– Epämääräinen, kuuluu STTK:n talouspoliittisen asiantuntijan Ralf Sundin tuomio valtiovarainministeriön budjettiesitykselle.
Hänen mielestään budjettiesitys on virkamiesmäinen yritys säästää suomalaisia massatyöttömyydeltä ja ansaitsee kouluarvosanan seitsemän.
Sundia harmittaa työttömyysvakuutusmaksun paketoiminen syksyn työmarkkinaratkaisuihin. Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) lupasi palkansaajille kompensaatiota työttömyyden myötä nousevista työttömyysvakuutusmaksuista, mutta vain siinä tapauksessa, että työmarkkinoilla tehdään työllisyyttä tukevia palkkasopimuksia.
STTK:ssa ei Kataisen keppi- ja porkkanamenetelmästä innostuta. Sund syyttää valtiovarainministeriä ja hänen esikuntaansa kikkailusta.
– Ministeri jätti kertomatta, mitä VM itse asiassa tarkoittaa työllisyyttä tukevilla ratkaisuilla.
STTK:ta ei miellytä myöskään aikeet jatkaa valtion tuottavuusohjelmaa. Lama on Sundin mukaan poistanut ohjelmalta perusteet. Hänen mielestään olisi järkevää laittaa hanke jäihin muutamaksi vuodeksi, ja katsoa sitten uudestaan.
– Kyse on enemmän ideologiaan kuin järkeen perustuvasta suunnitelmasta.
SAK:n mielestä valtiovarainministeriön budjettiesitys ei ole riittävä vastaus massatyöttömyyden uhkaan. Keskusjärjestön ekonomistin Olli Kosken mukaan ensi vuoden budjettiin tarvitaan lisää työllistäviä investointeja ja erityinen toimenpideohjelma kuntatalouden pelastamiseksi.
Yksityisen ja ulkomaisen kysynnän laskiessa ainoastaan valtiolla olisi mahdollisuus huolehtia kokonaiskysynnästä. Nyt mahdollisuutta ei Kosken mukaan käytetä. Jos kokonaiskysyntää ei saada nousemaan, on puolen miljoonan työttömän uhkakuva mahdollinen, Koski varoittaa.
Hän arvioi, että työmarkkinoilla on pahin vielä edessä. Nuorisotyöttömyyden raju kasvu viittaa Kosken mukaan siihen, että 1990-luvun laman virheitä ollaan toistamassa.
Tällä budjettiesityksellä kunnat ajautuvat Kosken mukaan leikkaamaan hyvinvointipalveluita.