JHL:n liittohallitus moittii budjettiesitystä
Valtioneuvoston torstainen budjettiesitys oli monelta osin karvas pettymys Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtajan Tuire Santamäki-Vuoren mielestä.
Suomen suurimman ammattiliiton JHL:n hallitus pohti perjantaina Tampereella, mitä olisi tehtävissä kansalaisten peruspalvelujen turvaamiseksi. Eduskunnan ja hallituksen julkinen painostaminen on JHL:n ensimmäinen keino.
Kannanotossaan liittohallitus korostaa, että valtioneuvoston tuore budjettiesitys ensi vuodelle vaarantaa vakavasti peruspalvelut.
Santamäki-Vuori sanoo, että JHL on huolissaan budjettiesityksen vuoksi kunta- ja valtiosektorin peruspalvelujen rahoituksesta. Se ei ole riittävä.
Kunnat entistä
ahtaammalle
Budjettiesitys ei anna JHL:n mukaan kunnille mitään mahdollisuutta huolehtia peruspalveluista kunnolla. JHL on huolissaan hallituksen leikkauslinjasta, josta kärsivät kaikki suomalaiset.
Santamäki-Vuori pelkää, että budjettiesityksen vuoksi yhä useampi kunta joutuu nostamaan veroprosenttiaan.
– Se tietysti tarkoittaa myös sitä, että tosiasiassa tehdään paikallistasolla taloutta kiristäviä päätöksiä.
JHL toteaa, että tätä menoa hallituksen elvytysyritykset valuvat hukkaan. JHL vetoaakin eduskuntaan, että se lisäisi kuntien valtionosuuksia.
JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen sanoo, että JHL harkitsee julkisen painostuksen lisäksi kaikkia käytettävissä olevia keinoja, jotta budjettiesitykseen saadaan eduskunnassa muutoksia.
Nurinkurista
taloudenpitoa
Kansantalouden kannalta julkiset säästöt ovat Santamäki-Vuoren mielestä tuhoisia:
– On aika nurinkurista, että kun ainoa kokonaiskysyntää koskeva tekijä, joka on ylläpitänyt kansantaloudessa kasvua ja työllisyyttä, on ollut julkinen kulutus, niin näillä päätöksillä julkinen kulutuskin kääntyy laskuun ensi vuonna, koska kunnat joutuvat leikkaamaan palveluitaan ja valtiokin vielä enemmän, mitä tuottavuusohjelma olisi edellyttänyt.
JHL:n mukaan valtioneuvoston työllisyyspaketissa on julmaa se, että se rahoitetaan osaksi vähentämällä valtion toimintamenoja eli käytännössä työpaikkoja. Tuottavuusohjelman lisäksi valtion henkilöstöä kuritetaan nyt myös määrärahojen leikkauksilla.
”Valtionyhtiöille ei
myyntivaltuuksia”
JHL muistuttaa, että valtion vastuullisen omistajapolitiikan sijaan maan hallitus on päättänyt vastoin yhteiskunnan kokonaisetua pyytää eduskunnalta lupaa myydä valtion omistus Destiassa, Labtiumissa ja Raskonessa.
Destia on tierakennusalan yhtiö. Labtium edustaa kemian alan analytiikan kansainvälistä huippuosaamista. Raskonen osaaminen liittyy muiden muassa puolustusvoimain kaluston huoltamiseen.
JHL vetoaa kansanedustajiin, etteivät he antaisi hallitukselle valtionyhtiöiden myyntivaltuuksia.