Helsingin liikennettä torstaina ja perjantaina uhannut lakko välttyi osapuolten päästessä viime yönä neljä tuntia ennen lakon ilmoitettua alkamista sopimukseen.
Helsingin Bussiliikenne Oy:n bussikuljettajien oli määrä olla lakossa torstain ja perjantain. Lisäksi metron ja raitiovaunujen kuljettajat olisivat olleet perjantain tukilakossa.
Kiistan keskeinen aihe oli työnantajan yksipuolinen ilmoitus talokohtaisen sopimuksen hylkäämisestä ja siirtymisestä AKT:n yleissitovan sopimuksen piiriin. Kuljettajien mukaan tämä olisi heikentänyt työehtoja; kuten lomia, työvuorojärjestelmää ja palkanlisiä.
Sopimukseen päästiin kuljettajien ammattiliittojen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n ja Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliiton Jytyn sekä työnantajan käymissä sovittelija Heikki Pohjan johtamissa neuvotteluissa. Niiden piirissä oli noin 1 300 työntekijää, joista 1 100 kuljettajaa.
Liittokohtainen sopimus
Syntyneen sopimuksen mukaan Helsingin Bussiliikenne Oy:n talokohtainen sopimus muuttuu liittokohtaiseksi sopimukseksi. Työnantaja liittyy Palvelulaitosten työnantajaliiton jäseneksi. Liitto perustettiin aikoinaan kunnallisia osakeyhtiötä varten.
Työntekijäpuolella talokohtainen sopimus muuttuu liittotason sopimukseksi, josta sitten neuvottelevat JHL ja Jyty. Työntekijäpuolen kannalta oli tärkeintä, että vuosilomat säilyvät entisellään ja työvuorojärjestelmä säilyy ennustettavana.
Koska talokohtaisen sopimuksen mukainen peruspalkka on ollut pienempi kuin AKT:n sopimuksen peruspalkka, uuden sopimuksen mukaan nuorempien kuljettajien palkkoja nostetaan poistamalla eräitä lisiä. Peruspalkka jää edelleen hieman alle AKT:n sopimuksen, mutta toisaalta vuosilomat ovat paremmat kuin AKT:n sopimuksessa.
JyTyn kuljettajien pääluottamusmiehen Marko Jouppilan mukaan lopputulos on aika hyvä, vaikka yksityiskohdissa riittää vielä neuvoteltavaa.
AKT torjuttiin
Kiista jätti kuitenkin jälkensä. JHL:n kuljettajayhdistyksen puheenjohtaja Leif Holmberg ihmetteli yhtiön omistajien eli kunnallispolitiikkojen hiljaisuutta. Hän muistutti, että yhtiön olemassaolon ainoa tarkoitus on varmistaa, että Helsingin bussiliikenne ei jää ylikansallisten yhtiöiden monopoliksi. Hän ihmetteli myös työnantajan hinkua AKT:n sopimukseen.
– Jos olisimme saaneet AKT:n sopimuksen, niin ketkähän seisoisivat, jos Rauman sataman vessasta loppuu paperi.
Matti Jouppila korosti kuitenkin, että AKT:laisilla on oma sopimus ja järjestösotaa ei haluttu.
Holmbergin mukaan lopputulos on suhteellisen asiallinen. Ongelmana ovat edelleen kireät aikataulut, mutta mahdollisena kiistakohtana hän piti työvuorojen ennustettavuuden säilymistä, koska ne jäivät vielä myöhemmin neuvoteltaviksi.
– Jos ennustettavuus ei säily, rytisee taas, lupasi Holmberg.
Sopimus astuu voimaan ensi vuoden alusta, paitsi palkankorotuksien osalta. 1.6. tulee 0,65 prosentin yleiskorotus, 1.10. 0,7 prosentin yleiskorotus ja 1.4.2011 maksettavan 0,7 yleiskorotuksen päälle tulee myöhemmin laskettava korvaus lisien poistamisesta.