KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

EU-vaalit hankala asia Euroopan vasemmistolle

Islannin Vihreän Vasemmiston puheenjohtaja Steingrimur Sigfusson (oik.) ja Ruotsin Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly pohtivat vasemmiston tilaa Ruotsin-kokouksessa. (Arkistokuva)

Islannin Vihreän Vasemmiston puheenjohtaja Steingrimur Sigfusson (oik.) ja Ruotsin Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly pohtivat vasemmiston tilaa Ruotsin-kokouksessa. (Arkistokuva). Kuva: Jarmo Lintunen

Eurovaalien tulosta ja Euroopan vasemmiston tilaa arvioitiin viime viikonvaihteessa Ruotsin Vasemmistopuolueen kurssikeskuksessa Syningessä pidetyssä epävirallisessa eurooppalaisten vasemmistopuolueiden tapaamisessa. Palaveriin osallistui Pohjoismaiden, Saksan, Hollannin ja Kyproksen vasemmistopuolueiden johtoa.

TURO BERGMAN
2.7.2009 14.00

Eurovasemmisto koolla Ruotsissa

Euroopan vasemmisto ei menestynyt odotetusti kesäkuun alussa pidetyissä europarlamenttivaaleissa. Tulos näkyy selvästi myös uusien parlamenttiryhmien voimasuhteissa.

Vasemmiston GUE/NGL-ryhmän jäsenmäärä on tämän hetken tietojen mukaan 35, mikä on kaukana odotetusta, lähes 50 jäsenen ryhmästä. Vastaavasti parlamentin vihreiden ryhmä, jonka piti jäädä vasemmistoa pienemmäksi, on nyt 55-jäseninen, kun Ruotsin piraattipuolueen kaksi meppiä päätti liittyä siihen alun perin harkitsemansa vasemmistoryhmän sijasta.

Penkin
alle

ILMOITUS
ILMOITUS

Kokoukseen osallistuneiden unionin jäsenmaiden vasemmistopuolueista vaalit menivät (ainakin ennakko-odotuksiin nähden) enemmän tai vähemmän penkin alle Vasemmistoliiton ohella myös ruotsalaisilta, Hollannin Sosialistiselta puolueelta (SP) ja Saksan Die Linkeltä. Kyproksen AKEL-puolue menestyi vaaleissa suurin piirtein odotetusti.

Tanskan Sosialistinen kansanpuolue (SF) pärjäsi varsin hyvin, mutta sen kaksi edustajaa menevät parlamentissa vihreiden ryhmään. Toinen tanskalainen puna-vihreä vasemmistopuolue säilytti yhden paikkansa ja pysyy GUE/NGL:n jäsenenä.

Muiden puolueiden selitykset siitä, miksi vaaleissa ei menestytty, muistuttavat hyvin paljon Vasemmistoliiton arvioita.

Eurovaalit tuntuvat olevan vasemmistopuolueille ja niiden kannattajille hankala asia: Eurooppa-kriittisten puolueiden on vaikea saada kannatusta myönteisemmille näkemyksille unionin kehittämisestä, ja kaikissa kielteisissä teemoissa vasemmistopuolueiden ääni jää heikommaksi kuin vaaleissa menestyneiden populististen oikeistopuolueiden iskulauseisiin kiteytetty unionivastaisuus.

Äärioikeiston nousu
huolestuttaa

Vasemmiston tilan ja tilanteen ohella kokouksen osanottajat näkivätkin hyvin huolestuttavana eurovaaleissa vahvistuneen kansallismielisen äärioikeiston nousun. Näyttää käyneen niin, että eräät äänestäjät purkivat uusliberalismin ja oikeistohallituksen aiheuttaman talouslaman tuottaa tuskaa ja suuttumustaan populistipuolueille annettuihin ääniin tai sitten eivät äänestäneet lainkaan.

Vasemmiston viesti siitä, että lama on kapitalismin ja porvarihallituksen aikaansaannosta ja että se voidaan torjua vain antamalla äänet vasemmistolle, ei yksinkertaisesti mennyt perille.

Kovinta itseruoskintaa Syningen kokouksessa harjoitti isäntämaan Ruotsin Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Lars Ohly. Hän sanoi happamesti, että puolueen pääviesteistä mikään ei näyttänyt koskettaneen äänestäjiä, ja niinpä puolueen äänimäärä jäi puoleen edellisten eurovaalien vastaavasta.

Saksan Die Linke -puolueen puheenjohtaja Lothar Bisky katsoi niin ikään, että puolueen saama kahdeksan mepin tulos oli odotuksiin nähden liian vähän, mutta toisaalta se merkitsi, että Die Linkestä tuli selkeästi GUE/NGL-ryhmän suurin kansallinen ryhmä. Bisky valittiinkin viime viikolla GUE/NGL-ryhmän uudeksi johtajaksi.

Saksassa järjestetään heti alkusyksystä parlamenttivaalit ja Linken todellinen kannatus mitataan näissä vaaleissa. Puolueella on vaalien jälkeen myös edessään organisaation tiivistämisprosessi, jossa puolueen kahdesta eri osasesta koostuvaa porukkaa hitsataan yhteen.

Vaalityössä
paljon puutteita

Viestien perillemeno-ongelman ohella puolueet näkivät monenlaisia puutteita ja epäonnistumisia itse vaalityössä. Vaalityötä ei vain tehty riittävästi, totesi Hollannin SP:n puoluesihteeri Hans Heiningen.

Toisaalta hollantilaiset varoittivat muita puolueita ja erityisesti meitä ja ruotsalaisia ylireagoimasta eurovaalien tulokseen, koska kyseessä ovat kuitenkin muihin vaaleihin nähden poikkeukselliset vaalit. Tätä käsitystä vahvistavat vaalien jälkeen eräistä maista, myös Suomesta, saadut gallup-kannatuslukemat, jotka viittaavat siihen, että huonosta eurovaalituloksesta huolimatta vasemmistopuolueet ovat suurin piirtein samalla poliittisella kannatustasolla kuin puoli vuotta tai vuosi ennen eurovaaleja.

Norjassa ja Islannissa
menee paremmin

Oman mielenkiintoisen vertailukohteen vasemmiston kannatuksesta muodostavat EU:n ulkopuoliset maat, joiden vasemmistopuolueita oli Syningen kokouksessa mukana kaksi, norjalaiset ja islantilaiset. Kummankin Pohjoismaan vasemmistopuolueet osallistuvat omissa maissaan hallitusvastuuseen; kummankin puolueen puheenjohtajat istuvat demarijohtoisessa hallituksessa ja pitävät hallussaan valtiovarainministerin salkkua.

Islannissa Punavihreän puolueen (VG) kannatus on viime aikoina kasvanut hyvin nopeasti talouskriisin kaatuessa pienen maan päälle ja lienee gallupeissa nyt ainakin 25 prosentin luokkaa. Maassa toteutetaan lähiaikoina kansanäänestys EU-jäsenyydestä. Äänestyksessä mitataan VG:n EU-poliittista uskottavuutta. Hallituksen sisällä demarit ovat olleet jäsenyydelle myönteisiä ja vasemmisto sitä vastaan.

Norjassa EU-kysymykset eivät ole merkittävästi vaikuttaneet kotimaan politiikkaan, ja siellä syksyllä edessä oleviin eduskuntavaaleihin mennään perinteisemmin teemoin. Talouden ja hyvinvoinnin kysymykset ovat keskeisiä, sillä vallitsevalla talouskriisillä on ollut omat kielteiset vaikutuksensa myös rikkaan Norjan talouteen.

Norjan Sosialistisen vasemmistopuolueen (SV) puheenjohtaja onkin voinut valtiovarainministerinä profiloitua talouden elvyttäjänä ja hyvinvoinnin säilyttäjänä, ja puolueen kannatus tullee tulevissa vaaleissa säilymään nykyisellä noin ydeksän prosentin tasolla. Muiden puolueiden ja erityisesti sosialidemokraattien menestyksestä riippuu, jatkaako Norjan hallitus nykyisellä pohjalla myös syksyn vaalien jälkeen.

Syningenissä kokoontuneet vasemmistopuolueet päättivät järjestää seuraavan yhteisen tapaamisen Saksassa kesällä 2010 ja sitä seuraavan Norjassa vuotta myöhemmin.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään