Turun terveystoimessa uskotaan, että valmiudet lomautettujen nopeaan töihin kutsumiseen ovat olemassa. Talkoovapaille lähteneiden osalta sosiaali- ja terveystoimen hallintojohtaja Antti Perälä ei osaa antaa takuita.
Pakkoloman katkaisemisesta on säädökset työlainsäädännössä. Talkoovapaista on tehty työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, eikä se samalla tavalla velvoita työntekijää tulemaan työhön.
Kriisilainsäädännön perusteella työntekijä on varmastikin mahdollista pakkokutsua töihin. Jos pandemia ei etene kriisin edellyttämälle asteelle, talkoovapaille lähteneitä ei voida velvoittaa töihin. Samalla Turun aseet taudin torjumiseen ovat vähäisemmät.
Vaikka työhöntulovelvoite olisikin voimassa, työntekijöiden tavoittaminen ei kaikissa tapauksissa ole mahdollista. Vapailla oleva voi olla matkoilla tai muuten eristäytynyt omiin oloihinsa kännyköiden tietymättömiin. On mahdoton arvioida, kuinka kauan aikaa kuluu tarvittavan henkilökunnan saamiseksi kasaan hätätilanteessa.
Turun kaupunginvaltuusto teki terveystoimen karsintapäätöksen sikainfluenssavaarasta vasta uumoiltaessa, juuri vääränä ajankohtana.
Lintuinfluenssan ollessa ajankohtainen Turussa laskettiin, että kaikkien asukkaiden rokottamiseen kuluu kolme viikkoa, jos tehtävään olisi saatu reilusti yli 200 työntekijää.
Turun kaupungin terveyskeskuslääkäri Pekka Kirstilä totesi Turun Sanomissa, että edes kaupungin nykyinen henkilökunta ei riitä selviämään rokotuksista, joihin pandemian varalta Suomessa ollaan varautumassa.
Suomen valtio on tilannut koko väestön tarpeisiin riittävästi sikainfluenssarokotetta, jonka on arvioitu olevan saatavilla syyskuussa. Turun lomautukset alkavat elokuussa.
Byrokratia
tuskin uhka
Peruspalvelulautakunnan jäsen Mirka Muukkonen (vas.) ei usko, että byrokratiasta muodostuu este pandemian torjumiselle.
– Lautakunnan puheenjohtajat ja johtavat virkamiehet voivat tehdä päätöksen lomautusten purkamisesta, Muukkonen arvioi.
Lautakunta saa siunata päätöksen jälkikäteen.
Turussa ehdittiin pelätä sitäkin, että lomautusten perumiseen tarvitaan kaupunginvaltuuston päätös. Näin byrokraattisesti ei kuitenkaan tarvitse edetä.
– Me päätämme viime kädessä potilasturvallisuudesta, Muukkonen alleviivaa.
Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ylijohtaja Juhani Eskola on esittänyt Turkua varautumaan lomautusten nopeaan peruuttamiseen. Eskola ei halua ottaa kantaa itse lomautuspäätökseen.
Turvalauseke
viime tipassa
Peruspalvelulautakunta nuiji toukokuussa henkilöstön lomautuspäätökseen viime hetkillä turvalausekkeen lomien peruuttamisesta. Tällöin päällimmäisenä asiana oli, voidaanko terveystoimessa ylipäätään vähentää henkilöstöresursseja rikkomatta hoitotakuuta.
Muukkonen muistuttaa kuitenkin, että lautakunnan tehdessä päätöstä sikainfluenssan olemassaolo maailmalla tiedostettiin. Turvalausekkeeseen taudin uhkaa ei nimenoman kirjattu.
Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi terveystoimen henkilöstöleikkaukset, ennen kuin H1N1-pandemian vaara oli yleisessä tiedossa.