Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen johtama verotyöryhmä julkistaa maanantaina väliraporttinsa verotuksen uudistamisesta. Vaikka työryhmän työ jatkuukin vielä vuoden loppuun saakka, peruslinjausten odotetaan sisältyvän jo väliraporttiin ja osasta veroja tulee jo konkreettisia muutosesityksiä.
Valtaosin työryhmän esitykset tulevat jäämään aineistoksi ja väännön kohteeksi hallitusneuvotteluissa seuraavien vaalien jälkeen, mutta joihinkin esityksiin hallitus voi tarttua jo nyt.
Arvonlisävero nousee jatkossakin
Työryhmä esittää verotuksen painopisteen siirtämistä edelleen työn verotuksesta kulutuksen verotukseen. Esitykset ansiotuloverotuksen muutoksista sisältynevät ensi viikon raporttiin, mutta niistä ei ole tietoja tihkunut. Ylimpien marginaaliverojen selvä alentaminen lienee kuitenkin listalla eli verotuksen progressiivisuus vähentyisi.
Arvonlisäveroprosentit nousevat jo nyt heinäkuun alusta yhdellä prosenttiyksiköllä. Työryhmä esittänee niiden korottamista edelleen kahdella prosenttiyksiköllä, jolloin yleinen arvonlisävero olisi 25 prosenttia nykyisen 22 prosentin sijasta. Aikataulu korotukselle jää vielä auki.
Esitykset ympäristö- ja energiaveroista, kiinteistöverosta sekä perintö- ja lahjaverosta jäänevät työryhmän loppuraporttiin.
Yrityksiltä vähemmän, omistajilta enemmän
Yritysten ja niiden omistajien verotuksesta työryhmän pöydällä on ollut erilaisia malleja.
Yrityksiltä perittävää yhteisöveroa työryhmä esittänee alennettavaksi nykyisestä 26 prosentista 22 prosenttiin.
Osittaisena vastapainona yritysverotuksen keventämiselle työryhmä esittänee pääomatuloverotuksen kiristämistä. Veroprosentti nousisi nykyisestä 28 prosentista 30 prosenttiin. Samalla pörssiyhtiöiden maksamien osinkojen 30 prosentin verovapaus poistuisi.
Pörssin ulkopuolisista yhtiöistä nostettavien osinkojen verokohtelusta ei lopullisia tietoja ole herunut ja esillä on ollut useita malleja.
Tällä hetkellä näistä yhtiöistä saadut osingot ovat verovapaita 90 000 euroon asti, kunhan yhtiön maksamien osinkojen määrä ei ylitä tiettyä rajaa suhteessa yhtiön nettovarallisuuteen. Samoin ehdoin 90 000 euron rajan ylittävistäkin osingoista 30 prosenttia on verottomia ja loppuja verotetaan pääomatuloveroprosentin mukaan. Listaamattomien yhtiöiden viime vuonna yhteensä maksamista kahden miljardin euron osingoista maksettiin veroina 13 prosenttia.
Työryhmä esittänee näiden osinkojen verokohteluun muutoksia, jotka säilyttävät etenkin pienempiä osinkoja saavien yrittäjäomistajien verohelpotuksia, mutta kiristäisivät isompia osinkoja nostavien verotusta.
Kokonaisuudessaan yritys- ja pääomatuloverojen muutosesitykset keventäisivät yritysten verotaakkaa, mutta kiristäisivät omistajien verotusta. Yhteissumman etumerkki on todennäköisesti verottajan kannalta positiivinen.