Jyväskylän kaupungin hallinnossa mietitään nyt kuumeisesti seuraavia siirtoja, kun myös Korkein hallinto-oikeus oli sitä mieltä, että kaupunginvaltuusto ylitti toimivaltansa päättäessään olla perimättä takaisin kaupunginjohtaja Kettuselle maksettua 200 000 euron erorahaa.
Koko soppa sai alkunsa siitä, kun vauhdikasliikkeisen kaupunginjohtajan ja muun johdon sukset menivät pahemman kerran ristiin vuoden 2003 loppupuolella.
Silloinen kaupunginhallitus päätyi pitkällisten neuvottelujen jälkeen tekemään Kettusen kanssa sopimuksen, jolla taakaksi muodostuneesta kaupunginjohtajasta ajateltiin päästävän mahdollisimman vähin äänin eroon. Kaikki poliittiset ryhmät kaupunginhallituksessa olivat lopulta sopimuksen kannalla.
Vuoden 2004 alussa kaupunki pani päätöksen täytäntöön valituksista huolimatta. Juttu mutkistui, kun Hämeen hallinto-oikeus kumosi päätöksen erokorvauksen maksamisesta ja Korkein hallinto-oikeus oli samaa mieltä.
Nyt Jyväskylässä pähkäillään, yritetäänkö erorahaa saada Kettuselta takaisin tai onko asiassa jotain muuta ulospääsyä.
Kettusesta piti päästä eroon
Erorahapäätöstä aikoinaan tekemässä ollut kunnallisneuvos Arvi Hakkarainen (vas.) on edelleen sitä mieltä, että Kettusesta piti päästä nopeasti eroon.
– Kaupunginhallituksen tavoite oli päästä Kettusesta eroon mahdollisimman vähin vahingoin. Tilanne oli muodostunut kaupungin kannalta kestämättömäksi. Siinä on erinäisiä syitä, joita edelleenkään en rupea luettelemaan, vaikka ne tiedot pikku hiljaa alkavatkin jo olla esillä.
Muuta keinoa ei Hakkaraisen mukaan näyttänyt siinä vaiheessa olevan.
– Me kysyimme neuvoa monilta eri tahoilta, niin lakimiehiltä kuin erinäisiltä laitoksiltakin. Tietysti toinen vaihtoehto olisi ollut se, että olisi erotettu. Arvioimme kuitenkin, että siitä olisi tullut kalliimpi lasku.
– Kalliiksi tämäkin on nyt tullut. Eiköhän tähän suunnilleen jo miljoona euroa veronmaksajien rahoja ole mennyt kahden populistivalittajan takia.
Hakkarainen arvioi, että jatkossakin asiaa puidaan erinäisissä oikeusasteissa, riippumatta siitä, mitä ratkaisuja jatkossa tehdään.
Myös silloisia kaupunginhallituksen jäseniä on vaadittu erorahan maksumiehiksi. Huikeimpana vaihtoehtona on heitetty, että Kettunen uhkaa tulla takaisin kaupunginjohtajaksi, mikäli hän joutuisi palauttamaan erorahan, jonka vuoksi suostui vapaaehtoisesti lähtemään.
Kaupunginvaltuustoon jo jupakan alkuvaiheessa kuulunut Kari Yksjärvi (vas.) on edelleen sitä mieltä, että eroraha olisi pitänyt periä takaisin.
– Voi kyllä olla niin, että kaupungilta menee vielä toiset Kettusrahat siihen, jos perintätoimiin lähdetään. Näyttää siltä, ettei tämä ratkea mitenkään.
Yksjärven mielestä erorahapäätös oli kaupungin johdon töppäys:
– Jos ei mies pystynyt töitään asiallisesti hoitamaan ja luottamuspula oli olemassa, niin lopputili olisi pitänyt antaa. Olisi pitänyt aikanaan antaa varoituksia ja huomautuksia, jos kerran töissä oli moittimista. Vaikkei sekään helppo tie olisi ollut.