Alan Wake on suurin suomalainen peli koskaan. Jonkinlainen maailmanennätys lienee myös sen kehitysaika: Espoolainen Remedy hioi mestariteostaan kuusi vuotta.
Pitkä tuotantoaika valitettavasti näkyy varsinkin hahmojen kasvoissa, animaatioissa ja tekstuureissa. Alan Waken ei kuitenkaan tarvitse ratsastaa viimeisimmillä graafisilla kikkailuilla sillä se tekee kaiken tyylikkäästi ja tarinan ehdoilla. Mikä on enemmän kuin useimmissa muissa peleissä.
Tarinan päähenkilö, Alan Wake, on suosittu kauhukirjailija, joka ei ole pitkään aikaan pystynyt tuottamaan uutta romaania. Wake saapuu vaimonsa kanssa pieneen Bright Fallsin kaupunkiin. Päällepäin idyllinen pikkukaupunki on kunnianosoitus sellaisille tv-sarjoille kuin Twin Peaks.
Koko peli onkin jaettu kuuteen episodiin, kuin tv-sarja ikään. Pimeät voimat levittävät lonkeroitaan Bright Fallsissa ja Wake sotkeutuu mukaan tapahtumiin joissa todellisuus ja painajaiset sekoittuvat. Kaikki tuntuu liittyvän keskeneräiseen kauhutarinaan, jota Wake ei muista kirjoittaneensa. Stephen Kingin hengessä siis mennään ja aivan avoimesti.
Varsinainen pelaaminen kiteytyy käytännössä aina siirtymiseen paikasta toiseen. Matkan varrella odotetaan sydän kurkussa, milloin varjoista syöksyy yliluonnollisia vihollisia. Valtaosa pelistä kun tapahtuu öiseen aikaan. Pimeä ja valo ovatkin olennaisia elementtejä.
Wake osaa kyllä käyttää ampuma-aseita, mutta ne ovat hyödyttömiä ilman valoa. Jo taskulampulla sohimalla saa heikennettyä ja hidastettua vihollisia. Valoarsenaalin vahvimmasta päästä ovat kemialliset soihdut ja flashbang-kranaatit.
Sen minkä pelin grafiikka häviää viimeisimmissä teknisissä kikoissa se voittaa monin verroin takaisin tyylitajussa. Valon ja varjon käyttö, elokuvamaiset leikkaukset ja taidolla ohjatut välianimaatiot luovat tunnelmaa jollaista peleissä harvoin näkee.
Tunnelman luonnissa tärkeässä osassa on päähahmon kertojaääni, jota käytetään avaamaan tapahtumia ja antamaan pelaajalle suuntaa. Sieltä täältä löytyvät mystisen romaanin sivut antavat ennakkoaavistuksia tulevasta, mikä on peleissä äärimmäisen harvinainen kerronnan tehokeino. Pelin tarina on toisaalta tutun tuntuinen, mutta samaan aikaan se onnistuu yllättämään aidosti.
2010 on monien erinomaisten pelien vuosi. Alan Wake on niistä yksi.
Alan Wake. Laitevaatimus: Xbox 360. Ikäsuositus: 16. Testattu: Xbox 360.