SAK vaatii, että samaa sukupuolta olevilla vanhemmilla tulee olla samanlainen oikeus perhevapaisiin sekä työn- ja perheen yhteensovittamiseen kuin heterovanhemmillakin.
– Sateenkaariperheiden ongelmana on, että vanhempainvapaajärjestelmässä etuudet on monesti sidottu sukupuoleen ja lapsen biologisen äidin kanssa asumiseen, SAK:n tutkija Linnea Alho huomauttaa.
Perhevapaiden uudistus työn alla
Ydinperheitä on Suomessa enää 61 prosenttia kaikista perheistä. Se on 16 prosenttia vähemmän kuin vuonna 1990.
– Muutos asettaa paineita työn ja perheen yhteensovittamismallien ja sosiaaliturvan kehittämiselle, Alho toteaa.
Perhevapaiden uudistamista pohtii parhaillaan hallituksen asettama työryhmä. SAK:n mukaan kehitystyössä tulee ottaa huomioon sukupuolten tasa-arvo myös miesten kannalta. Esimerkiksi etäisät eivät ole oikeutettuja isyys-, vanhempain- tai hoitovapaaseen.
SAK:n mukaan askel oikeaan suuntaan on syksyllä voimaan tuleva sairasvakuutuslain uudistus, jossa rekisteröidyn naisparin toinen osapuoli on oikeutettu isyysvapaaseen perheensisäisen adoption yhteydessä.
Miehen oikeus olla hoivaaja
Isyysvapaa on kuitenkin edelleen sidottu lapsen äidin kanssa asumiseen.
– Hullunkurisin tilanne syntyy, jos mies asuu lapsen, mutta ei tämän äidin kanssa. Silloin mies ei ole oikeutettu minkäänlaiseen vapaaseen ennen vanhempainrahakautta. Epäkohta olisi korkea aika korjata.
Alhon mukaan samalla viestittäisiin, että mieskin voi toimia lasten pääasiallisena hoivaajana.
– Uudistus olisi myös merkittävä kädenojennus homomiesten muodostamille perheille.