Päätös tarkoittaa, että kaupunki maksaa ennemmin Kelalle sakkomiljoonia kuin aktivoi.
– Rahalla olisi voitu pitää pitkäaikaistyöttömiä työelämässä mukana ja estää siten syrjäytymistä, sanoo Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Marjatta Stenius-Kaukonen, jonka aloitteesta valtuustoryhmien vetäjät alkuviikosta neuvottelivat pitkäaikaistyöttömien työllistämiskeinoista.
– Valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken saavutettiin yhteinen näkemys, mutta kokoomuksen ja vihreiden valtuustoryhmät hylkäsivät ehdotuksen, Stenius-Kaukonen hämmästelee
Valtuustossa asiasta äänestettiin sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Pekka Salmen esityksen pohjalta.
Erittäin vakava tilanne
Tampereen työttömyystilanne on Stenius-Kaukosen mukaan erittäin vakava.
– Nyt on jo runsaat 4 000 työmarkkinatukea yli kaksi vuotta saaneita pitkäaikaistyöttömiä, joista osalla on takana lisäksi kaksi ansiosidonnaisen tuen vuotta.
Monella sairaudet estävät paluun työelämään.
– Heidän pitäisi päästä työkyvyttömyyseläkkeelle. Loput pystyisivät tekemään jotakin työtä, osa-aikaista tai kevyempää, vaikkapa Koukkuniemen vanhainkodissa ulkoiluttajana, Stenius-Kaukonen toteaa.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi keskiviikkona lisätalousarvion, jossa osoitettiin 18 miljoonaa euroa lisärahaa erikoissairaanhoitoon, toimeentulotukimenoihin, lastensuojeluun ja laitoshoitoon.
Lisäbudjetista 9,8 miljoonaa euroa on varattu toimeentulotukimenoihin ja kasvaviin sakkomaksuihin. Alkuperäisessä budjetissa sakkomaksuihin on varattu 8,9 miljoonaa.
Toukokuun loppuun mennessä pitkäaikaistyöttömien aktivoimattomuudesta on kertynyt kaupungille maksettavaa jo 4.7 miljoonaa. Vuoden loppuun mennessä sitä arvioidaan kertyvän yhteensä 12 miljoonaa.
Tuhat työllistettävä
Vielä vuonna 2007 Tampereella tehtiin palkkatuettua työtä, jota työvoimatoimisto eli nykyinen ely-keskus eli valtio osittain rahoittavat. Sitten palkkatukityöllistäminen lopetettiin lähes kokonaan. Päätös tehtiin edellisellä valtuustokaudella.
Viime syksynä vasemmisto sai kaupungin budjettiin kirjauksen siitä, että tänä vuonna työllistetään tuhat pitkäaikaistyötöntä enemmän kuin viime vuonna.
– Nykyvauhdilla tähän ei päästä, sanoo Stenius-Kaukonen. Hän viittaa työllisyydenhoidon palveluyksikön Typan tilastoihin, joista selviää, että työllistettyjen määrät alkuvuonna ovat olleet hyvin pieniä.
– Hiukkasen palkkatukityöllistämiseen on kuitenkin lisärahaa tulossa, Stenius-Kaukonen kertoo.
Kiertoteitse lisärahaa
Kyse on niin sanotuista vety-rahoista ja kaupungin oman henkilöstön uudelleen sijoitukseen varatuista määrärahoista, joista kumpaisestakin arvioidaan jäävän käyttämättä 400 000 euroa.
– Tuo yhteensä 800 000 euroa voidaan käyttää palkkatukityöllistämiseen. Nämä päätökset on juuri tehty, Stenius-Kaukonen kertoo.
Vety-työllistämisessä on kyse siitä, että kaupungin on lain mukaan järjestettävä kahdeksan kuukauden työsuhde sellaiselle yli 57-vuotiaalle työttömälle, jolla 500 päivää tulee täyteen, mutta joka ei pääse työttömyyseläkeputkeen.
Oman henkilöstön uudelleen sijoitukseen varatut rahat pitäisi käyttää työntekijän sijoittamiseen uuteen tehtävään, kun työkyky on alentunut.
– Liian tiukkojen ehtojen mukaan kaupungin työntekijöitä irtisanotaan sen sijaan että heille osoitettaisiin sopivaa työtä. Tämän vuoksi rahoja jää käyttämättä. Pyrimme muuttamaan myös kaupungin ohjeita, Stenius-Kaukonen selvittää.