen allekirjoittamatta jättävät freelancerit menettävät työmahdollisuutensa. Toteutuessaan sopimus tarkoittaisi sitä, että aineistoja voidaan käyttää koko Sanoma-konsernin laajuudessa.
Sanoma-konserni toimii 20 maassa ja julkaisee yli 300 lehteä. Konserniin kuuluu myös tv-kanava, kaapelitelevisiokanavia, kirjankustantamoja, kuvatoimisto, radiokanavia sekä online- ja pelipalveluita.
Sopimuksen mukaan tehtyä juttua voitaisiin tarjota rajoituksetta myös ulkomaille. Käytännössä jutun tehnyt henkilö menettäisi kaikki oikeudet omaan työhönsä.
Uuden sopimuksen mukaan Sanomat ei sitoudu maksamaan juttujen ja kuvien laajemmasta käytöstä. Käytännössä freelancer menettää oikeuden omien teostensa käyttämiseen.
Ansiot kuitenkin syntyvät nimenomaan teosten käyttöoikeuksien myynnistä. Tämän lisäksi jutuista maksetaan vasta kolme viikkoa niiden julkaisemisen jälkeen. Jos työtä ei julkaista, ei maksua suoriteta eikä tekijä ei saa tarjota aineistoaan muualle.
Toimeentulo
turvattava
Tekijänoikeusjärjestöt toteavat, että jos suomalaisen kulttuurin tekemisen halutaan jatkuvan, on tekijäpuolen oikeudet turvattava. Jos tekijöillä ei ole mahdollisuutta elää luovalla työllä, supistuu tehtävän työn ala.
Kaksikymmentä eri tekijänoikeusjärjestöä vaativat, että luovat yrittäjät ja freelancerit tulee ottaa osapuoleksi neuvotteluihin, joissa määritellään tekijöille reilut pelisäännöt.
Freelancerit pelkäävät, että jos Sanomien vaatimus hyväksytään, seuraavat muut mediayritykset perässä. Tästä seuraisi tekijänoikeuksien polkeminen ja kymmenien tuhansien luovaa työtä tekevien suomalaisten toimeentulon vaarantuminen.
Sopimuksen mukaan Sanomat saisi oikeuden muuttaa kuvia ja tekstejä ilman tekijän lupaa.
Sanomien vaatimuksen mennessä läpi haastateltava ei voi enää tietää, missä yhteydessä tai julkaisussa aineisto ilmestyy. Tällainen sopimus sotii myös Julkisen sanan neuvoston journalistin ohjeita vastaan. Ohjeissa todetaan, että haastateltavalla on oikeus tietää, missä asiayhteydessä ja mediassa hänen antamaansa tietoa aiotaan käyttää.
Tekijänoikeus on oikeus päättää teoksen kääntämisestä, säveltämisestä, muuttamisesta ja julkaisemisesta uusissa julkaisuissa. Se on välttämätön osa luovan ihmisen työskentelyn edellytyksiä.