KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Kansaa kuunteleva järkimies

Edvard Gyllingin elämäkerta kertoo sekä hänen julkisesta elämästään että avioliitosta ja perheestä. Edvard Gylling ja Fanny Achrén avioituivat vuonna 1906.

Edvard Gyllingin elämäkerta kertoo sekä hänen julkisesta elämästään että avioliitosta ja perheestä. Edvard Gylling ja Fanny Achrén avioituivat vuonna 1906.

Viimeinen ruhtinas kertoo kiinnostavan tositarinan kovina aikoina eläneestä työväenjohtajasta.

Elias Krohn
26.12.2009 9.00
ILMOITUS
ILMOITUS

”Kelpaisi johtajaksi mille valtiolle hyvänsä”, ylisti Lenin Edvard Gyllingiä

Julkaistu Kansan Uutisten Viikkolehdessä 14.8. 2009.

Anna-Lisa Sahlström: Viimeinen ruhtinas. Kertomus Edvard Gyllingistä. Suomentanut Liisa Ryömä. Teos & Söderströms 2009. 302 sivua.

Filosofian tohtori, tilastotieteilijä, päätoimittaja, kansanedustaja, punakaartin esikuntapäällikkö, Karjalan kansankomissaarien neuvoston puheenjohtaja. Tätä kaikkea oli Edvard Gylling (1881–1938), yksi 1900-luvun alun suomalaisen työväenliikkeen merkittävimpiä hahmoja.

Lisäksi hän oli hellä puoliso ja perheenisä. Myös tämä puoli tulee vahvasti esiin Anna-Lisa Sahlströmin kirjoittamassa elämäkerrassa. Sahlström referoi ja siteeraa laajasti Gyllingin kirjeitä kihlatulleen, myöhemmälle vaimolleen Fanny Achrénille.

Gyllingin opiskellessa Berliinissä kirjeet ovat intohimoisia rakkauskirjeitä, joissa tosin loppupuolella saattaa olla poliittistakin pohdintaa. Sahlström pohtiikin, pyrkikö hän pitkillä lirputteluilla partapusuista ja kävelyretkistä uuvuttamaan mahdolliset sensorit.

Naimisiinmenon jälkeenkin Gylling joutuu eri syistä viettämään pitkiä aikoja erillään perheestä, joten kirjeitä on vaihdettu runsaasti. Dramaattisimmat kirjeensä Gylling kirjoitti kansalaissodan loppuvaiheissa valkoisten valtaamasta Viipurista, jossa hän piileskeli etsintäkuulutettuna. Kiinnijääminen olisi merkinnyt teloitusta.

Työläisten puolella
pahanakin aikana

Kansalaissodalla on kertomuksessa isohko rooli. Gylling näkee aseelliseen kapinaan ryhtymisen jo etukäteen tragediana ja ajaa sosiaalidemokraattisessa puolueessa väkivallatonta linjaa – toisin kuin hänen paras ystävänsä Jyväskylän lyseon ajoilta, Otto Wille Kuusinen. Kun puolueneuvosto äänestää vallankumouksen puolesta, Gylling eroaa puoluejohdosta. Mutta punaista hallitusta muodostettaessa hänestä tehdään raha-asiainvaltuutettu.

”Nyt te pojat olette keittäneet sellaisen sopan, ettei siitä hyvää seuraa. Mutta kun olen ollut työläisten puolella parempina aikoina, en nytkään voi jäädä pois”, hän sanoo tyytymättömänä.

Ei Gylling tietenkään sodasta vain vallankumouksellisia syytä. Sotaa edeltäneen eduskunnan viimeisen istunnon pöytäkirja loppuu hänen valkoisille vallanpitäjille osoittamiinsa sanoihin: ”Te provosoitte. Ajatte meitä kohti perikatoa ettekä edes halua neuvotella. Ette suostu neuvottelemaan nyt ettekä suostu jatkamaan huomenna, te haluatte sotaa.”

Huhtikuussa Viipuriin paennut Gylling nimitetään yleisesikuntapäälliköksi punaisen Suomen rippeille. Rooli on rauhantahtoiselle yliopistomiehelle outo.

Muiden punaisten paetessa Pietariin Gylling haluaa jäädä Viipuriin. Toisten lähtiessä hän nousee portaita ylös Viipurin linnaan ”viimeisenä ruhtinaana”. Hän haluaa neuvotella valkoisten kanssa, mutta he eivät tule piiruakaan vastaan ja valtaavat kaupungin.

Pitkän ja tuskaisen piileskelyjakson jälkeen Gylling onnistuu matkustamaan naamioituneena Helsinkiin ja sieltä turvaan Tukholmaan.

Jyrkkä ei henkilö-
palvonnalle

Suomeen ei ole paluuta, mutta Gyllingille urkenee uusi ura itärajan takana. V. I. Lenin on kirjoittanut päiväkirjaansa jo tavattuaan Gyllingin ensimmäisen kerran, että tämä kelpaisi johtajaksi mille valtiolle hyvänsä. Hän saa vastuulleen huomattavaa autonomiaa nauttivan Karjalan neuvostotasavallan.

Pitkien erilläänolovaiheiden jälkeen perhekin saa jälleen elää yhdessä Petroskoissa. Alkuvuosina myös tasavallalla menee hyviin: uusia kouluja avataan, suomenkielisten asema on hyvä, metsätalous ja kaivostoiminta kukoistaa. Kansa arvostaa ”Karjalan keisaria” johtajana, joka ”käyttäytyy kuin yksi meistä”.

”Ei ikinä”, Gylling sanoo, kun ehdotetaan Petroskoin nimen muuttamista Gyllinggradiksi Leningradin mallin mukaan.

Valoisalta näyttävä kehitys ei kuitenkaan jatku loputtomiin: Moskovan keskushallinto vastaa usein njet pienen luoteisen tasavallan pyyntöihin. Yhä suurempi osa vientituloista päätyy keskushallinnolle, Gyllingin hallinnon sananvalta vähenee ja ihmisten tyytymättömyys kasvaa.

Stalinin
vainojen uhri

Henkilökohtainen tragedia on toisen jalan amputaatio lääkärin väärän diagnoosin vuoksi. Gyllingin työtahtia se ei tunnu pahemmin haittaavan.

Kohtalokkaammat tragediat alkavat Josif Stalinin linjan kiristyessä ja vainojen alkaessa 1934. ”Valta riehuu”, kirjoittaa Sahlström. Karjalan tasavalta joutuu yhdeksi ”nationalismin vastaisen sodan” kohteeksi.

Gylling, jota Stalin oli aiemmin aktiivisesti tukenut, saa siirron Moskovaan. Muodollisesti hänellä on virka ja palkka ”kansainvälisen talouden asiantuntijana”, mutta häntä vastaan valmistellaan jo syytekirjelmää.

Kuusinenkaan ei asetu puolustamaan vanhaa ystäväänsä – ilmeisesti suojellakseen itseään. Tuskin hänen vetoomuksillaan olisi vaikutusta ollutkaan, Stalin ei ottanut ”armokirjeitä” vastaan. Gylling tuomitaan kuolemaan ”virheellisestä kansallisuuspolitiikasta” ja teloitetaan.

Esikuvaksi
nykypäiväänkin?

Sahlströmin teos on ensimmäinen kokonainen elämäkerta Edvard Gyllingistä. Mitään mullistavaa uutta tietoa siinä ei taida olla, mutta työväenjohtajan vaiheet tulevat esiin helppotajuisella ja kiinnostavalla tavalla. Kerronta on rentoa ja ilmavaa; tilanteisiin ja tuntemuksiin on helppo eläytyä.

Gylling näyttäytyy vaatimattomana ihmisjärkeen luottavana tiedemiehenä, joka osasi kuunnella kansaa. Sellaisesta asenteesta voisi olla jonkinlaiseksi esikuvaksi nykyvasemmistollekin.

Gyllingin tieteellinen toiminta ja ideologia jäävät teoksessa niukalle käsittelylle. Avoimeksi jää esimerkiksi se, missä määrin maltillisen sosialistin ajattelu mahdollisesti muuttui hänen siirtyessään neuvostokommunismin palvelukseen. Toisaalta kiihkeänä ja väkivaltaisena aikana tilanteet ja olosuhteet taisivat viedä miestä enemmän kuin ideologiat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään