Insinöörien koulutuspaikkojen taannoinen lisäys kostautuu kalliisti. Vastavalmistuneet insinöörit päätyvät entistä useammin suoraan työttömyyskortistoon.
Nuorten insinöörien työttömyys on karannut suuremmaksi kuin niin sanotun vanhan kaartin. Heinäkuussa alle 30-vuotiaista insinööreistä jo 750 oli työtä vailla, kun 55–59-vuotiaista työttöminä oli 680.
Pulmia oli myös insinööriopiskelijoiden kesätyöpaikkojen saannissa. Ani harva sai opiskelussa vaadittavaa työkokemusta tänä kesänä.
Uudessa Insinööriliitossa seurataan työttömyyskäyrien kehitystä kauhulla. Työttömänä oli heinäkuussa kaikkiaan viisituhatta insinööriä. Toinen mokoma oli lomautettuna.
– Työttömien määrä on kasvanut kolmanneksen viime vuodesta, tutkimuspäällikkö Aila Tähtitanner kertoo.
Tietotekniikka ei työllistä
Insinöörien koulutuspaikat kolminkertaistettiin 1990-luvulla. Yksin tietotekniikan koulutuspaikkoja lisättiin 1 500:lla. Nokian ja muiden tietotekniikkayritysten menestys työllisti väen hyvin. Sittemmin muun muassa kännyköiden valmistusta mutta myös suunnittelua on siirretty muihin maihin.
– Minitaantuma 2000-luvun puolivälissä nosti tietotekniikan insinöörien työttömyyden tasolle, jolta se ei ole enää laskenut. Nyt työttömänä on yli tuhat alan insinööriä, Tähtitanner sanoo.
Koulutusmääriä ei ole saatu pudotettua. Ammattikorkeakoulut ovat pitäneet aloituspaikkamääränsä ennallaan, vaikka korkeakouluissa tietotekniikkaan on otettu aiempaa vähemmän opiskelijoita.
”Ikärakennetta putsataan”
Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari ei säästele sanojaan isojen yritysten yt-neuvotteluista.
– Rautaruukissa ja Outokummussa putsataan ikärakennetta, hän väittää.
Kokeneen väen irtisanomiset tietävät hänen mukaansa tulevaisuudessa vaikeuksia, koska samalla katoaa osaaminen.
– Tieto pitää siirtää uusille. Nokia joutui välillä pyytämään pois potkimansa insinöörit takaisin töihin, Porokari huomauttaa.
Aiempien vakituisten työsuhteiden sijaan konkarit tekevät töitä määräaikaisina erilaisissa projekteissa.
Porokari sanoo, että monissa yrityksissä tulosluvut ovat ihan kelvollisia, mutta yt-uhkaa pidetään yllä, kunnes palkkaneuvottelut ovat ohi. Suurin osa insinööreistä on jo uudessa palkkaratkaisussa YTN:n ja Teknologiateollisuuden sopimuksen myötä. Työehtosopimukset ovat auki muun muassa energia-alalla.
– Olisi kumma, jos henkilöstölle ei olisi varaa maksaa, Porokari viittaa Fortumin johdon bonuksiin.