Harmaan talouden tutkija varoittaa:
Tähän saakka veroja ovat voineet kiertää vain ulkomailta toimivat osakesijoittajat. Tutkimusjohtaja Markku Hirvonen Harmaa Hirvi Oy:stä sanoo, että hallitus on sallimassa hallintorekisterit myös rahastosijoittajille.
Esitys on valmisteltavana valtiovarainministeriössä. Se on tulossa eduskunnalle syksyllä.
– Finanssikriisin seurauksena on ollut kansainvälistä painetta, että arvopapereiden omistus ja sijoitustoiminta pitäisi saada läpinäkyväksi, jotta sitä voitaisiin kontrolloida. Meillä Suomessa ollaan menossa täysin päinvastaiseen suuntaan, Hirvonen kummeksuu.
Nimetöntä omistusta puoltavat eivät hänestä mieti riittävästi sitä, että Suomesta tehdään muutoksen myötä eräänlainen veroparatiisi pimeälle rahalle.
– Meillä paheksutaan Liechtensteinia, joka ei anna verotietoja ulkomaisista sijoituksista muiden maiden veroviranomaisille. Tässä on tapahtumassa tosiasiassa sama juttu. Suomikaan ei voi antaa vastaavia tietoja, koska se ei tiedä itsekään, keitä omistajat ovat.
Samaan aikaan mietinnässä on vakinaistaa eri viranomaisten yhteinen harmaan talouden tutkimusyksikkö.
Verottajan näpit pidetään poissa
Ulkomainen omistaja pysyy hallintorekisterissä nimettömänä.
– Omistaja voi niin sanotusti hallintorekisteröidä omistuksensa. Kukaan ei tiedä, kuka osakkeet oikeasti omistaa. Pankki tai sijoitusyhtiö hoitaa kaupat pörssissä omistajan puolesta, Hirvonen kertoo.
Hirvosen mielestä viranomaisten pitäisi päästä selvittämään osakesijoitustenkin oikeat omistajat.
– Se on vaikeaa, sillä omistusketjut ovat pitkiä. Tässä ei kuitenkaan ole ollut edes liikahdusta siihen suuntaan, että verottaja pääsisi kiinni tietoihin.
Veroparatiisit ovat vain välietappi
Hirvonen selvittää kahden muun tutkijan kanssa harmaan talouden kokonaisuutta Suomessa ja mahdollisia verojen ja muiden maksujen menetyksiä. Erityisesti tarkkailtavana on kansainvälinen sijoitustoiminta ja veroparatiisit. Ensi keväänä päättyvä toimeksianto tuli eduskunnan tarkastusvaliokunnalta.
– Monesta asiasta on vaikea saada tarkkaa tietoa. Tiedämme suurin piirtein, paljonko Suomessa rakennetaan. On paljon vaikeampi tietää, paljonko Lontoon pörssissä pyörii suomalaisten sijoittajien rahaa, Hirvonen kuvailee.
Harmaassa taloudessa ansaittu raha kiertää Hirvosen mukaan nopeasti veroparatiiseihin. Niistä käsin voidaan käy kauppaa vaikka Helsingin pörssissä Nokian tai Koneen osakkeilla, minkään maan verottajan pääsemättä väliin.
– On aika häpeällistä, että esimerkiksi Euroopan unionissa on valtioita, jotka kieltäytyvät antamasta tietoja.
Elinkeinoelämän ja sijoittajaportaat lobbarit pitävät Hirvosen mukaan EU:n sisällä huolen, että unionin veroparatiisit säilyvät.
Luxemburg on yksi pahimmista. Se ja Sveitsi antavat huijareille turvasaarekkeen EU:n keskellä.
– Nauru-saarilla oleva firman tili on heti epäilyttävä. Luxemburgissa olevasta tilistä ei tiedä, sillä sinne sijoitetaan myös laillisesti, Hirvonen vertaa.
Ison-Britannian tiettyjen saarivaltioiden pankkisalaisuus on alkanut rakoilla. Niiden kanssa on tehty verosopimuksia.