Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset tulevaisuuden suhteen ovat kohentuneet keväästä. Mutta edelleenkin tilanteen heikkenemistä odottavia yrityksiä on hieman enemmän kuin suhdanteiden paranemista odottavia. Vain viidesosa yrityksistä uskoo suhdanteiden parantuvan seuraavan vuoden aikana. Tiedot ilmenevät keskiviikkona julkistetusta Suomen Yrittäjien ja Finveran pk-barometrista.
Muita toiveikkaampia ovat etenkin pienet, alle viiden hengen yritykset. Synkimmät odotukset ovat vähintään 20 henkeä työllistävillä yrityksillä etenkin rakennusalalla.
Henkilöstön osalta tilanne on vaikein teollisuuden ja rakentamisen alihankkijoilla. Niistä lähes joka kolmannella työntekijämäärä vähenee edelleen. Voimakkain paine henkilömäärän laskuun on kuitenkin yli 20 henkeä työllistävillä kaupan alan yrityksillä.
Alle kymmenen hengen yrityksistä neljä viidestä aikoo säilyttää työntekijämääränsä ennallaan.
Investointiaikeet vähissä
Kyselyyn vastanneista pk-yrityksistä yli kolmasosa on jo joutunut jollakin tavalla sopeuttamaan toimintaansa ja runsas kymmenen prosenttia suunnittelee sopeutustoimia jatkoonkin. Yleisimpiä toimia ovat olleet lomautukset ja työaikajärjestelyt. Henkilöstöään on lomauttanut 15 prosenttia pk-yrityksistä. Yhdeksän prosenttia yrityksistä on irtisanonut. Näihin toimiin on turvauduttu etenkin teollisuus- ja rakennusalalla.
Suomen Yrittäjien arvion mukaan Suomessa on noin 90 000 sellaista pk-yritystä, jolla on palkattua työvoimaa. Jos pk-barometrin tulokset kuvaavat koko pk-yrityskentän tilannetta, henkilöstöä on irtisanottu noin 8 000 yrityksessä ja lomautettu yli 13 000 yrityksessä.
Investointiaikeet ovat pk-yrityksissä vähissä, mutta ne tarvitsevat käyttöpääomaa toimintansa pyörittämiseen. Lähes joka viides pk-yritys kertoi kokeneensa itse maksuvaikeuksia kolmen viime kuukauden aikana, kun normaalioloissa tällaisia yrityksiä on vain muutama prosentti.