Pääoma kantaa meillä pienen osan verotaakasta
Erilaisia veroja ja niidenkaltaisia maksuja kerättiin meillä viime vuonna 43,1 prosenttia kansantuotteesta.
Verojen osuus kansantuotteesta eli veroaste on tällä vuosikymmenellä ollut laskusuunnassa.
Jatkossa veroaste nousee eräiden arvioiden mukaan jopa viisi prosenttiyksikköä. Syinä ovat kansantuotteen lasku, talouskriisin hoito ja väestön vanheneminen.
Kiistaa veron-kiristyksen kohteista
Kiista käydään siitä, miten ja mistä kohtaa verotusta kiristetään.
EU:n komission laajan vuoteen 2007 ulottuvan verovertailun mukaan meillä veroaste on hieman korkeampi kuin euroalueella keskimäärin. Mutta kaulaa Tanskaan ja Ruotsiin on jo syntynyt.
Palkka- ja eläketulojen tapaisista tuloista meillä kerätään veroista ja maksuista hieman yli puolet, vähän enemmän kuin euroalueella kokonaisuudessaan.
Osuus on kuitenkin meillä pienempi kuin Ruotsissa.
Välillinen verotus keventynyt
Välittömien verojen osuus veroista oli meillä 41 prosenttia, muutaman prosenttiyksikön enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.
Vaikka Suomessa on kevennetty sekä välitöntä että välillistä verotusta, raportin mukaan viime vuosina välillisen verotuksen kevennykset ovat näytelleet merkittävämpää roolia.
Välittömien verojen osuus on yleensä korkea maissa, joissa verotuksella halutaan vaikuttaa myös tulonjakoon. Lenkkimakkaran hintaa on vaikea lisätä arvonlisäveroa asiakkaan maksukyvyn mukaan.
Suomessa kerätään veroista suurempi osa palkoista, eläkkeistä ja muista niiden kaltaisista tuloista kuin EU-maissa yleensä.
Sen sijaan kulutuksen ja pääoman verotuksella on keskimääräistä pienempi osuus. Silti Suomi on kuudenneksi kovin kulutuksen verottaja
EU:ssa, kun tosiasiallinen veroaste lasketaan.
Yleinen arvonlisävero on meillä 22 prosenttia, mutta todellista kulutuksen veroastetta nostavat esimerkiksi tupakan, viinan ja autojen erillisverot.
Varallisuus
pääsee vähällä
Pääoman ja sillä kerättävien tulojen verotusta on vaikea verrata eri maiden välillä.
Veropohjat eli verotuksen kohteena olevat asiat vaihtelevat paljon ja lukuihin vaikuttaa paljon myös talouskasvu ja yritysten kannattavuus. Meillä näissä veroissa on kuitenkin ollut kevenevä suunta, kun muulla näiden verojen merkitys on kasvanut.
Pääomaan ja sillä hankittuihin tuloihin kohdistuvilla veroilla kerättiin vuonna 2007 meillä veroista 18 prosenttia, kun EU-maiden keskiarvo oli 23 prosenttia. Yritysten tuloksista ja kotitalouksien pääomatuloista kerätyillä veroilla oli meillä suurin piirtein yhtä suuri osuus kuin EU-maissa keskimäärinkin.
Itse pääomasta tai varallisuudesta perittävistä veroista kertyi meillä vuonna 2007 vain 3,1 prosenttia kaikista veroista. Keskiarvo EU-maissa oli yli kaksinkertainen.
Ranskassa ja Britanniassa näillä veroilla kerättiin jopa yli kymmenen prosenttia kaikista verotuloista.
Näistä veroista tärkeimpiä meillä on kiinteistövero. Varsinainen varallisuusvero on poistettu kokonaan.