Nuorten miesten kestävyyskunto on tuoreen tutkimuksen mukaan heikentynyt viimeisten 20 vuoden aikana
Jyväskyläläisen LIKES-tutkimuskeskuksen sekä AinoActive Oy:n tutkimuksen mukaan 20–34-vuotiaiden miesten osuus heikoimmassa kuntoluokassa on lisääntynyt 36 prosenttia ja samanikäisten naisten osuus 20 prosenttia viimeisen 20 vuoden aikana.
LIKESin testauspäällikkö, liikuntafysiologi Jarmo Heiskanen esittelee tutkimuksen tuloksia maanantaina Jyväskylässä käynnistyneen World Sport for All -liikuntakongressin posterinäyttelyssä.
Vuosina 2006–2009 suoritettuun tutkimukseen osallistui 4 768 miestä ja 4 166 naista, jotka olivat iältään 20–65 vuotta. Tutkimuksessa verrattiin työikäisten kestävyyskuntoa vuoden 1990 viitearvoihin, jolloin työikäiset jaettiin kestävyyskunnon mukaan kolmeen samansuuruiseen kuntoluokkaan. Uudessa tutkimuksessa kestävyyskuntotuloksia verrattiin 20 vuotta sitten mitattuihin tuloksiin käyttämällä samoja kestävyyskunnon raja-arvoja.
Nuorimmassa ikäryhmässä, 20–34-vuotiaissa, miehistä heikoimpaan kuntoluokkaan kuuluu nyt 45 prosenttia ja naisista 40 prosenttia. Heikkokuntoisten osuus on siis lisääntynyt samalla, kun hyväkuntoisten osuus on pienentynyt.
Myös 35–44-vuotiaiden ikäryhmässä heikkokuntoisten osuus on lisääntynyt. Tässä ikäryhmässä kuitenkin myös hyväkuntoisten osuus on kasvanut, samoin kuin vanhimmassa ikäryhmässä eli 45–64-vuotiaissa. Vanhimmassa ikäryhmässä kokonaismuutos on ollut positiivinen. Tässä ikäryhmässä heikoimpaan kuntoluokkaan kuuluu vähiten ja hyväkuntoisimpaan kuntoluokkaan eniten ihmisiä.
Heikon kestävyyskunnon on todettu altistavan sydän- ja verisuonisairauksille. Uusi tutkimus osoittaa erityisesti nuorten miesten kestävyyskuntotason alentuneen huomattavasti viimeisen 20 vuoden aikana. Tulokset herättävätkin huolta nuorten aikuisten terveydentilasta ja työssä jaksamisesta.