Kuluttajien ja yrityksien luottamus tulevaisuuteen osoittaa lieviä elpymisen merkkejä, ainakaan näkemykset eivät heinäkuussa enää synkistyneet.
Tilastokeskuksen mittaama kuluttajien luottamusindikaattori pysyi kesäkuun tasolla, joka oli hieman toukokuista korkeammalla.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tiedot yritysten arvioista osoittavat, että teollisuudessa luottamusindikaattori kääntyi heinäkuussa loivaan nousuun. Sama tapahtui rakentamisessa, palveluissa ja vähittäiskaupassa.
EK:sta muistutetaan, että suhdannetilanne teollisuudessa on edelleen varsin heikko, ja luottamusindikaattorien taso matalalla.
– Nousu johtui ennen kaikkea varastojen selvästä supistumisesta. Valmistuotevarastot laskivat matalimmalle tasolle sitten viime vuoden puolivälin. Tilauskanta on edelleen huomattavan matala. Se ei ole parantunut merkittävästi, EK:n vastaava ekonomisti Penna Urrila sanoo.
Hänen mukaansa rakennusyritysten tilauskanta oli heinäkuussa selvästi tavanomaista suppeampi. Työvoiman määrä laskenee edelleen, vaikka odotukset ovat toipuneet kevään pohjakosketuksesta.
Palveluyritysten arvioivat myyntinsä lähikuukausina supistuvan. Suhdannetilannetta ne pitävät huomattavan heikkona.
Vähittäiskaupassa lähikuukaudet nähdään heikkoina, sillä myyntimäärät ovat olleet laskussa, eivätkä odotukset loppukesästä näytä sen paremmilta.
”Kannattaa säästää
ja kuluttaa”
Kuluttajista 56 prosenttia on sitä mieltä, että nyt on hyvä ajankohtaa säästämiselle. Vuosi sitten vastaava luku oli 75.
Lainan ottamisen arvioi kannattavaksi 64 prosenttia kuluttajista. Viime lokakuussa, jolloin mitattiin alin lukema, tätä mieltä oli vain 13 prosenttia.
Kestotavaroiden hankinnalle otollista aikaa eletään 62 prosentin mielestä. Vuosi sitten tällä kannalla oli 39 prosenttia kuluttajista. Alimmillaan käytiin viime lokakuussa, jolloin näin ajatteli 30 prosenttia kuluttajista.
Suurta ryntäystä kauppoihin on tuskin odotettavissa, koska kulutusaikeet olivat heinäkuussa maltillisia.
Kuluttajien luottamusindikaattori käväisi miinuksella viime vuoden lokakuusta tämän vuoden maaliskuuhun. Toukokuussa kokonaisindikaattori nousi 7,2:een ja kesäkuussa 8,4:ään, joka mitattiin myös heinäkuussa. Pitkän aikavälin keskiarvosta ollaan edelleen selvästi jäljessä. (UP)