Työelämätutkija Kimmo Kevätsalo näkee liittojen yhdistämishankkeen tyystin toisessa valossa kuin TEAMin rakentajat. Hänen mielestään siihen sisältyi jo alun perin kohtalokas valuvika: hanke perustui vanhentuneisiin käsityksiin palkkatyöstä ja sen tekijöitä edustavista ammattiliitoista.
Liittofuusio olisi toteutuessaan Kevätsalon mukaan entisestään vahvistanut henkilöstöryhmien välistä ”säätyrajaa”.
– Suuryritykset siirtävät työehtojen hallintaa toimipaikka- tai yritystasolle. Keskeinen kysymys kuuluu, miten samassa yrityksessä tai toimipaikalla toimivat palkkatyöntekijät kykenevät toimimaan yhdessä ja puolustamaan yhteisiä etuja ja olemaan solidaarisia keskenään.
Nykyisessä järjestelmässä palkkatyöläiset on Kevätsalon mukaan jaettu kolmeen säätyyn: duunarit, alemmat toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt. Kolmeen osaan jakautuneiden palkansaajien edut näyttävät edunvalvontatilanteissa ensi silmäyksellä vastakkaisilta, Kevätsalo tuumii. Esimerkiksi yt-neuvotteluissa yhden voitto näyttää toisen tappiolta.
Kevätsalo ratkaisisi ristiriidan toimimalla yhdessä yli perinteisten liittorajojen.
– Nykyinen jako kolmeen estää yhteistoimintaa. Jos luodaan vahvempia järjestöjä eri säädyille, mutta ei yli säätyrajojen, niin vahvistetaan nykyistä rakennetta, jossa edut ovat näennäisesti vastakkaisia.
Tässä suhteessa TEAMista ei olisi Kevätsalon mielestä ollut hyötyä, vaan ehkä jopa haittaa.
Liittojen päällekkäistoimintojen karsiminen olisi kylläkin tuonut taloudellisia säästöjä.
– Toisaalta organisaatiosta olisi todennäköisesti tullut samalla byrokraattisempi ja se olisi ollut entistä kauempana työpaikkatason intresseistä.
Vuosia vieneeseen hankkeeseen on mennyt aikaa ja rahaa. Kevätsalon mielestä sama raha ja työmäärä kannattaisi nyt panna työpaikkatason yhteistoiminnan kehittämiseen yli ”säätyrajojen”.
– Työpaikkatason yhteisen edunvalvonnan kehittämisen aika on nyt jos koskaan. Talous on lamassa ja jokainen työpaikka liipaisimella.