Kahta uutta ydinvoimalaa kannattavat kansanedustajat saivat yrityksiltä vaalirahaa nelinkertaisen määrän verrattuna ydinvoiman vastustajiin. Tämä käy ilmi Greenpeacen maanantaina julkistamasta selvityksestä.
Sekä yrityksiltä, etujärjestöiltä että säätiöiltä tullut vaaliraha on ydinvoiman kannattajille kaksinkertainen vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, joilla valittiin torstaina ydinvoiman lisärakentamisesta päättävä eduskunta.
Lisäksi ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan yritysten ja etujärjestöjen antamasta vaalituesta pienen osan antaja on julkistettu. Säätiöiden ja yhdistysten kautta on kanavoitu noin 1,5 miljoonan euron edestä tukea, jonka alkuperästä ei ole tietoa.
– Suomalaisista vain 20 prosenttia kannattaa kahta uutta ydinreaktoria, kansanedustajista noin 40 prosenttia. Eroa selittää osaltaan yritysten, etujärjestöjen ja säätiöiden jakama vaaliraha, joka kohdistuu ydinvoiman kannattajille. Rahoitus vaikuttaa siihen, kenellä on varaa tosissaan pyrkiä eduskuntaan, Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta sanoo.
Erot näkyvät puolueiden sisällä
Greenpeacen selvitys kertoo, että ydinvoiman lisärakentamista vastustava kansanedustaja sai viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä sekä tuntemattomista lähteistä keskimäärin 13 000 euroa vaalirahaa. Yhden reaktorin kannattaja 24 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 30 000 euroa.
Järjestön tekemän selvityksen mukaan rahoituserot näkyvät myös puolueiden sisällä. Esimerkiksi SDP:n ydinvoiman vastustaja sai keskimäärin 13 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 27 000 euroa, keskustan vastustaja keskimäärin 28 000 ja kannattaja 37 000 euroa.
Myös ammattiyhdistysliikkeen tukea päätyi ydinvoiman kannattajille kaksi kertaa niin paljon kuin vastustajille, vaikkakin summat ovat Greenpeacen mukaan pieniä.
Eduskunta äänestää ydinvoimaluvista torstaina.