Arhinmäki pelkää lukukausimaksun ulkomaisille opiskelijoille olevan vasta alkua
Vasemmistoliitossa ollaan tyytyväisiä eduskunnan perustuslakivaliokunnan ottamaan kantaan hallituksen yliopistolakiesityksestä. Valiokunta totesi keskiviikkona yliopistojen hallitusten kokoonpanoista, että perustuslain kannalta olisi ristiriitaista, jos yliopiston hallitukseen säädettäisiin lailla ulkopuolisten enemmistö.
Kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.) pitää perustuslakivaliokunnan lausuntoa tervetulleena juuri yliopistojen hallitusten osalta. Muuta korjattavaa lakiesitykseen kuitenkin vielä jää.
– Lausunto toteaa selkeästi sen, ettei hallitusten enemmistön ehdottomasti tule koostua yliopiston ulkopuolisista henkilöistä, Arhinmäki sanoo ja toteaa sekä Vasemmistoliiton että yliopistoyhteisön painottaneen tätä lakimuutosprosessin alusta alkaen.
– Tämä edistää selkeästi tavoitteitamme ja siitä olen erityisen tyytyväinen, että tällä kertaa perustuslakivaliokunta poikkeuksellisesti arvioi lakiesitystä perustuslain näkökulmasta eikä poliittisesti, hän vielä pistelee.
Valiokunnan mielestä yliopiston kollegio voisi itse päättää, tuleeko hallituksen enemmistö yliopistosta vai ulkopuolelta. Hallitusten kokoonpano on ollut yksi kiistellyimmistä kysymyksistä yliopistolain uudistuksessa.
Arhinmäki olisi toivonut perustuslakivaliokunnalta vahvempaa kantaa myös lukukausimaksukokeiluun. Lakiesityksessä kaavaillaan lukukausimaksua EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville yliopisto-opiskelijoille.
– On ongelmallista, että ihmisiä asetetaan erilaiseen asemaan alkuperänsä perusteella.
Vasemmistoliitto on lisäksi painottanut, että ulkomaisille opiskelijoille asetettava lukukausimaksu avaisi pään lukukausimaksun laajentamiselle koskemaan myös muita opiskelijoita.
– Useissa maissa lukukausimaksu on vähitellen laajentunut ja noussut, hän sanoo.
Hän muistuttaakin Suomen perusperiaatteesta, jonka mukaan koulutus on maksutonta esiopetuksesta tohtorin tutkintoon.
– Nyt tätä periaatetta ollaan ensimmäistä kertaa romuttamassa. Tähän otamme vahvasti kantaa, kun sivistysvaliokunta nyt alkaa keskustella asiasta.
Hän arvioi, että jo toimitettujen asiantuntijakuulemistenkin pohjalta sitä on helppo puolustaa.
– Toivonkin eduskunnan ottavan tässä asiassa sille kuuluvan roolin eli korjaavan hallituksen esitystä.