KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Sirola-opistosta sosialismiin, mutta minne sitten?

Päivi Huikuri (vas.), Jukka Haverinen ja Reija Hansen (o.s. Antikainen) olivat nuoria sirolaopistolaisia syyskuussa 1979.

Päivi Huikuri (vas.), Jukka Haverinen ja Reija Hansen (o.s. Antikainen) olivat nuoria sirolaopistolaisia syyskuussa 1979. Kuva: Jarmo Lintunen

Tasan 30 vuotta sitten he olivat juuri aloittaneet opiskelun kommunistisessa Sirola-opistossa. Jatkossa tie vei DDR:ään ja Unkariin. Mitä heille sitten tapahtui ja mitä he ajattelevat sosialismista nyt?

KAI HIRVASNORO
13.9.2009 12.31

Syyskuussa 1979 marxilaisuuden opiskelun aloittaneet pohtivat, mitä jäi käteen

Syyskuun alku vuonna 1979. Nykyinen Vanajanlinna on Sirola-opisto, jossa opetetaan sosialismin teoriaa sekä marxilaista kansantaloustiedettä ja marxilais-leniniläistä filosofiaa.

Meitä on noin sata valtaosin nuorta kommunistia, jotka aloitamme opiskelun silloisen Sirola-opiston kolmella pitkällä kurssilla; pää- ja jatkokurssin lisäksi käynnistyi myös uusi kulttuuritoiminnan linja. Tai kulttuurilällärit, kuten jyrkimmät aatteen soturit heitä pilkkasivat.

Meitä ykköskurssilaisia oli melkein viisikymmentä. Opiskeltiin otsa toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän rypyssä. Juhlittiin, rakastuttiin, erottiin. Kinattiin vähemmistöläisten, änkyröiden, kanssa. Pelattiin biljardia ja soitettiin rokkia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Yhdeksän kuukautta myöhemmin hajaannuttiin kuka minnekin. Osa jatkoi opintojaan Neuvostoliitossa ja muissa reaalisosialismin maissa.

Silloisista sirolalaisista Huikurin Päivi ja Antikaisen Reija suuntasivat DDR:ään Wilhelm Pieck -nuorisokorkeakouluun ja Haverisen Jukka Unkariin yliopistoon valmistavaan instituuttiin ja myöhemmin yliopistoon lukemaan Unkarin kieltä ja kulttuuria.

30 vuotta myöhemmin Päivi Huikuri on osakas ja talousjohtaja saksalaisessa yrityksessä. Hän asuu Frankfurtissa, mutta eli myös yhdeksän vuotta DDR:ssä.

Reijan sukunimi on nyt Hansen. Hän avioitui Tanskaan, asuu Kööpenhaminassa ja tekee parhaillaan kasvatusantropologian gradua sosiaalisesta pääomasta suomalaisessa luokattomassa lukiossa.

Jukka Haverinen valmistui Budapestin yliopistosta 1988. Hän hoitaa näyttelytoimintaa Unkarin tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä.

”Teoria piti
paikkansa…”

Mitä kolme Itä-Euroopassa elänyttä miettii Sirola-opistosta ja ennen kaikkea sosialismista nyt, kun ensin mainitusta on 30 vuotta ja Berliinin muurin murtumisesta kohta 20 vuotta?

Sirola-opisto oli kokemus, jollaista ei enää voi olla. Viikko sitten pidetyssä 30-vuotistapaamisessa yhteisöllisyyden tunnetta kehuivat pakahduttavaksi nekin, jotka eivät sen jälkeen ole politiikasta piitanneet.

Yksi nopeimman irtioton tehneistä oli silloisen ykköskurssin päällimmäinen teoreetikko Jukka Haverinen. Hän luopui kaikesta politiikasta viimeistään vuonna 1982 siihen mittaan, ettei ole äänestänyt kuin Suomen EU-jäsenyyden puolesta eikä äänestä ennen kuin Suomen Nato-jäsenyyden puolesta.

Kurssitapaamista valmistellessa kävi ilmi, että jotkut – pelkästään miehet – kokevat olleensa raskaasti väärässä noihin aikoihin.

– Teoria piti paikkansa. Teoriat yleensä pitävät paikkansa, Jukka Haverinen sanoo.

– Mutta käytännön tasolla se jäi marxilaisen papiston paratiisikuvaukseksi, hän jatkaa saamastaan opetuksesta.

”Nuoruus oli
hirvittävän ihana”

Päivi Huikurille ja Reija Hansenille marxilaisuus ei ollut alun alkaenkaan se juttu eivätkä he koe olleensa väärässä.

Päivi oli osallistunut politiikkaan nuorisoliitossa lähinnä Kisällittäret-lauluryhmän kautta. Reija oli poliittisesta kodista, mutta läheisintä hänelle oli kirjallisuus.

– Minulla on ollut hirvittävän ihana nuoruus juuri nuorisoliiton merkeissä ja Sirola-opistosta minulla on ihastuttavia, kauniita muistoja, Päivi Huikuri kehuu.

Opiskelua DDR:ssä hän taas pitää elämän kohokohtiin kuuluvana vuotena, vaikka nyt häntä politiikassa kiinnostaa lähinnä se, ettei yrityksille sälytetä liikaa kustannuksia.

Kaikille kolmelle on DDR:stä ja Unkarista jäänyt positiivisena elämyksenä mieleen kansainvälisyys.

– Siellä tavattiin ihmisiä Latinalaisesta Amerikasta ja Afrikasta, joilla oli ihan erilaiset kokemukset. Kyllä se antoi perspektiiviä omaankin elämään, että jotkut olivat joutuneet kokemaan sotia, joista meillä ei ollut hajuakaan. Oli etuoikeus kokea sellaista, Reija Hansen muistelee.

– Siellä kokoontui koko maailma, kaikki kulttuurit, Päivi Huikuri jatkaa.

– Tällaisena minä sen koen enkä minään poliittisena lastina. Rikkaana kokemuksena.

Jukka Haverinen kertoo, että Budapestissäkin järjestettiin viikonloppuisin kansainvälisyysiltoja. Opiskelijat Latinalaisesta Amerikasta, Afrikasta ja Aasiasta esittivät vuorollaan omia kansantanssejaan ja lauloivat.

– Siellä oli aivan mieletön fiilis. Koko ajan näki, mitä maailmalla tapahtuu ja mikä on heidän kansallinen kulttuurinsa. Tiedän, miten tanssivat laosilaiset, vietnamilaiset, egyptiläiset…

”Systeemi romahti varastamiseen”

Kokemus oli rikas, mutta miltä reaalisosialismi tuntui kaiken Sirola-opistossa kerrotun jälkeen?

Päivi Huikuri kertoo, että opistosta tehtiin tutustumiskäyntejä kaikkialle Itä-Saksaan, mutta totta kai heille näytettiin vain se, mikä loisti.

Reija Hansen vietti silloin tällöin viikonloppuja ystävättärensä luona Rostockissa eikä kokenut, että siellä olisi ollut puutetta mistään. Ystävän mieli sen sijaan ailahteli.

– Hän aina haukkui derkkuja minulle. Mutta sitten kun muuri kaatui, hän alkoi miettiä, että kyllä meillä silloin oli hyvin.

Jukka Haverista alkoi jo Budapestissä epäilyttää, että mikä tämä systeemi oikein on. Hän oli saanut oleskeluluvan Unkariin ja nyt länteen matkustamiseen piti anoa aina lupa.

– Piti aina jonotella monta tuntia ja olla hirveän nöyrä.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Jukka alkoi ajatella, että mitä helvettiä…

Toinen kokemus oli unkarilainen opiskelutoveri. Tämä asui upeassa villassa Balatonjärvellä. Hänen isänsä oli tehtaalla töissä lampunvaihtajana.

– Sanoin, että siitä hankkii sitten aika hyvin. Kaveri kertoi, että kyllä siitä hankkii, kun puolet Budapestiä ostaa isältä lamput.

– Sosialismi toimii hirveän hyvin piirustuslaudalla, mutta tehtaista kärrättiin kottikärryillä ulos mitä tahansa yksityisiin bisneksiin. Kaikki mitä irti lähti ja lopuksi sekin, mikä oli hitsattu kiinni. Valtion ajalla tehtiin yksityisiä hommia. Se romahdutti koko systeemin, Jukka Haverinen kuvailee ja muut myöntelevät. Samanlaista oli meno myös DDR:ssä.

Jukka kertoo, että hänen tuttunsa elivät Unkarissa ihan hyvin. Mutta sitten oli pieniä asioita, jotka ärsyttivät suunnattomasti. Kuten se, että amerikkalainen National Geographic -lehti jäi kerran sensuurin vuoksi tulematta, koska siinä kerrottiin Afganistanin neuvostomiehityksestä.

Kaveri kimpaantui ja lähti Unkarista. Yliopiston käynyt aikuinen tiesi kyllä itse, mitä haluaa lukea.

Sosialismi romahti Jukka Haverisen mielestä tällaisiin pieniin asioihin ja lopulta satelliittitelevisioon.

– Kun jokainen pystyi näkemään, mitä todellisuus tuolla toisella puolella on, ei paluuta ollut.

”Sosialismia eniten
Pohjoismaissa”

Jukka jätti politiikan siitä järkytyksestä, minkä sosialismin käytäntö teoriaan verrattuna aiheutti.

– Niillä ei ollut mitään tekemistä toistensa kanssa. Kukaan ei kertonut esimerkiksi Sirola-opistossa reaalisosialismin ongelmista, hän kiihtyy vieläkin.

– En anna ikinä anteeksi, että minulle valehdeltiin päin naamaa. Olin itsekin naiivi, mutta sitten otin asioista selvää. Poliittinen kauteni kesti 4–5 vuotta.

Me miehet otamme menneisyytemme raskaasti, mutta miksi saman kokeneet naiset eivät ollenkaan?

Reija Hansen sanoo, että te pojat olitte niin kauhean tosissanne sen politiikan kanssa. Hän Sirola-opiston kämppäkaverinsa Päivin kanssa taas otti sen ajan yhtenä kokemuksena muitten joukossa.

– Mehän otettiin se vitsinä. Me naurettiin ihan hirveästi, kun mikään ei toiminut missään, Päivi nauraa DDR-vuotta.

Reija Hansen sanoo uskovansa periaatteessa sosialismiin edelleenkin. Hänestä Pohjoismaat ovat olleet lähimpänä sitä, mitä sosialismilla on tarkoitettu.

Jukka on samaa mieltä.

– Tämä hyvinvointiyhteiskunta kannattaa ja pitää säilyttää vaikka veroja nostamalla. Pohjoismainen demokratia on äärettömän suuri arvo ja se on naisten ja miesten omalla työllään hankkima, hän painottaa.

Päivi ihmettelee, miksi pettymys pitää kokea niin musertavana.

– Minäkin uskoin siihen ideaan, Jukka, mutta en koe asiaa niin traagisena. Se oli erehdys, hän sanoo yhdeksän DDR:ssä eletyn vuoden kokemuksella.

Jukka Haverisen mielestä sosialismia Euroopassa tarvittiin vain kahteen asiaan, Neuvostoliiton rajoja turvaamaan keskellä Eurooppaa ja paikallisen nomenklatuuran hyvän elämän varmistamiseen.

– Esimerkiksi Suomessa vasemmiston olisi pitänyt sanoutua tästä kokonaan irti jo 1960-luvulla, koko helvetin revohkasta, kaikista vainoista ja saamistaan tuista.

Päivi Huikuri seuraa politiikkaa vain sivusta, koska ei Suomen kansalaisena voi äänestää nykyisessä kotimaassaan. Hän ei katso asioita vasemmisto–oikeisto-akselilta, vaan kannattaa ”järkevää” politiikkaa.

– Jos yritysten veroja aletaan nostaa tai työvoimakustannukset nousevat, niin en ilahdu siitä. Kuka hullu sellaisesta ilahtuisi kun tietää, että sitten joudutaan irtisanomaan työntekijöitä eikä se ole meillekään mitään kivaa.

– Minulle on sama, kuka on vallassa kunhan asiat vaan toimii.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään