Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC kokoontuu toiseen maailmankongressiinsa Vancouveriin Kanadaan ensi viikolla. Mukana kongressissa ovat SAK, STTK ja Akava.
SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn mukaan kokouksen pääpaino on maailmanlaajuisessa talouskriisissä.
– Kriisi ei ole yksin Euroopan tai Suomen ongelma. Kyseessä on globaali kriisi, ja ay-liike toimii myös yli rajojen, Lyly sanoo.
Kongressin tarkoituksena on pohtia, kuinka talouskriisiin pystytään vaikuttamaan ay-liikkeen avulla.
– Tärkeintä on pystyä lobbaamaan G20-ryhmittymää ja vaikuttaa kansainväliseen työjärjestöön ILO:on. Työpaikkojen luominen tulisi olla hallitusten työlistalla tärkeimmällä sijalla, SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen sanoo.
Valkonen osallistuu kongressiin yhdessä Lylyn sekä kuuden muun SAK:n edustajan kanssa.
Ay-aktiivina toimiminen yhä vaikeampaa
Talouskriisi on vienyt ITUC:n mukaan 34 miljoonaa työpaikkaa, ja samalla 64 miljoonaa ihmistä on suistunut köyhyyteen. Köyhyyden lisääntyminen koettelee myös ay-liikkeitä.
ITUC:n pääsihteerin Guy Ryderin mukaan globaali oikeudenmukaisuus saataisiin aikaan muun muassa työehtosopimusten tehostamisella: tällä hetkellä monet työnantajat yrittävät kokonaan välttää työehtosopimuksia.
Valkosen mukaan pohjoismaiden ay-liike seisoo pääsihteerin linjausten takana. Myös suomalaiset jäsenjärjestöt ovat yhtä mieltä linjauksista.
– Meillä ei ollut tarvetta muuttaa peruslinjauksia, emmekä lähteneet tehtailemaan päätöslauselmia, Valkonen sanoo.
Muutenkaan kongressissa ei ole Valkosen mukaan odotettavissa suuria näkemyseroja.
– Suurista linjoista ollaan samaa mieltä, jotain painotuseroja saattaa korkeintaan tulla.
Viime vuonna 101 ihmistä sai surmansa ay-toimintansa vuoksi.
– Kokonaiskuva näyttää melko synkältä. Ay-oikeuksia on rikottu yleisesti, aktiiveja vainottu maailmalla entistä enemmän, ja lakkoja on murrettu, Valkonen kertoo.
Ei suoria vaikutuksia Suomeen
Kongressista ei ole odotettavissa suoria vaikutuksia Suomeen.
– Kongressissa päätettävät asiat vaikuttavat Suomeen vain välillisesti. Meitä kiinnostaa lähinnä, kuinka selkeä globaalin kriisin asialista on, ja kuinka G20-ryhmään voidaan vaikuttaa, Valkonen kertoo.
Valkosen mukaan SAK:n päähuomio kokouksessa kohdistuu myös ITUC:n johdon vaihtumiseen. Järjestön uudeksi pääsihteeriksi on ehdolla SAK:n lobbaama Australian keskusjärjestön ACTU:n puheenjohtaja Sharan Burrow. Valkosen mukaan ITUC:n ajamat asiat tulevat pysymään samoina johtajavaihdoksesta huolimatta.
– Mutta koska uusi puheenjohtaja on nainen, hän varmasti ottaa tulevaisuudessa vahvasti esille tasa-arvoasioita, Valkonen uskoo.
Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC on perustettu vuonna 2006, ja sillä on 311 järjestöä 155 maassa. ITUC edustaa 175 miljoonaa palkansaajaa.