Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava haluaa yhteiskuntavastuun maailmantason pelisäännöt remonttiin, sillä yhteiskuntavastuusta laistaminen vääristää kilpailua. Vastuullisuus on ulotettava aina alihankintaketjuihin asti ja sen tulee kattaa koko tavaran tai palvelun toimitusketju. Kattavaan yhteiskuntavastuuseen kuuluu, että kaikilla tuotantoketjun työntekijöillä on elämiseen riittävä palkka.
Jokaisen tuotteen ja palvelun tiedoista tulisi käydä ilmi, onko sen valmistuksesta maksettu elämiseen riittävä palkka.
Heikot työolot ovat valtava Akavan mukaan ongelma kehitysmaissa ja kehittyvissä maissa, kuten Kiinan viimeaikainen lakkoaalto on osoittanut. Jotta vääristynyt kilpailutilanne saadaan korjattua, Akava esittää globalisaatiolinjauksissaan lisäksi veroparatiisien sulkemista ja selkeiden sääntöjen määrittämistä vapaatalousalueille muuan muassa verotukseen sekä ympäristö- ja työelämäasioihin. Vapaatalousalueet eivät saa olla vapaamatkustajia.
Valvontaa varten tulisi perustaa maailmantason kilpailuviranomainen. Sille pitää antaa valtuudet puuttua vienti- ja tuotantotukiaisiin, jotka siirtävät työttömyyttä maasta toiseen.
– Vapaatalousalueet, jotka jäävät sääntöjen ulkopuolelle, perusoikeuksien polkeminen ja tukiaisilla kikkaileminen ovat uhka Suomenkin työllisyydelle, toteaa Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen.
Suomikin hyötyy
Akava korostaa kannanotossaan Enemmän, mutta parempaa globalisaatiota, että maapalloistumisesta on epäkohdista huolimatta enemmän etua kuin haittaa. Maailmanlaajuinen talous, tiedonkulku ja teknologia hyödyttävät paljon jokaista suomalaistakin.
– Globalisaation toimintaa pitää kuitenkin parantaa olennaisesti ja puuttua sen epäkohtiin nykyistä selvästi voimakkaammin. Suomen seuraavan hallituksen pitäisikin ottaa aloitteellinen ote globalisaation hallinnan parantamiseksi, Markus Penttinen vaatii.
Akava on laatinut kannanoton kotimaisen globalisaatiokeskustelun virkistämiseksi sekä maailman palkansaajien kattojärjestön ITUC:in kongressia varten. Kongressi pidetään 21.–25.6.2010 Vancouverissa Kanadassa ja se linjaa kansainvälisen ay-liikkeen näkemyksiä globalisaatioon ja maailmanlaajuiseen talouskriisiin.