Harjualueen valtuutetuilta vetoomus:
Pääosin Virttaankankaan tekopohjavedenoton vaikutusalueen kuntien 213 valtuutettua ja varavaltuutettua vetoaa Turun kaupunkiin, että se luopuisi puhdistuslaitoksen rakentamisesta harjualueelle. Kokemäenjoesta otettava vesi tulee johtaa suoraan Turun Halisten-laitokselle.
Vastustus Loimaalla, Oripäässä, Huittisissa, Loimaalla, Säkylässä ja Pöytyällä on varsin yksituumaista. Oripään valtuutetuista vain yksi on jättänyt allekirjoittamatta vetoomuksen. Esimerkiksi Loimaan 43 istuvasta valtuutetusta on nimensä kirjoittanut 32 ja Pöytyän 39:stä 25.
Kirjelmä luovutettiin torstaina Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Jukka Mikkolalle (sd.). Kaikki valtuutetut saavat vetoomuksen sähköpostitse.
– 98 prosenttia huittislaisista vastustaa tekopohjavesihanketta. Vastustajat mahtuisivat yhteen tila-autoon. Ainutlaatuista harjua ei saa tuhota tekopohjavedellä. Laitoshan vaatisi yli kymmenen kilometriä huoltoteitäkin, sanoo Pro Virttaankangas -liikkeen puuhamies Hannes Heikkilä.
– Suora putki Takkulasta Halisiin ja siellä kemiallinen puhdistus säästäisi harjun ja Turulle puhtaan veden, sanoo liikkeen aktivisti ja Loimaan kaupunginvaltuutettu Taisto Levo (vas.).
Turun Seudun Vesi Oy:n kaukoveden ottohankkeen kustannusarvio on 170 miljoonaa euroa. Heikkilän mukaan jo olemassa oleva Halisten laitos pystyy puhdistamaan 94 000 kuutiota raakavettä vuorokaudessa kahden kolmen miljoonan euron lisäinvestoinnilla. Putkella on tarkoitus tuoda 70 000-105 000 kuutiota vettä Turkuun ja lähikuntiin.
Siirtoputki Kokemäenjoesta Virttaanharjulle on pitkälti valmis.
Rakennustyöt keskeytyksissä
Loimaan rakennustarkastaja keskeytti pohjavesilaitoksen rakennustyöt maaliskuussa rakennusluvan puuttumisen takia. Heikkilä kertoo, että vesiyhtiö ehti rakentaa seitsemän 21:stä imeytysaltaasta kokonaan tai lähes valmiiksi. Kaupungin ympäristölautakunta käsittelee asiaa vielä tässä kuussa.
Kesäkuussa puolestaan Huittisten ympäristö- ja rakennuslautakunta keskeytti esikäsittelylaitoksen rakentamisen Huittisten Takkulan peruuttamalla rakennustarkastajan myöntämän toimenpideluvan.
– Siellä on 25 kertaa 15 metrin kokoinen seitsemän metriä syvä kuoppa. Maata ehdittiin ajaa pois 200 kuorma-autollista ja rakentaa alaosa lietteenkuljetuslaitteet, Heikkilä kertoo.
Vesiyhtiö on valittanut kaupunkien päätöksistä.
Heikkilä muistuttaa, että Huittisten kaupunginvaltuusto on vuonna 2004 nimenomaan kieltänyt kemiallisen puhdistamon rakentamisen. Korkein hallinto-oikeus ei salli vain hiekkasuodatetun laskemista maaperään Virttaankankaalla, vaan edellyttää tehokkaampaa kemiallista käsittelyä.
Vedessä elohopeaa ja muita myrkkyjä
Levo pitää hyvinkin mahdollisena, että vesiyhtiö joutuu vetäytymään tekopohjaveden käsittelylaitoksien rakentamisesta.
– Yhtiö on tehnyt niin paljon rikoksia vesilakia sekä ympäristö- ja muita lakeja vastaan, Levo perustelee.
Valtuutettujen nimiluettelo on Levon mukaan selvä muistutus vesiyhtiölle siitä, mitä mieltä maakunnassa ollaan yhtiön rikollisesta toiminnasta.
– Vesi sisältää lääkejäämiä, elohopeaa ja muita myrkkyjä. Puolueettomia tutkimuksia ei ole tehty, Levo muistuttaa.
Hän huomauttaa, että analyysejä veden sisältämästä terveydelle vaarallisen metyylielohopean pitoisuuksista ei ole tehty. Käytettävissä ovat vain metallielohopean määrät.
Hankkeen vastustajat ovat pitäneet todennäköisenä, että pumpatun veden elohopea metyloituu harjussa. Kemiallisen prosessin aiheuttavat bakteerit suotuisissa happamuusoloissa.
Hanketta alusta lähtien seurannut Levo muistuttaa, että vesiliukoisen metyylielohopean poistaminen vedestä on erittäin hankalaa.
– Vaihtoehtoja ovat käänteinen osmoosi, ionivaihto tai tislaus. Laitoksen rakentaminen maksaisi arviolta 20–30 miljoonaa euroa.
Levo painottaa, että konsulttiyhtiö Biotan selvityksen mukaan Kokemäenjoen vedessä on elohopean lisäksi syöpää aiheuttavia polyaromaattisia hiilivetyjä (PAH), fuuraaneja, PVC:tä ja dioksiineja.