Työtuomioistuimen päätös viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen yleissitovuudesta takaa ilmaisjakelulehtien ja mainosten jakajille vähimmäispalkan.
Tuomioistuin hylkäsi keskiviikkona yksimielisesti 25 jakeluyhtiön valituksen mainos- ja ilmaislehtijakajien vähimmäispalkasta ja vahvisti samalla alan työehtosopimuksen yleissitovuuden. Päätös merkitsee myös sitä, että mainos- ja ilmaisjakelulehtien jakajien työehdot saavat Suomessa ensimmäistä kertaa lainvoiman.
Pääsääntöisesti lasten, opiskelijoiden ja maahanmuuttajien tekemän jakelutyön työehdoista ja palkkauksesta ei tähän mennessä ole säädelty millään työehtosopimuksella. Alalla noudatettavat työehdot ja palkkaus ovat olleet täysin mielivaltaisia. Jakajan palkan tiedetään olevan alimmillaan 2,50 euroa tunnilta.
Työtuomioistuimen hyväksymä alan työehtosopimus noudattaa kappalekorvausta erikseen kerrostalo- ja omakotitaloalueille. Kahdesta ensimmäisestä tuotteesta maksetaan kerrostaloalueella 5,08 senttiä sekä omakoti- ja rivitaloalueella 5,30 senttiä kultakin taloudelta ja jakelukerralta. Jokaisesta seuraavasta tuotteesta maksetaan 0,90 senttiä kultakin taloudelta ja jakelukerralta. Taittamattomina jakeluun tulevista lehdistä maksetaan lisäksi 1,08 senttiä kappaleelta.
Jakajien kannalta merkittävin uudistus on se, että sopimukseen sisältyy takuu siitä, että jakajan tulee ansaita tietty vähimmäistuntipalkka, pääkaupunkiseudulla 7,90 euroa ja muualla Suomessa 7,67 euroa tunnilta.
Osoitteettomien lähetysten suoramarkkinoinnissa toimii yli 70 järjestäytymätöntä yritystä ja joukko yhdistyksiä, joissa toimivat henkilöt suorittavat osoitteettomien lähetysten lajittelu- ja jakelutyötä.
Alan yritysten palveluksessa työskentelee vuositasolla noin 15 000 jakajaa, joista säännöllisesi työssä olevien määräksi arvioidaan noin 8 000–9 000 jakajaa. Alan vuosiliikevaihdon arvioidaan olevan noin 84 miljoonaa euroa.
Kotimaisen halpatyövoiman käyttö on tähän asti säästänyt jakeluyhtiöiltä huomattavia henkilöstökuluja, kun työntekijöille ei ole tarvinnut maksaa kunnollista palkkaa. Pienet jakelukustannukset ovat hyödyntäneet myös kaupunkilehtiä ja mainostajia, jotka ovat ohjanneet tuotteitaan ilman työehtoja toimivien jakeluyhtiöiden verkkoon.
Myös Kelan julkaisema, jokaiseen kotiinjaettava julkinen tiedote, Elämässä-lehti (entinen Kelan Sanomat) jaetaan jakeluyhtiön toimesta, joka ei ole noudattanut Työtuomioistuimen nyt vahvistamia alan yleisiä työehtoja. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Kelan tiedotteen tehtävänä on pääasiassa sosiaaliturvasta tiedottaminen. (KU)