Stora Enso ilmoitti tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa lomautuksiin Kiteen, Uimaharjun, Varkauden ja Honkalahden sahoilla.
Mahdolliset lomautukset toteutetaan syyskuun ja joulukuun välisenä aikana.Uhka koskee noin 500 henkilöä. Lomautuksen syyksi Stora Enso ilmoittaa kotimaisen raaka-aineen heikon saannin.
Stora Enso ajoitti ilmoituksen sahojen lomautusuhasta täsmälleen samalle päivälle, jolloin mekaanisen metsäteollisuuden työehtosopimusneuvottelut aloitettiin sopimuskauden toisen palkankorotuksen mitoittamiseksi. Puuliiton puheenjohtajan Sakari Lepolan (sd.) mukaan ajankohta ei ole sattuma.
– En oikein jaksa uskoa sattumaan, vaan kysyn vakavasti pyrkiikö Stora Enso tietoisesti painostamaan työehtosopimusneuvotteluja Puuliiton jäseniin kohdistetulla lomautusuhalla.
– Ilmoitus yt-neuvottelujen aloittamisesta annettiin vain kaksi tuntia ennen tes-neuvottelujen alkamista. Lisäksi mahdolliset toimenpiteet ajoittuvat syksyyn, jolloin nyt neuvottelun alla olevien palkankorotuksien on määrä astua voimaan,sanoo Lepola.
Uhkailu on vakavaa
Lepolan mukaan Stora Enson tiedotteessa mainittu kotimaisen raaka-aineen saatavuusongelma on tosiasia, mutta se ei kuitenkaan ole mitenkään vain tähän hetkeen kytkeytyvä ilmiö, eikä siten perustele ilmoituksen ajoitusta.
– Kotimaisen raaka-aineen saatavuus hintakysymyksineen on ongelmana jo liiankin tuttu ja se on hoidettava kuntoon ilman muuta. Työnantajien toiminnassa on kuitenkin nyt nähtävissä todella ikävä tendenssi. UPM nimittäin ajoitti viime marraskuun alussa ilmoituksen tehtaiden lakkauttamisesta samalla tavalla tes-neuvottelujen kanssa päällekkäin.
– Tämänkaltainen epäsuora uhkaileminen ja painostaminen on asetettava vakavaan tarkasteluun työrauhan rikkomisen näkökulmasta. On siis arvioitava, missä määrin työnantajan toteuttama uhkien ajoituksilla taktikoiminen, on se sitten tietoista tai ei, on rinnastettavissa työtaistelutoimenpiteisiin, Lepola vaati.
Tiistaina käydyissä tes- neuvotteluissa Puuliitto jätti konkreettisen esityksen palkankorotuksista ja tekstikysymyksistä. Neuvotteluja sovittiin jatkettavaksi 23. kesäkuuta. Työnantajia edustaa Metsäteollisuus ry. Mekaanisessa metsäteollisuudessa työskentelee noin 17 000 työntekijää.